The Spirit

Spirit (The Spirit, även med titeln “Skuggan” på svenska) var en amerikansk detektivserie skapad av Will Eisner 1940.

Beräknad läsningstid: 24 minuter

Ett urval källor

Handling

Huvudfiguren var en maskerad figur som bekämpade brott, med viss välsignelse av poliskommissarie Dolan.

Den verkliga identiteten på The Spirit var detektiven/kriminologen Denny Colt, som redan i första avsnittet antas ha blivit dödad av skurken Dr. Cobra.

Ett par rutor ur The Spirit från 2 juni 1940: Danny Colt blir dödförklarad efter en strid med Dr. Cobra. ©Register&Tribune

Colt hade dock överlevt, och “återuppstår” som den maskerade brottsbekämparen Spirit, möjligen för att skrämma brottslingar att tro att han var ett spöke eller en ”ande” (Spirit). Och Spirit hade sitt ”huvudkontor” under den gravsten där Denny Colt förmodades ligga, på Wildwood Cemetery.

Premiären med The Spirit från seriebilagan 2 juni 1940. ©Register&Tribune
Premiären med The Spirit från seriebilagan 2 juni 1940 (se hela första episoden nedan). ©Register&Tribune

Tillbaka till toppen av sidan


Fasta seriefigurer

The Spirit uppträder dock sällan som Denny Colt efter det allra första äventyret. Och endast tre personer vet hans verkliga identitet. Först och främst kommissarie Dolan och hans dotter Ellen, som senare blir stadig flickvän till The Spirit. Hans andra förtrogne är Ebony White, en afroamerikansk taxichaufför, en intelligent och användbar assistent, men stereotypiskt tecknad så som var typiskt för tiden.

Under andra världskriget blev Eisner inkallad, och han kom då i kontakt med många svarta, vilket gjorde honom så generad över Ebony-seriefiguren att han försvann ur serien i slutet av 1949. Den 31 juli 1949 fick The Spirit istället en annan assistent och chaufför, en vit pojke vid namn Sammy.

Tillbaka till toppen av sidan


Originell serie

Förutom att serien var visuellt innovativ, utmärker sig The Spirit också för sina oförutsägbara berättelser. Många episoder byter ofta stämning och genre. Berättelserna kunde ha en mängd olika stilar, från kriminalserie till lättsinniga äventyr, från mysterier och skräck till komedi och kärlekshistorier. Spirit-berättelser kunde vara originella, gåtfulla, sentimentala, hemska eller mystiska, men ändå alltid mänskliga.

Några rutor med The Spirit, från 24 augusti 1947. ©Register&Tribune
Några rutor med The Spirit, från 24 augusti 1947. ©Register&Tribune

The Spirit innehöll en del våld och starka känslor men levde också på sin humor, både subtil och öppen. Titelfiguren har till exempel inga speciella superkrafter. Han är bra på att slåss, men samtidigt mycket sårbar, ungefär som vanliga dödliga. Våldet i The Spirit är ofta brutalt och smärtsamt. Människor kan bli allvarligt sårade eller till och med permanent döda. Spirit kunde bli skjuten, nedslagen, få blåmärken, och var ofta förvirrad och distraherad av vackra kvinnor, förföriska femme fatales som Silk Satin, Nylon Rose och P’Gell.

Bland skurkar i serien var Dr. Cobra en arketypisk galen vetenskapsman, medan den mystiska ärkeskurken Octopus aldrig syntes i serien, förutom hans handskar. Mindre lätt att klassificera är Sand Saref, som var en barndomsvän till Denny Colt, men som blivit kriminell. De starka banden mellan de båda orsakade moraliska dilemman när de väl mötte varandra.

The Spirit finansierade sina äventyr dels med ett farsarv, dels med de belöningar han fick för att fånga skurkar.

Tillbaka till toppen av sidan


Historik

I slutet av 1939 började Everett M. “Busy” Arnold, utgivare av Quality Comics serietidningar, utforska möjligheten att expandera verksamheten genom att skapa en bilaga för dagspress. Många tidningar kände av konkurrensen från amerikanska serietidningar, som då var ett hastigt växande nytt media. Dessutom hade Chicago Tribune lanserat sin Comic Book-bilaga, med premiär två månader före The Spirit Section. Arnold sammanställde ett förslag med befintligt material från Quality Comics.

