Redaktionellt om SeriePressen

SeriePressen var en serietidning som kom ut med elva nummer 1993-94. Här kan du läsa vad som skrevs redaktionellt om SeriePressen I respektive nummer.

Beräknad läsningstid: 13 minuter

Din egen serietidning!

[Spalt ur SeriePressen nr 1, 1993]

Välkommen till Sveriges bästa serietidning – enligt vår mening!
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Nya SeriePressen är tidningen som inte kommer att nöja sig med att vara god tvåa. Nya SeriePressen ska vara Bäst! Och med din hjälp tänker vi göra den ännu bättre! 

Redan för ett 20-tal år sedan fanns det en tidning som bjöd på det allra bästa. SeriePressen! Gamla Serie-Pressen hade en spännande blandning av gammalt och nytt och hela tiden en förmåga att överraska med nytt fräscht material. Så varför inte starta SeriePressen på nytt, tänkte vi. För dagens serieälskare.
Artikel om Serie-Pressen och Formatic Press, ur SeriePressen nr 7, 1993

Sagt och gjort! Här är Nya SeriePressen! Vi har tagit med ett par odödliga klassiker från gamla Serie-Pressen, till exempel den absoluta favoriten Krazy Kat. Men vi bjuder också på nytt fräscht material som inte hittat till Sverige förrän nu. Eller vad sägs om Adam! En riktig höjdare!

Knasen-tecknaren Mort Walkers bästa serier finns med, som Sams serie som han gjorde tillsammans med Arken-tecknaren Jerry Dumas. Och Familjen Flax i samarbete med Hagbard-tecknaren Dik Browne.

Från tidningen Larson har vi tagit Quino, JP. Krax och Mafalda, som många uppskattar. 

Bra svenska serier bjuder vi också på, som Sure-Pär och Himlens änglar.

Men det bästa av allt är att det är du som bestämmer vilka serier du ska få läsa. I varje nummer kommer du att få chansen att säga vad du tycker om serierna, och berätta vilka serier du saknar i Nya SeriePressen. Det är du som blir vår viktigaste redaktör! Skicka in vår enkät när du läst det här numret av Nya SeriePressen.

Välkommen till SeriePressen. 

Redaktionen

Tillbaka till sidans topp


Hej igen! 

[Spalt ur SeriePressen nr 2, 1993]

Välkommen till nr 2 av Sveriges bästa serie-tidning – enligt vår mening! I det här numret möter du ett par serier som inte var med i första numret av SeriePressen: Per och Pål, Jan Romares Pyton, Motvalls och Polly och Pär.
Artikel om Polly och Pär, ur SeriePressen nr 9, 1993

Vad gillar du de nytillskotten? År det någon serie som var med i 1 :an som du tycker det är synd att den inte finns med i det här numret? Tyck till och skicka in vår enkät på sidan 18. Den är till för att du ska få den bästa serietidning du kan tänka dig – så att vi kan göra Sveriges bästa serietidning. SeriePressen är tidningen som inte nöjer sig med att vara god tvåa. 

Som du vet så hade vi med en enkät redan i första numret. Tyvärr vet vi ännu inte resultatet av den enkäten, och det beror helt enkelt på att det här numret görs flera veckor innan det första numret ännu har kommit ut. Vi väntar in de enkätsvaren i mars, men när detta skrivs är det fortfarande januari – så tokigt fungerar det i tidningsvärlden. 

Med andra ord så kan du räkna med att i nr 4 få veta resultatet av enkäten i nr 1. Och i nr 5 får du veta vad läsarna svarat på enkäten i det här numret. Men den som väntar på något gott… 

Välkommen till SeriePressen. 

Redaktionen

Krazy Kat, ur SeriePressen nr 2, 1993
Krazy Kat, ur SeriePressen nr 2, 1993. ©Bulls

Tillbaka till sidans topp


Hej igen! 

[Spalt ur SeriePressen nr 3, 1993]

Välkommen till nr 3 av SeriePressen! Hoppas du tycker som vi, att det är ett extra välmatat nummer med extra mycket läsning – och extra rolig läsning. 

Glöm inte att tycka till genom att skicka in vår enkät på sidan 18. Det hjälper oss att göra Sveriges bästa serietidning. Vi nöjer oss inte med att vara god tvåa. 

Du har säkert lagt märke till det lilla inringade F:et i titeln, och kanske undrat vad det står för. Att det står för vårt förlag Formatic Press har du säkert redan listat ut. Men det står också för kvalitet och kontinuitet. När du ser en tidning med vår symbol på omslaget vet du att det är en bra tidning som du vågar köpa. 

