Comic Book ”Shops”

Serietidningar är inte en amerikansk uppfinning på 30-talet, om än man skulle kunna tro det, eftersom en sådan stor industri växte fram där och då. En del av denna förlagsverksamhet, som bidrog till framväxten, var tillkomsten av Comic Book ”Shops”.

Beräknad läsningstid: 11 minuter


En marknad för serietidningar

Den publikation som kan anses ha startat en den amerikanska eran av serietidningar var Famous Funnies (1934-55), från Eastern Color Printing Company. Tidningen innehöll “100 tecknade serier och spel-pussel-trolleri” för 10 cent.

Omslag till Famous Funnies #1-5 (1934). ©Eastern
Omslag till Famous Funnies #1-5 (1934). ©Eastern
Ett uppslag ur till Famous Funnies #6 (1935). ©Eastern/Ledger/McNaught
Ett uppslag ur Famous Funnies #6 (1935). ©Eastern/Ledger/McNaught

De serietidningar som sedan tillkom på 30-talet innehöll primärt återtryck av tecknade serier ur dagspressen. Dessa serier, som kom från dagspressens Comic Section-bilaga på söndagarna (“The Funny Pages“), blev i allmänhet kallade “funnies“. Med tiden hade Famous Funnies även serier från svartvita dagsstrippar, men publicerade i färg.

Ett uppslag med dagsstrippar från Babe Bunting av Roy L. Williams, ur till Famous Funnies #22 (1936). ©Eastern/Ledger
Ett uppslag med dagsstrippar från Babe Bunting av Roy L. Williams, ur Famous Funnies #22 (1936). ©Eastern/Ledger

Men när allt fler serietidningar tillkom började materialet från dagspressen att tryta, där de bästa serierna redan var tagna eller för dyra. Det uppstod helt enkelt ett behov av originalserier för seriepress. Den första serietidningen med originalserier var New Fun (1935) från National Allied Publications.

Omslag till New Fun #2 (1935) och en sida ur inlagan med Sandra of the Secret Service av Charles Flanders. ©National Allied
Omslag till New Fun #2 (1935) och en sida ur inlagan med Sandra of the Secret Service, en originalserie tecknad av Charles Flanders. ©National Allied

När Detective Comics (som senare kom att innehålla Batman) tillkom 1937, och Action Comics (som introducerade Superman) 1938, så kom de att inleda en guldålder för serietidningar.

The Golden Age of Comic Books (perioden 1938-56) skapade välkända superhjältar som Stålmannen (Superman), Läderlappen (Batman), Kapten Marvel (Captain Marvel), Captain America, Wonder Woman med flera.

De första serietidningarna

Superman debuterade i Action Comics #1 (1938), och Batman i Detective Comics #27 (1939). ©DC
Superman debuterade i Action Comics #1 (1938), och Batman i Detective Comics #27 (1939). ©DC

De enorma försäljningsframgångarna för Superman gjorde att många entreprenörer och tidningsutgivare, inte minst förlag med kiosklitteratur (s.k. Pulp Magazines), hoppade på trenden i slutet av 30-talet

Tillbaka till toppen av sidan


Förpackningsstudio

I takt med att efterfrågan på originalserier och nya berättelser ökade så växte det snabbt upp tecknarstudior i New York, som i branschen blev kallade Comic Book “shops”. Dessa fyllde ett behov när existerande förlag, som gav ut s. k. pulp magazines, saknade redaktörer, manusförfattare och tecknare för tecknade serier.

Det började med en studio som grundades 1936 av den färgstarke Harry ”A” Chesler (1897/98*-1981), ryskfödd som Aaron Czesler, från Kaunas, Litauen (liksom Nicholas Afonsky).

Comic Book ”Shops”: Harry ”A” Chesler var en pionjär som var initiativtagare till en förpackningsstudio för produktion av serietidningar.

Harry ”A” Chesler var en pionjär som var initiativtagare till en förpackningsstudio för produktion av serietidningar.

I slutet av 30-talet var det tre stora studior som levererade material till serietidningar, Chesler’s Studio, Eisner & Iger Studio, och Lloyd Jacquet’s Funnies Inc. Senare tillkom även Jack Binder Studio.

Den här typen av ateljé, eller förpackningsstudio, var en publiceringsaktivitet där beställande förlag delegerade ut de uppgifter det innebar att producera en serietidning (att planera, skriva manus, redigera, illustrera, och till och med trycka) till en extern förpackningsstudio. När studion producerat serietidningen så sålde de den till det publicerande förlaget (och tog betalt per producerad sida).