En redaktör för The Washington Star gillade förslaget och den tecknade serien The Clock av George Brenner, men inte teckningarna.

Omslag och ett uppslag med The Clock ur Funny Picture Stories #1 (1936). ©Comics Magazine Company
Omslag och ett uppslag med The Clock ur Funny Picture Stories #1 (1936). ©Comics Magazine Company

Istället gillade han en tecknad serie av Lou Fine. Arnold, var dock bekymrad över hur noggrann och långsam Fine kunde vara, och oroade sig över hans förmåga att leverera i tid. Han menade då att det var Will Eisner, Fines chef på Eisner & Iger Studio, från vilken Arnold köpte serierna, som var tecknaren.

The Clock blev även publicerad i den brittiska tidningen Wags.
The Clock blev även publicerad i den brittiska tidningen Wags.

Tillbaka till toppen av sidan


Eisner lämnar Eisner & Iger

Arnold var väl medveten om att uppgiften var mycket arbetskrävande och därför slöt de ett avtal om att Eisner skulle äga och skapa bilagan. År 1940 sålde Eisner sin andel av Eisner & Iger Studio till Jerry Iger, för att skapa The Spirit Section (Iger fortsatte sedan som S. M. Iger studio till och med 1955). För att klara produktionen startade Eisner sin egen ”Eisner Studio” och tog med sig några av sina tidigare kollegor som Bob Powell och Lou Fine.

Det var en tid full av serier med kostymerade superhjältar, så även Spirit blev ”kostymerad”, en mask för ögonen, kostym, hatt och handskar (plus en vit skjorta och röd slips). Titeln, The Spirit, kom dock till på förslag från Arnold.

Eftersom Eisner hade flera sidor att arbeta med, jämfört med vanliga söndagsserier, kunde han stegvis bygga upp sin historia. I många berättelser använder han innovativa perspektiv, skuggor, kameravinklar och färger för att skapa atmosfär. I The Spirit förekommer det ofta dimma, stjärnhimmel, rykande brunnslock i gatan och inte minst hällregn som blir som en störtflod nerför trottoaren.

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering

Seriebilagan

The Spirit blev ursprungligen publicerad i en 16-sidig seriebilaga på söndagarna i amerikansk dagspress. Bilagan, i tabloidstorlek, blev bifogad söndagsutgåvan av dagstidningen Register and Tribune Syndicate. Som mest var Spirit-bilagan under 40-talet publicerad i 20 söndagstidningar, med en sammanlagd upplaga på fem miljoner exemplar.

Seriebilagan med Spirit var publicerad i ett flertal tidningar. ©Register&Tribune
Seriebilagan med Spirit var publicerad i ett flertal tidningar. ©Register&Tribune

Huvudserien i bilagan var The Spirit som vanligen omfattade 7 sidor (från början 8 sidor) per avsnitt. Den inkluderade vanligen två andra korta serier (initialt Mr. Mystic och Lady Luck), plus lite fyllnadsmaterial.

Lady Luck från 25 augusti 1940. ©Register&Tribune
Lady Luck från 25 augusti 1940. ©Register&Tribune

Den första bilagan debuterade 2 juni 1940, och totalt blev det 645 episoder med The Spirit producerade till den 5 oktober 1952.

Mr Mystic från 25 augusti 1940. ©Register&Tribune
Mr Mystic från 25 augusti 1940, något av en Yarko-kopia. ©Register&Tribune

De kompletterande serierna, Lady Luck och Mr. Mystic, gjorde ingen succé och upphörde så småningom (bilagan gick då från 16 till åtta sidor), men The Spirit av Will Eisner blev en klassiker.

Annons för The Spirit Section, från 2 november 1941. ©Philadelphia Record
Annons för The Spirit Section, från 2 november 1941. ©Philadelphia Record

Tillbaka till toppen av sidan


Dagsstripp

En dagsstrippversion av serien var publicerad från 13 oktober 1941 till 11 mars 1944, skapad av Eisner-assistenterna Lou Fine och Jack Cole.

