Familjen Flax (SeriePressen)

[Artikel ur SeriePressen nr 6, 1993]

Hemligheten bakom succén med serien Familjen Flax är att den är så enkel. Den beskriver en helt vanlig familj. De flesta av oss har vuxit upp i eller skulle ha kunnat växa upp i en sån familj. Familjemedlemmarna har en kärleksfull hållning till varandra. Men ibland är av olika åsikt, revolterar mot uppfostran och gör hyss. 

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Hi and Lois (Familjen Flax) från 8 juni 1970
Hi and Lois från 8 juni 1970. ©KFS

Serien bygger på dagliga skämt, men har också en stark kontinuitet – en röd tråd som följer familjelivets toppar och dalar. En av grundförutsättningarna är att det som händer i en vanlig familj förr eller senare också kan komma att hända i serien. Det är kanske inget under att serien blivit en av världens populäraste. Den har till och med nått 10-i-topp-listan av bästsäljarna. 


Serieskaparna

Serien, som heter Hi and Lois i original, är skapad av Mort Walker och Dik Browne. Mort Walker ligger också bakom andra succéer som Knasen, Sam’s serie, Arken och Sam och Silo. Dik Brownes livsverk förutom Familjen Flax blev Hagbard Handfaste (i original Hägar the Horrible).

Hägar the Horrible från 30 juni 1979
Hägar the Horrible från 30 juni 1979. ©KFS

Idén till Familjen Flax fick Mort Walker sedan han startat serien Knasen. Knasen hade ju en familj som han besökte på permission från sitt militära liv. Idén om familjen som en egen serie växte, och när seriesyndikatet föreslog den unge och lovande Dik Browne som tecknare till serien kunde arbetet komma igång med en första publicering i oktober 1954. Idag är serien tecknad av Dik Brownes son Chris Browne. 

Tillbaka till sidans topp


SeriePressen

Den vanliga publiceringen i SeriePressen började med en av de allra bästa årgångarna, 1968. Just nu tar SeriePressen sitt material från 1970-talet. I det här numret kan du dessutom njuta av ett söndagsavsnitt från 1957 som Serieklassiker i SeriePressen. 

Hi and Lois från 26 maj 1957
Hi and Lois från 26 maj 1957. ©Bulls

I förra numret av SeriePressen hade vi en enkät om vad figurerna i Familjen Flax ska heta. Vi har i SeriePressen valt att kalla dem vid deras svenska namn. Men och annan läsarröst tycker att vi ska låta barnen och någon till få behålla sina amerikanska namn. Tyvärr kan vi ännu inte ge besked om resultatet av omröstningen eftersom det här numret är producerat långt innan förra numret kom ut i handeln. Så går det till i tidningsbranschen med de långa pressläggningstiderna (när jag skriver detta är det fortfarande bara mitten av maj). 

Vi räknar med att kunna presentera resultatet av omröstningen i nr 8 av SeriePressen som kommer ut i september. 

Mort Walker startade Familjen Flax 1954 med Dik Browne som tecknare
När Mort Walker startade Familjen Flax 1954 som ett komplement till serien Knasen, gjorde han det med Dik Browne som tecknare. ©KFS

Officiell webbplats: www.hiandlois.com
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar
Blogg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.