Arrangemanget gjorde det möjligt för förlag att ge sig ut på den nya serietidningsmarknaden. De kunde testa på utgivning av serietidningar, utan att själva behöva bygga upp en produktionskapacitet. Och den producerande studion behövde inte bygga upp kapital för den kostsamma tryckningen, distributionen och marknadsföringen.

Vissa studior etablerade speciella relationer med olika serietidningsförlag och utvecklade egna teckningsstilar. Exempelvis kom S. M. Iger Studio (efter att Will Eisner lämnat) och Funnies Inc., att få ett betydande samarbete med Albert Kanter och Classics Illustrated (Illustrerade klassiker på svenska).

De första fem utgåvorna från S. M. Iger Studio, en Comic Book ”Shop”, som producerade nästan 100 utgåvor för Gilberton och Kanter. ©Gilberton
Omslag till de första fem utgåvorna från S. M. Iger. Studion producerade nästan 100 utgåvor för Gilberton och Kanter. ©Gilberton

Tillbaka till toppen av sidan


Chesler’s studio

Chesler’s studio, som började antingen 1935 eller 1936, gav tidigt arbete till serietecknare och författare inklusive Charles Biro, Jack Binder, Otto Binder, Jack Cole, Henry Kiefer, Mort Meskin och många andra.

År 1937 bildade Harry Chesler förlaget Chesler Publications för att producera Star Comics och Star Ranger. Ett år senare sålde han båda titlarna till Ultem Publications.

Omslag till Star Comics #1 och Star Ranger #1 (1937). ©Chesler Comic Book ”Shop”
Omslag till Star Comics #1 och Star Ranger #1 (1937). ©Chesler

1940 flyttade Harry A. Chesler sin ateljé till ett större kontor, där de producerade Yankee Comics (1941), Punch Comics (1941) och Dynamic Comics. Studion levererade också innehåll till Fawcett Comics.

Omslag till några förstanummer producerade av Chesler Productions. ©Chesler Comic Book ”Shop”
Omslag till förstanummer producerade av Chesler Productions. ©Chesler

Serietecknarna i Cheslers andra ”shop” inkluderade Edd Ashe, Ken Battefield, Ann Brewster, Al Plastino, Mac Raboy, Charles Sultan, George Tuska, med flera. Studiotecknare under krigsåren var bland andra Joe Kubert, Ruben Moreira, Gustav Schrotter, och Maurice Whitman.

Tillbaka till toppen av sidan


Eisner and Iger Studio

Eisner & Iger Studio bildades årsskiftet 1936-37 av Jerry Iger och Will Eisner som en tecknarstudio, en Comic Book ”Shop”, i syfte att producera tecknade serier. Will Eisner skrev och tecknade serier på egen hand, medan Jerry Iger textade dem.

De erbjöd Thomas T. Scott på Fiction House, som gav ut s.k. pulp magazines, en månatlig serietidning, Jumbo Comics, med en djungelhjältinna i pin-up-stil, Sheena. Det blev avtal och Sheena inledde en lång, framgångsrik bana. Efter Jumbo Comics följde Fiction House upp med Jungle Comics (1940). Andra serietidningar från Iger och Eisner var Wonderworld Comics (1939) för Fox Publications, Planet Comics (1940) för Fiction House, och Hit Comics (1940) för Quality Comics

Omslag till några förstanummer producerade av Eisner & Iger Studio, en Comic Book ”Shop”. ©Fox/Fiction House/Quality
Omslag till några förstanummer producerade av Eisner & Iger Studio. ©Fox/Fiction House/Quality

Populära seriefigurer var Blue Beetle, Wonder Boy och Flame. Men den största succéserien från Eisner & Iger Studio var Sheena, Queen of the Jungle (1937), publicerad under deras gemensamma pseudonym W. Morgan Thomas. Den första serietecknaren var Mort Meskin.

Sheena har för första gången på sig sin ikoniska leoparddräkt (en nog så stor anledning till seriens dåtida popularitet), ur Jumbo Comics #10 (1938). ©Real Adventures Publishing
Sheena har för första gången på sig sin ikoniska leoparddräkt (en nog så stor anledning till seriens dåtida popularitet), ur Jumbo Comics #10 (1938). ©Real Adventures Publishing

Andra serieskapare som började sin karriär på Eisner & Iger inkluderar bland andra Bernard Baily, Nick Cardy, Reed Crandall, Lou Fine, Frank Giacoia, Bob Kane, Jack Kirby, Rolland H. Livingstone, Walter Palais, Bob Powell, John Spranger, Charles Sultan, George Tuska, Ed Waldman och Wallace Wood.