Dagsstrippar med The Spirit från 8-13 december 1941. ©Register&Tribune
Dagsstrippar med The Spirit från 8-13 december 1941. ©Register&Tribune
  • The Spirit Dailies (Volume 1/1977, Volume 2/1978, Volume 3/1980, Volume 4/1980) från Ken Pierce Publications var utgåvor med dagsstrippversionen i sin helhet
Omslag till de fyra utgåvorna The Spirit Dailies. ©Ken Pierce
Omslag till de fyra utgåvorna Spirit Dailies. ©Ken Pierce
Omslag till Archives Volume 25 (2008). ©DC Comics
  • The Spirit Archives #25 (2008) utgiven av DC Comics på licens från innehavarna av copyright, innehöll återtryck av dagsstripparna i sin helhet
  • I början av 2017 återvände The Spirit till dagsstripparna som gäst i Dick Tracy av Mike Curtis (manus) och Joe Staton (teckningar) som fortsatte trenden med Tracy-berättelser som återupplivade seriefigurer från nedlagda serier.
En dagsstripp med Dick Tracy från 21 februari 2017. ©TCA/Eisner
En dagsstripp med Dick Tracy och The Spirit från 21 februari 2017. ©TCA/Eisner

Tillbaka till toppen av sidan


Serietidningar
  • Under 40-talet lät Busy Arnold trycka upp Spirit-historier, en och en som en del av innehållet i Police Comics #11–102 (1940-47) från Quality Comics,
Omslag till Police Comics #11 (sept. 1942) och inledande sida premiärepisoden med The Spirit från 2 juni 1940. ©Quality/Register&Tribune
Omslag till Police Comics #11 (sept. 1942) och inledande sida ur premiärepisoden med The Spirit från 2 juni 1940. ©Quality/Register&Tribune
Efterföljande uppslag ur premiärepisoden. ©Register&Tribune
Efterföljande uppslag ur premiärepisoden med The Spirit. ©Register&Tribune
Nästa uppslag ur premiärepisoden. ©Register&Tribune
Nästa uppslag ur premiärepisoden med The Spirit. ©Register&Tribune
Avslutande uppslag ur premiärepisoden. ©Register&Tribune
Avslutande uppslag ur premiärepisoden med The Spirit. ©Register&Tribune
  • The Spirit (1944-50) från Quality Comics, utkom med 22 nummer som egen serietidning med flera berättelser per nummer. De första numren innehöll serier tecknade av andra serieskapare, som Lou Fine och Jack Cole med flera, men från #18 (1949) ingick en eller ett par Spirit-episoder av Will Eisner. Eisner tecknade också omslagen från #12 (1948).
I The Spirit #18-22 ingick Spirit-episoder av Will Eisner. ©Quality
I The Spirit #18-22 ingick Spirit-episoder av Will Eisner. ©Quality
Reed Crandall tecknade ett par omslag (#10-11, 1947-48).
Reed Crandall tecknade ett par omslag (#10-11, 1947-48). ©Quality
  • Fem nummer av The Spirit (1952-54) var en serietidning med reprismaterial publicerad av Fiction House, vars mest kända seriefigur var Sheena, Queen of the Jungle. De första fyra numren innehöll i huvudsak Spirit med manus av Jules Feiffer tecknade av andra serietecknare från Eisner Studio. The Spirit #5 innehöll dock Spirit med manus och skisser av Eisner själv.
Omslag till The Spirit #1-5 (1952-54). ©Fiction House
Omslag till The Spirit #1-5 (1952-54). ©Fiction House

Tillbaka till toppen av sidan


60- och 70-talet

På 60-talet blev tecknade serier mer seriöst uppmärksammade. Will Eisner var en av de serieskapare som nu blev upphöjd som ett underuppskattat geni. Serien The Spirit blev hyllad i boken The Great Comic Book Heroes (1965) av Jules Feiffer, tidigare assistent till Eisner.

  • Efterfrågan på nya The Spirit-serier var så hög att The New York Herald Tribune den 9 januari 1966 publicerade ett nytt avsnitt på fem sidor, skapad av Eisner.
Original till inledande sida till The Spirit ur The New York Herald Tribune från 9 januari 1966.
Original till inledande sida till The Spirit ur The New York Herald Tribune från 9 januari 1966. ©Eisner

Tillbaka till toppen av sidan


Menomonee Falls Gazette

Serien blev publicerad i Menomonee Falls Gazette #95-212 (1973-76) med dagsstripparna från 8 december 1941 till 11 mars 1944.