Några av er i läsekretsen känner säkert också igen F-symbolen från serietidningar utgivna på 60-talet. Det fanns också då ett förlag som hette Formatic Press, och som gav ut serietidningar, tex Serie-Nytt, Hoppy och Höken.
Artikel om Serie-Pressen och Formatic Press, ur SeriePressen nr 7, 1993

Några av tidningarna var i extra stort format med titlar som Allan Kämpe, Ben Bolt, Blixt Gordon, Buzz Cooper, Dr Bennett, Eddie, Mandrake, Peter Falk, Spud & Co och Uncas. Och vi kan ju inte neka till att deras utgivning varit en inspirationskälla, nu när vi startat Serie Pressen. 

Ha så kul med SeriePressen.
Artikel om Krazy Kat ur SeriePressen nr 3, 1993

Redaktionen

Tillbaka till sidans topp


SeriePressen blir bara bättre!

[Spalt ur SeriePressen nr 4, 1993]

Välkommen till nr 4 av SeriePressen! Tjockare än vanligt, med ännu mer humor för pengarna.

Nu börjar vi också se resultaten av enkäten i första numret. Läs mer på sidan 18! Ett spännande resultat var till exempel att Himlens änglar visade sig vara den populäraste serien. Därför får ni redan här på sidan 3 ett extrainslag av serien. Annars är det Pyton, som också tecknas av Jan Romare som står på tur i det här numret. Vi har också fått en stor respons från er läsare i form av brev och samtal, som du kan se på sidan 50. Det gillar vi! Fortsätt att höra av er till oss! Adressen hittar du här till vänster.

Ha så kul med SeriePressen. Och glöm inte att prenumerera.
Artikel om Adam, ur SeriePressen nr 4, 1993

Redaktionen

Himlens änglar av Jan Romare, ur SeriePressen nr 4, 1993
Himlens änglar av Jan Romare, ur SeriePressen nr 4, 1993. ©Jan Romare

Tillbaka till sidans topp


Nu blir SeriePressen ännu bättre! 

[Spalt ur SeriePressen nr 5, 1993]

Välkommen till nr 5 av SeriePressen! Fullspäckad med humor som vanligt. 

Du som redan är en trogen SeriePressen-läsare kommer att märka att det blivit några mindre förändringar till det här numret. Framför allt har vi ändrat innehållet som ett resultat av de enkätsvar som kommit in efter premiärnumret. Barockt! har fått fler sidor än tidigare, liksom Haspen är lös. Cactus har helt utgått, medan Ferd’nand tar paus.
Artikel om Ferd’nand, ur SeriePressen nr 10, 1993

En nyhet är att vi nu startar en gästsida med svenska serier. Vi har fått många förfrågningar från svenska serietecknare om vi vill publicera deras serier, och en liten början är den här gästsidan. Vi välkomnar i det här numret Råttan Spix av James Kaufeldt och Johnny Nittsjö. Ha så kul.
Artikel om Quino och Mafalda, ur SeriePressen nr 5, 1993

Redaktionen

Pyton av Jan Romare, ur SeriePressen nr 5, 1993
Pyton av Jan Romare, ur SeriePressen nr 5, 1993. ©Jan Romare

Tillbaka till sidans topp


Hej igen, serieälskare! 

[Spalt ur SeriePressen nr 6, 1993]

Och välkommen till nr 6 av SeriePressen! Som vanligt kan du se fram emot en mycket rolig och trevlig läsning! 

Några omstörtande ändringar i innehållet är det inte i det här numret, men du kan glädja dig åt den vanliga dosen seriefavoriter. I nästa nummer däremot bjuder vi på massor med nytt (läs mer om det på sidan 66). En nyhet redan i det här numret är att du får Familjen Flax som serieklassikerposter, tillfälligt maskerad som Hi and Lois.
Artikel om Familjen Flax, ur SeriePressen nr 6, 1993

Du får också möta Ossians Zoo och Ante på våra gästsidor Svenska Tecknare. Plus en extra gäst: Buffalo, som delar med sig av de stora livsfrågorna. 

Ha en mysig stund med SeriePressen. Och glöm inte prenumerera!

Redaktionen

Adamson av Oscar Jacobsson: Skjortan
Adamson av Oscar Jacobsson: Skjortan, ur SeriePressen nr 6, 1993. ©PIB

Tillbaka till sidans topp


Hej igen!

[Spalt ur SeriePressen nr 7, 1993]

Och välkommen till ännu ett välmatat, humorspäckat nummer av SeriePressen, ett nummer som innebär en hel del nyheter jämfört med tidigare. Eller vad sägs om att få en hel serietidning extra: bilagan med Buz Sawyers kompis Rosco Sweeney – en av seriehistoriens verkliga höjdare.
Artikel om Buz Sawyer och Rosco Sweeney, ur SeriePressen nr 7, 1993

En nyhet är också att de, enligt läsarenkäten, populäraste serierna fått fler sidor. Av de mindre populära har vi bara med det bästa, medan några titlar saknas helt (om ni nu saknar dem?). Välkommen säger vi också till Inger Edelfeldts Hondjuret på vår Svenska Tecknare-sida, och till vår nye krönikör på Galleriet-sidan: Olle Dahllöf. 

