Peter O’Donnell

Peter O’Donnell (1920-2010) var en brittisk skribent, författare och serieförfattare, mest känd som skapare av den tecknade serien Modesty Blaise 1963. Han gjorde sig även känd under pseudonymen Madeleine Brent.

Ett urval källor

Ett par dagsstrippar ur det trettonde äventyret med Modesty Blaise, Den djävulska lasten (Bad Suki). ©Evening Standard
Ett par dagsstrippar ur det trettonde äventyret med Modesty Blaise, Den djävulska lasten (Bad Suki, 1968). ©Evening Standard

O’Donnell började som professionell skribent redan 1936, 16 år gammal. År 1937 blev han anställd på förlaget Amalgated Press där han skrev historier till flera olika magasin. Från 1938 och under andra världskriget tjänstgjorde han i brittiska Royal Corps of Signals där han arbetade med radiokommunikation, bland annat i Persien, Syrien, Egypten, Italien och Grekland.

Efter kriget återvände O’Donnell till det civila livet och blev bokförläggare under några år innan han 1951 återgick till att skriva serier. Som frilansare producerade han många berättelser för tidningar utgivna av Amalgamated (föregångaren till Fleetway).

År 1953 skrev han manus till romantiska serien Belinda för The Daily Mirror.

Ett par dagsstrippar med Belinda (1952). ©Daily Mirror
Ett par dagsstrippar med Belinda (1952). ©Daily Mirror

Samma år började han skriva manus till science fantasy-serien Garth, som börjat tappa i,popularitet. O’Donnell gav den nytt liv, och serien fortsatte med O’Donnell vid rodret till 1966.

En dagsstripp med Garth, från 23 mars 1960. ©Daily Mirror
En dagsstripp med Garth, från 23 mars 1960. ©Daily Mirror

Strax där efter började han också skriva manus för Tug Transom, en serie om skepparen på ett fraktfartyg och hans besättning. Under 50-talet skrev han också ett par andra mer humoristiska serier – For Better or Worse (om ett gift par, Jack och Jill), och Eve (en serie liknande Jane).

Tillbaka till toppen av sidan


Romeo Brown

Nästa serie blev Romeo Brown, en serie om en ung detektiv med kvinnotycke. Serien var ursprungligen tecknad av Alfred Mazure (1914–74), signaturen Maz, för Daily Mirror.

Ett par strippar med Romeo Brown av signaturen Maz. ©Daily Mirror
Ett par strippar med Romeo Brown av signaturen Maz. ©Daily Mirror

O’Donnell och serietecknaren Jim Holdaway ersatte Mazure, som lämnat för en konkurrerande tidning 1957, och de samarbetade på den humoristiska detektivserien till 1962 då serien blev nerlagd.

Ett par dagsstrippar med Romeo Brown. ©Daily Mirror
Ett par dagsstrippar med Romeo Brown (1957). ©Daily Mirror

Romeo Brown var en inte särskilt duktig privatdetektiv, för att inte säga aningslös och klumpig. Han undersökte mysterier som oundvikligen fann honom omgiven av vackra kvinnor i kläder som ofta visade sig saknade (snarlikt den tecknade serien Jane, av Norman Pett, för samma tidning).

Tillbaka till toppen av sidan


Inspirationen

Hans mest kända skapelse, Modesty Blaise, var en tecknad serie i Londontidningen The Evening Standard som hade premiär 1963.

O’Donnell har berättat om hur han en dag under andra världskriget, i Iran 1945, när han satt tillsammans med några andra soldater och åt sin dagliga fältranson, såg en mycket ung och mager flicka. Hon gick med rak rygg, hade trasiga kläder och ett hemmagjort vapen som hängde runt hennes hals. Hon liknande inte andra barn som de brukade se på flykt och hon talade inte heller arabiska.

Tredje strippen ur resumén Början på historien, ur Comics nr 5. ©Bulls
Tredje strippen ur resumén Början på historien, ur Comics nr 5. ©Bulls
Motsvarande dagsstripp i original. ©Evening Standard
Motsvarande dagsstripp i original. ©Evening Standard

De fick ingen kontakt med henne, men ställde ner mat på en sten mellan dem och kommunicerade med tecken att hon fick ta den. Hon var hela tiden mycket samlad medan hon åt maten och hon diskade efter sig i floden intill. Först när hon skulle gå log hon mot dem och det leendet bar O’Donnell sedan med sig. När han ett par decennier år senare blev tillfrågad om att skriva en ny serie så var det henne han tänkte på och ville skapa en historia kring.

Tillbaka till toppen av sidan


Modesty Blaise

Peter O’Donnell skapade då dagspresserien Modesty Blaise, tillsammans med Jim Holdaway som tecknare. Serien blev en succé och den blev syndikerad till ett stort antal tidningar runt om i världen. O’Donnell fortsatte att skriva manus till serien tills den upphörde 2001.

Serien var dock oregelbundet förekommande i USA, delvis på grund av enstaka nakenscener, som var mycket mindre acceptabla i USA än annorstädes. Modesty kunde till exempel ibland klä av sig topless för att förvilla skurkar, så att hon och Willie fick momentum att oskadliggöra dem.

Förutom tecknade serier publicerade O’Donnell två novellsamlingar och tjugo romaner. Han skrev en pjäs som framfördes på 80-talet, Mr. Fothergill’s Murder, och han skrev för TV och film.

Han skrev flera romantiska historiska böcker under pseudonymen Madeleine Brent.

Peter O’Donnell dog 2010, vid en ålder av 90 år.

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Fler serieskapare

Ett urval källor:
Yesterday’s Papers
Romeo Brown (Seriewikin)
Romeo Brown (Wikipedia)
Modesty Blaise (Wikipedia)
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.