The Spirit fick plats på omslaget i MFG #95, #100, #107, #148 och #183. ©Street Enterprises
The Spirit fick plats på omslaget i MFG #95, #100, #107, #148 och #183. ©Street Enterprises

Tillbaka till toppen av sidan


Återtryck

Sedan 60-talet har återtryck av serien blivit sporadiskt producerade för olika utgivare, som Harvey Comics, Warren Publishing och Kitchen Sink Press.

  • Harvey Comics tryckte om flera Spirit-berättelser i två stora serietidningar publicerade oktober 1966 och mars 1967, som huvudsakligen bestod av återtryckt material (1948-50), men också ett par nya Spirit-serier av Eisner.
Omslag till The Spirit #1 och #2, båda med nya Eisner-omslag. ©Harvey
Omslag till The Spirit #1 (1966) och #2 (1967), båda med nya Eisner-omslag. ©Harvey

Tillbaka till toppen av sidan


Kitchen Sink
  • År 1973 publicerade Kitchen Sink Press två nummer av The Spirit (också känd som Underground Spirit), som huvudsakligen bestod av återtryckt material (1946-47) av John Spranger, Will Eisner och Jerry Grandenetti, men också ett par nya Spirit-serier av Eisner.
Omslag till The Spirit #1, The World’s Greatest Crimefighter, och #2, All About P’Gell, båda med nya Eisner-omslag. ©Kitchen Sink
Omslag till The Spirit #1, The World’s Greatest Crimefighter (1973),och #2, All About P’Gell (1973), båda med nya Eisner-omslag. ©Kitchen Sink

Tillbaka till toppen av sidan


Warren
  • Från 1974 till 1976 publicerade Warren Publishing 16 nummer av The Spirit (känd som The Spirit Magazine), en stor svartvit tidskrift som består av återtryck med originalomslag (främst av Eisner).
Omslag till The Spirit #1-16 (1974-76). ©Warren
Omslag till The Spirit #1-16 (1974-76), alla utom #1 av Eisner, dock färgläggning av flera andra, som Ken Kelly (#10-11) ©Warren
Utgivningen avslutades med ett separat färgnummer, The Spirit Special (1975).
  • Utgivningen avslutades med ett separat färgnummer, The Spirit Special (1975). ©Warren
  • Kitchen Sink fortsatte utgivningen 1977 med #17 och slutade med #41 (juni 1983). Utgivningen startade sporadiskt, men blev kvartalsvis från 1980, och varannan månad från 1982. Magasinet innehöll vanligen 3-4 Spirit-historier från 1946-51, från 1980 kompletterat med episoder från 1940-43. I utgåvorna förekom andra serier av Will Eisner, som Big City och Shop Talk (manus), och återtryck av Lady Luck, och Mr. Mystic.
De flesta omslag var s.k. wraparound covers, som täckte både fram- och baksida, som här för The Spirit #20. ©Kitchen Sink
De flesta omslag till #17-41 var s.k. wraparound covers, som täckte både fram- och baksida, som här för The Spirit #20 (1979). ©Kitchen Sink

Tillbaka till toppen av sidan


80- och 90-talet
  • Därefter publicerade Kitchen Sink Press en serietidning i standardformat som utkom med 87 nummer (oktober 1983 – januari 1992). Tidningen innehöll serier i färg i de första 11 numren, men bytte till svartvitt från och med #12.
Omslag till The Spirit #1-5 (1983-84). ©Kitchen Sink
Omslag till The Spirit #1-5 (1983-84). ©Kitchen Sink
  • The Outer Space Spirit (1983) från Kitchen Sink, innehöll de sista episoderna från tidningsbilagan (27 juli 1952 – 5 oktober 1952), till stor del tecknad av Wally Wood. Episoderna blev också utgivna i The Spirit Archives #24, från DC Comics
Omslag och inledande sidor av The Outer Space. ©Kitchen Sink/Register&Tribune
Omslag och inledande sidor av The Outer Space. ©Kitchen Sink/Register&Tribune
  • Utgivaren publicerade dessutom enstaka Will Eisners 3D Classics med The Spirit (december 1985), som såldes tillsammans med röd/blå 3D-glasögon
Omslag och ett uppslag ur Will Eisners 3D Classics. ©Kitchen Sink
Omslaget och ett uppslag ur Will Eisners 3D Classics. ©Kitchen Sink
  • På 90-talet publicerade Kitchen Sink två inbundna volymer, Spirit Casebook (1990) och All About P’Gell: The Spirit Casebook, Volume II (1998).
Omslag till Spirit Casebook (1990) och All About P'Gell (1998). ©Kitchen Sink
Omslag till Spirit Casebook (1990) och All About P’Gell (1998). ©Kitchen Sink