Tillbaka till toppen av sidan


S. M. Iger Studio

I december 1939 lämnade Eisner företaget när Quality Comics erbjöd honom att skapa en dagspresserie, The Spirit, som serietidningsbilaga i söndagstidningar. Eisner sålde sin andel i Eisner & Iger Comic Book ”Shop”, varpå Iger fortsatte med det nya namnet S. M. Iger Studio, till 1955.

Ruth A. Roche (1921-83) började skriva manus för Iger 1940 och blev med tiden redaktör och affärspartner. Hon skrev djungelserier för Fiction House, som Sheena, Kaänga, Camilla, Jungle Queen och Wambi, the Jungle Boy.

Roche skrev även manus till dagspresserien Flamingo (1952-53), från Phoenix Features Syndicate, startat av Iger. Matt Baker tecknade fram till sin förtida död vid 33 års ålder, varpå John Thornton tog över som tecknare, från 3 juli 1952 (en söndagsserie tillkom 5 veckor senare). Serien upphörde den 21 mars 1953.

Original till fyra dagsstrippar med Flamingo av Ruth Roche och Matt Baker (1952). ©Phoenix
Original till fyra dagsstrippar med Flamingo av Ruth Roche och Matt Baker (1952). ©Phoenix

Matt Baker hade även påbörjat arbetet med att teckna en Flamingo-serietidning, men den blev aldrig publicerad.

Tillbaka till toppen av sidan


Funnies Inc.

Funnies, Inc. var grundat av Lloyd Jacquet, och levererade innehållet i tidiga serietidningar, inklusive Marvel Comics #1 (1939), den första publikationen av vad som senare skulle bli multimedieföretaget Marvel Comics.

Marvel Comics # 1 är det första utgåvan från förlaget vi nu känner som Marvel, och i den förekom för första gången några av de mest populära seriefigurerna vid den tiden: The Human Torch och The Sub-Mariner. ©Timely Publications

Lloyd Jacquet var Art Director på ett av de många serieföretag som grundades under denna tid, Centaur Publications. Jacquet bröt sig ur för att bilda Funnies, Inc., ursprungligen kallat First Funnies, Inc.

Några av dem som arbeta de för Funnies Inc., åtminstone på frilansbasis, var Bill Everett, Carl Burgos, Paul Gustavson, den framtida författaren Mickey Spillane, Leonard Starr (framtida skapare av På ScenenMary Perkins On Stage, ursprungligen On Stage), författaren Joe Simon, och tecknaren Basil Wolverton, med flera.

Funnies, Inc. skapade ett par seriefigurer som var begynnande stjärnor: den ursprungliga Human Torch av Burgos, och Sub-Mariner, av Everett. Bland studions uppdragsgivare fanns Timely Comics (föregångare till Marvel Comics), Centaur Publications, Fox Feature Syndicate, och Hillman Periodicals.

Tillbaka till toppen av sidan


Jack Binder Studio

År 1942 bildade Jack Binder en egen studio med över 50 serieskapare. Binder producerade material för förlag som Fawcett Comics, Nedor Comics och Lev Gleason Publications. Serier som studion skapade inkluderade Ibis (Ibis the Invincible) från Samuel E. Lowe & Co, Doc Savage och Gäckande Skuggan (The Shadow), från Street and Smith.

Omslag till Ibis the Invincible #11 (1942), Doc Savage Comics #5 (1941) och Shadow Comics #6 (1942). ©Lowe/Street&Smith
Omslag till Ibis the Invincible #11 (1942), Doc Savage Comics #5 (1941) och Shadow Comics #6 (1942). ©Lowe/Street&Smith

Serietecknare som arbetade för Jack Binder Studio inkluderade Ken Bald, Carmine Infantino, Gil Kane, Pete Riss, Kurt Schaffenberger, och Bill Ward.

Tillbaka till toppen av sidan


Förlagen tar över

Comic Book ”Shops” blev så småningom överflödiga av det växande mediets framgång som gjorde det möjligt för utgivare att bygga upp egna studior och anställa egen personal.

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR

Blogg

Ett urval källor:
Digital Comics Museum
The.Comics Journal
Spy Guys and Gals
Comic Book Plus
Pulp Artists
American Comic Book Chronicles: 1940-1944
Harry ”A” Chesler (Wikipedia)
Eisner & Iger (Wikipedia)
Funnies Inc. (Wikipedia)
Jack Binder (Wikipedia)
Wikipedia

* Olika källor ger olika besked.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.