Lodjursmännen i Prärieserier

Ett äventyr med Davy Crockett av EsseGesse i Prärieserier som satte ett outplånligt minne hos mig efter att ha läst det som pojke, var det med Lodjursmännen, som var indianer utklädda med djurhudar som gav dem ett fantasieggande utseende i ett suggestivt äventyr.

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Här följer en kortfattad redogörelse av de nummer av Prärieserier från 1959 som handlade om Lodjursmännen. Följande sju nummer omfattade episoden: 


Ett otydbart budskap

Nr 15, 1959: Ett otydbart budskap – Davy och Coco går på jakt och får se hur rödrockar jagar en mestiz som räddas av Davy; med sig har mestizen en hemlig budkavle och han försvinner och detsamma gör Professor Occultis.

Prärieserier nr 15, 1959
Prärieserier nr 15, 1959. ©Centerförlaget
En sida ur Prärieserier nr 15, 1959
En sida ur Prärieserier nr 15, 1959. ©Dardo

Tillbaka till sidans topp


Sjöfärden

Nr 16: Sjöfärden – Davy och Coco kommer i slagsmål och hinner inte hindra mestizen att åka iväg med ett skepp; för att följa efter hyr de en båt och seglar med några skurkar som försöker råna Davy men han övermannar dem; iland får de höra talas om lodjursmännen innan de återupptar förföljandet.

Prärieserier nr 16, 1959
Prärieserier nr 16, 1959. ©Centerförlaget
En sida ur Prärieserier nr 16, 1959
En sida ur Prärieserier nr 16, 1959. ©Dardo

Tillbaka till sidans topp


Lodjursmännen

Nr 17: Lodjursmännen – Davy och Coco räddar sig ur en snöstorm in i en stuga, och blir överfallna av en lodjursman som har oanad styrka och som lyckas fly trots skottår; de blir återförenade med Professor Occultis och mestizen som båda är på väg för att hjälpa kapten Torrier.

Prärieserier nr 17, 1959
Prärieserier nr 17, 1959. ©Centerförlaget
En sida ur Prärieserier nr 17, 1959
En sida ur Prärieserier nr 17, 1959. ©Dardo

Tillbaka till sidans topp


Torriers dilemma

Nr 18: Torriers dilemma – en lodjursman tränger in i byn och dör först efter att ha blivit skjuten med många kulor; kapten Torrier avslöjar att han är på väg att bli blind, och byns värdshusvärd, som är lierad med lodjursmännen, söker sig till deras läger.

Prärieserier nr 18, 1959
Prärieserier nr 18, 1959. ©Centerförlaget
En sida ur Prärieserier nr 18, 1959
En sida ur Prärieserier nr 18, 1959. ©Dardo

Tillbaka till sidans topp


Den rasande angriparen

Nr 19: Den rasande angriparen – Davy och Coco lyckas leta reda på lodjursmännen läger, och ser hur en lodjursman får oanad styrka av att dricka en hemlig dryck, och sedan ger sig iväg för att döda Torrier; Davy och Coco blir upptäckta och måste fly.

Prärieserier nr 19, 1959
Prärieserier nr 19, 1959. ©Centerförlaget
En sida ur Prärieserier nr 19, 1959
En sida ur Prärieserier nr 19, 1959. ©Dardo

Tillbaka till sidans topp


Förrädarens svek

Nr 20: Förrädarens svek – Davy hinner upp lodjursmannen, fångar honom och för honom till byn där han blir satt i finkan; krögaren avslöjar det för lodjursmännen som överfaller en livsmedelstransport på väg till byn; värdshusvärden befriar sedan lodjursmannen och lurar Torrier och soldaterna ur byn – mot ett bakhåll.

Prärieserier nr 20, 1959
Prärieserier nr 20, 1959. ©Centerförlaget
En sida ur Prärieserier nr 20, 1959
En sida ur Prärieserier nr 20, 1959. ©Dardo

Tillbaka till sidans topp


Isflottarna

Nr 21: Isflottarna – Coco varnar Davy för krögaren och Davy tar upp jakten och når fram före bakhållet, men lodjursmännen anfaller och värdshusvärden dödas som dock hinner avslöja ett kommande anfall mot byn; Davy och soldaterna tvingas åka flotte på isflak för att hinna till byns försvar, men lodjursmännen drivs på flykten och ledaren fängslas.

Prärieserier nr 21, 1959
Prärieserier nr 21, 1959. ©Centerförlaget
En sida ur Prärieserier nr 21, 1959
En sida ur Prärieserier nr 21, 1959. ©Dardo

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här:

Prärieserier
Kinowa
Prins Valiant var en inspireration till Kinowa
Kinowa dör
Davy Crockett
Davy Crockett-äventyr
1958 Davy Crockett-äventyr 
1959 Davy Crockett-äventyr 
1960 Davy Crockett-äventyr
Fladdermusen i Prärieserier
EsseGesse


Blogg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.