Spirit vs Spirit

Mellan 1940 och 1952 förekom The Spirit av Will Eisner i amerikanska dagstidningar som en egen serietidningsbilaga i färg om söndagarna, kallad The Spirit Section. Totalt blev 645 episoder publicerade, varför det var naturligt att serieskaparna emellanåt återanvände en idé från något tidigare avsnitt. Jag tänkte därför det kunde vara intressant att jämföra ett par sådana episoder, dvs. Spirit vs. Spirit.

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Ett urval källor

Inledande sida i original, från 20 juli 1941 resp. 26 februari 1950. ©Register&Tribune
Inledande sida i original, från 20 juli 1941 resp. 26 februari 1950. ©Register&Tribune

Episod #60 och #509

En sådan episod var det 509:e avsnittet, Jordens blod (Blood of the Earth eller Oil and Sand) från 26 februari 1950, med manus av Jules Feiffer, som återanvände delar av den 60:e episoden, The Jewel of Death (eller The Spirit in Damascus) från 20 juli 1941 av Will Eisner.

Episod #60 utgår från en profetia om Sheik Ali Beys dotter, som bär en juvel i pannan, the Jewel of Death. Profetian säger att varje man som gifter sig med henne dör inom ett dygn, men att det en dag ska komma en maskerad man ner från skyn och hämnas henne.

Inledningen till episoden från 20 juli 1941. ©Register&Tribune
Inledningen till episoden från 20 juli 1941, ur The Great Comic Book Heroes (paperback 1977), av Jules Feiffer. ©Register&Tribune

Ali Bey förekommer också i episod #509, nu som ägare av en oljefyndighet. Han har också i denna episod en dotter, som kan identifieras av juvelen hon bär.

När Spirit kommer med flyget i #509 tycker han sig se Sand Saref. ©Eisner
När Spirit kommer med flyget i #509 tycker han sig se Sand Saref, ur Spirit 5 (1984) av Alvglans. ©Eisner
Även Spirit får höra om profetian i #60. ©Register&Tribune
Även Spirit får höra om profetian i #60. ©Register&Tribune

Tillbaka till toppen av sidan


Dr. Gregg

Spirit anländer med flyg till Damaskus i #60 (oidentifierad stad i #509) och söker upp Dr. Gregg.

Gregg har tidigare uppfunnit ett motgift, ett serum, mot en sjukdom, men inte fått något erkännande, varför han dragit sig tillbaka till Mellanöstern. Sjukdomen har nu börjat grassera i Central City så Spirit söker upp honom för att få honom att återvända. Gregg är dock ovillig att åka tillbaka, särskilt som han är nygift som den åttonde maken till Ali Beys dotter.

Spirit hittar Dr. Gregg i en bar, i #60 (t.v.) resp. #509 (t.h.) – som är sig ganska lik även i den nya versionen, möjligen något äldre. ©Register&Tribune/Eisner
Gregg är nygift med Ali Beys dotter i #60. ©Register&Tribune
Gregg är nygift med Ali Beys dotter i #60. ©Register&Tribune

Även i #509 söker Spirit upp Dr. Gregg, men nu för att få tag i juvelen, den mytiska Gizeh-juvelen, en amulett som sägs bringa evigt liv för sin bärare, och som Gregg skrivit om i en tidigare avhandling. Inte heller i den här versionen är Gregg intresserad av att återvända.

I #60 söker sig Spirit hem till Gregg i avsikt att kidnappa honom, men blir attackerad av tjänare till Ali Beys dotter.

Spirit tänker kidnappa Gregg i #60. ©Register&Tribune
Spirit tänker kidnappa Gregg i #60. ©Register&Tribune

Ali Bey i #509 är inte särskilt intresserad av sina oljefyndigheter, utan mer intresserad av att finna sin en gång förlorade dotter, som kidnappades som nyfödd.

Många andra är dock intresserade av oljan, och budar på oljefyndigheten. Budgivarna, bland dem Sand Saref, påstår sig då ha funnit hans dotter för att vinna hans gunst, men Spirit bryter upp budgivningen.

Budgivningen i #509 slutar i tumult. ©Eisner
Budgivningen i #509 slutar i tumult. ©Eisner

Under tumultet i #509 kliver Dr Gregg in, tillsammans med Ali Beys dotter, som bär Gizeh-juvelen vilket identifierar henne. Det visar sig att han varit gift med Ali Beys dotter sedan tjugo år tillbaka.

Tillbaka till toppen av sidan


Slutet

Ali Beys dotter i #60 flyr tumultet men blir mördad av en smugglare som stjäl juvelen. Han i sin tur faller därefter ner, och dör, i en skreva som bildas och försluts vid en jordbävning.

Gregg förolyckas också, under en mur, men han hinner skriva ner formeln för serumet som han ger till Spirit.

Spirit får formeln medan Ali Beys dotter anar ord i #60. ©Register&Tribune
Spirit får formeln medan Ali Beys dotter anar ord i #60. ©Register&Tribune

I episod #509 får Spirit juvelen som gåva av Dr Gregg, eftersom Gregg tänker ägna sig åt oljefyndigheten och att utveckla det lokala samhället. Spirit kan då ta sig tillbaka till Central City för att ge juvelen till stadens museum.

Sand Saref försöker förstås stjäla juvelen, men kommer bara över en värdelös kopia.

Spirit lämnar Sand Saref tomhänt i #509. ©Eisner
Spirit lämnar Sand Saref tomhänt i #509. ©Eisner

Episoden Jordens blod har varit publicerad på svenska i seriealbumet Spirit 5 från Alvglans förlag. Jordens blod är den första episoden i äventyret The Jewel of Gizeh (#509-515). Kort sagt, forts. följer, som det brukar heta i serietidningarna.

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
Jules Feiffer: The Great Comic Book Heroes, Paperback 1977, Produced 1965, New York, ISBN 0-8037-3045-4
Rasmus Fantomen-index

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.