På 90- och 2000-talet publicerade Kitchen Sink Press och DC Comics också nya Spirit-berättelser av andra författare och artister.

  • The Spirit: The New Adventures (1998), åtta nummer från Kitchen Sink innehöll en serie nya berättelser, inklusive bidrag av Alan Moore, Dave Gibbons, Paul Chadwick, Neil Gaiman, Joe R. Lansdale och Paul Pope.
Omslag till The Spirit, the New Adventures #1-8 (1998). ©Kitchen Sink
Omslag till The Spirit, the New Adventures #1-8 (1998). ©Kitchen Sink

Tillbaka till toppen av sidan


2000-talet
  • I början av 2000-talet publicerade DC Comics återtryck av The Spirit kronologiskt inom ramen för den inbundna bokserien Will Eisner’s the Spirit Archives, som utkom med 26 volymer (2000-09).
Omslag till
Omslag till #1-23 och #26 (för #24 och #25, se ovan). ©DC Comics
Omslag till The Amazing Adventures of the Escapist #6 (2005). © 
Dark Horse Comics
  • Den sista episoden av Will Eisner var en crossover med The Escapist i The Amazing Adventures of the Escapist #6 (2005) från Dark Horse Comics. Serien var tecknad av Eisner tillsammans med Alex Saviuk.
  • Batman/The Spirit (januari 2007) från DC Comics, var en av de senaste versionerna skapad av Darwyn Cooke och Jeph Loeb.
Omslag och inledande sidor till Batman/The Spirit (2007). ©DC Comics
Omslag och inledande sidor till Batman/The Spirit (2007). ©DC Comics
  • Serietidningen The Spirit, från DC Comics, skriven och skissad av Cooke och tuschad av J. Bone, debuterade månaden efter. Manusarbetet togs över av av Sergio Aragonés och Mark Evanier (från #14, mars 2008), med Paul Smith och Mike Ploog som tecknare (från 2007). Sista numret var #32 (augusti 2009).
Omslag till The Spirit #1-5 (2007). ©DC Comics
Omslag till The Spirit #1-5 (2007). ©DC Comics

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering på svenska

Svenska serietidningar

Serie-Nytt (med titeln “Skuggan“)

Spirit förkom på omslaget till nr 2, 5 och 25, 1976 och nr 16, 1977. ©Semic
Spirit förkom på omslaget till nr 2, 5 och 25, 1976 och nr 16, 1977. ©Semic
  • 1975 nr 11-12, 16, 18, 20 och 21
  • 1976 nr 1-2, 5 och 25
  • 1977 nr 16

Fantomen

Omslag till Fantomen nr 15-16, 18-19 och 21, 1982. ©Semic
Omslag till Fantomen nr 15-16, 18-19 och 21, 1982. ©Semic
  • 1982 nr 15-16, 18-19, 21-22 och 24-26
  • 1983 nr 2, 4, 7-8, 15, 17-18, 20, 22 och 24-25
  • 1984 nr 1, 3, 5, 8, 10, 14, 21 och 25
  • 1985 nr 2, 4, 8, 11, 15, 20 och 22
  • 1986 nr 3-4, 7, 15, 19 och 25-26
  • 1987 nr 2, 4, 7-8, 12, 15-17, 19, 22 och 25
  • 1988 nr 3, 5-6, 8, 11, 14-16, 20, 22 och 25-26
  • 1989 nr 2-3, 8, 10, 12, 15, 17, 21 och 24
  • 1990 nr 5, 9, 11, 16, 18, 19 och 23
  • 1991 nr 1, 7, 10, 11, 15, 19 och 24
  • 1992 nr 2-3, 5-6 och 10-11
  • 2003 nr 19-20 och 24-25
  • 2004 nr 3, 5-6, och 10-11

Agent X9

Omslag till Agent X9 nr 3, 5, 8-9 och 12, 1992. ©Semic
Omslag till Agent X9 nr 3, 5, 8-9 och 12, 1992. ©Semic
  • 1992 nr 3, 5, 8-9, 12
  • 1993 nr 2 och 4

Tillbaka till toppen av sidan


Dagstidningar

Spirit blev publicerad som dagsstripp i Dagens Nyheter från 2 januari till 23 mars 1990.

De första dagsstripparna ur DN från 2-9 januari 1990. ©Eisner
De första dagsstripparna ur DN från 2-9 januari 1990. ©Eisner
Motsvarande dagsstrippar i original från 27 oktober till 1 november 1941, inklusive ett par som saknades i DN. ©Register&Tribune
Motsvarande dagsstrippar i original från 27 oktober till 1 november 1941, inklusive ett par som saknades i DN. ©Register&Tribune

Tillbaka till toppen av sidan


Seriealbum
Omslag till fyra seriealbum med Spirit. ©Carlsen
Omslag till fyra seriealbum, Spirit, Spirit 2, Spirit 3 och Kvinnorna kring Spirit. ©Carlsen
Omslag till åtta seriealbum med Spirit, nr 5-12. ©Alvglans
Omslag till åtta seriealbum med Spirit, Spirit 5, Nio äventyr med P’Gell, Spirit 7, Spirit 8, Spirit 9, Spirit 10, Spirit 11 och Spirit 12. ©Alvglans
  • Enstaka avsnitt i Comics 8, den stora serieboken (1975)
  • Spirit-index i Spirit nr 10 (1989) från Alvglans

Tillbaka till toppen av sidan


Serieskapare

Will Eisner vid ritbordet.
Will Eisner vid ritbordet (1941).
En av dagsstripparna ovan, som Eisner tuschade, från 10 december 1941.
En av dagsstripparna ovan, som Eisner tuschade, från 10 december 1941. ©Register&Tribune

När Eisner blev rekryterad till armén 1941 ersatte tidningssyndikatet honom under hans frånvaro med spökförfattare och spöktecknare som fortsatte skapa serien. Några av dem var Toni Blum (manus 1942), Manly Wade Wellman och William Woolfolk (manus 1943-45), Jack Cole, skapare av Plastic Man, och Lou Fine (teckningar 1942-45).

Det är när Eisner återvände från kriget som seriens storhetstid började. Eisner använde efter en tid en studio med assistenter som kunde teckna eller tuscha bakgrunder, tuscha delar av huvudfigurer (som kläder eller skor) eller som så småningom, spökteckna serien i sin helhet. Eisner använde också spökskrivare, vanligen i samarbete med honom.

I slutet av 40-talet hade Eisner mer rollen som övergripande redaktör för bilagan. Eisner anlitade Jerry Grandenetti (1948–51) och Jim Dixon (1950–51) för att ibland tuscha hans skisser. År 1951-52 skrev Jules Feiffer (som började som tecknarassistent 1946-47) de flesta av serierna, medan Grandenetti, Dixon och Al Wenzel (1952) tecknade dem.

Andra serieskapare som medverkade i hans studio och bidrog med okrediterad hjälp på serien var Joe Kubert (1943-44), John ”Jack” Spranger (1945-47), Al Plastino, och Andre LeBlanc (1950). Senare var det Wally Wood (1952) som tecknade de sista episoderna.

Tillbaka till toppen av sidan


Andra media

Spirit har även blivit filmatiserad, dels som tv-film (1987), dels som amerikansk superhjältefilm (2008) med bland andra Scarlett Johansson och Samuel L. Jackson i rollistan.

Tv-filmen (1987) och superhjältefilmen (2008) med The Spirit. ©Warner/OddLot
Tv-filmen (1987) och superhjältefilmen (2008). ©Warner/OddLot

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR

Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Wonderworld Comics
Wonder Comics #1
Yarko The Great (Comic Book Plus)

Quality Comic Books
The Spirit Sunday Section
Rasmus Fantomenindex
Seriesam
Don Markstein’s Toonopedia
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.