Ha det så kul med SeriePressen, tidningen som räcker längre än två straxar och en stund. Prenumerera! 

Redaktionen

Adamson av Oscar Jacobsson: Han syr i en knapp
Adamson av Oscar Jacobsson: Han syr i en knapp, ur SeriePressen nr 7, 1993. ©PIB

Tillbaka till sidans topp


Läs Sveriges bästa humor!

[Spalt ur SeriePressen nr 8, 1993]

Välkommen till återigen ett humorfylld nummer av Sveriges kanske bästa serietidning: SeriePressen. I det här numret får du som serieklassiker läsa en av Sveriges största humorister, Oskar Andersson; även kallad OA. Enormt populär redan på sin tid, det tidiga 1900-talet, och kanske mest känd för seriefiguren “Mannen som gör hvad som faller honom in”. 

Och så hälsar vi ännu en svensk serietecknare välkommen på vår Svenska Tecknare-sida: Anders Westerlund med serien ”Ut me’rom bara!”. Vill du också bli publicerad på den här sidan så skicka in en kopia av din serie så tycker vi till om dina möjligheter! Adressen hittar du i spalten här till vänster.·

Ha det så kul med· SeriePressen, tidningen som inte nöjer  sig med  att vara god tvåa. Prenumerera!
Artikel om Sams serie, ur SeriePressen nr 8, 1993

Redaktionen

Adamson av Oscar Jacobsson: Minan
Adamson av Oscar Jacobsson: Minan, ur SeriePressen nr 8, 1993. ©PIB

Tillbaka till sidans topp


Så mycket beröm…

[Spalt ur SeriePressen nr 9, 1993]

Välkommen tillbaka till Sveriges troligen bästa serietidning: SeriePressen. Åtminstone om man ska döma av alia brev som flyter in med drivor av beröm, som du kan se på sidan 20-21. Tack alla brevskrivare för ert besvär och alla vackra ord. Jobbet blir så mycket roligare när tidningen är så uppskattad. 

Serieklassikern i det här numret är världens kanske mest sålda serie: Blondie, från tidigt 1950-tal. Och vår nya svenska serietecknare som vi hälsar välkommen till Svenska Tecknare-sidan är Attila Töth med serien Max Djup. Har du själv gjort en serie som du tycker passar in på den här sidan så skicka in en kopia så tycker vi till om dina möjigheter! 

Ha ännu en rolig stund med SeriePressen, tidningen som inte nöjer sig med att vara god tvåa. Prenumerera!
Artikel om Polly och Pär, ur SeriePressen nr 9, 1993

Redaktionen

Adamson av Oscar Jacobsson: När katten är borta
Adamson av Oscar Jacobsson: När katten är borta, ur SeriePressen nr 9, 1993. ©PIB

Tillbaka till sidans topp


Ååh, alla dessa brev… 

[Spalt ur SeriePressen nr 10, 1993]

Än en gång välkommen till Sveriges som vi tycker bästa serietidning: SeriePressen. Många läsare verkar hålla med oss om SeriePressens förträfflighet, som du kan se på sidan 16-17 och sidan 50. Tyck till du också. 

Serieklassikern i det här numret är en hel serietidningsbilaga: Rosco Sweeney från 1957, egentligen Buz Sawyer-seriens söndagsversion. Plus Ferd’nand, och Krazy Kat förstås.
Artikel om Ferd’nand, ur SeriePressen nr 10, 1993

Och som vanligt har vi en ny svensk serietecknare på Svenska Tecknare-sidan: Görgen Kronberg med serien Eskimåbyn. Nästa gång kanske det är din tur -skicka in en kopia på din egen serie så tycker vi till om dina möjligheter att bli publicerad! 

Bästa tänkbara läsning i jultid med SeriePressen, tidningen som inte nöjer sig med att vara god tvåa. Prenumerera! 

Redaktionen

Adamson av Oscar Jacobsson: Allting har en övergång
Adamson av Oscar Jacobsson: Allting har en övergång, ur SeriePressen nr 10, 1993. ©PIB

Tillbaka till sidans topp


Nu händer det saker… 

[Spalt ur SeriePressen nr 1, 1994]

Välkommen till SeriePressen. serietidningen som ger sina läsare mer. En av de mest spännande nyheterna i serietidningssverige någonsin kan du just nu läsa i SeriePressen: serietidningsbilagan Svensk Humor. Med utomordentliga serier som Sveryda och Royland, nyskrivna Anatema specialskriven för SeriePressen, och dessutom i övriga tidningen bekanta serier från förra året som Hondjuret och Sure-Pär. 

Samtidigt behåller vi Svenska Tecknare-sidan där vi i det hör numret välkomnar Peter Näppä med Masken Herrbert. Skicka gärna in en kopia pa din egen serie så tycker vi till om dina möjligheter att bli publicerad! 

SeriePressen fortsätter att utvecklas. Prenumerera.
Artikel om skämtteckningar i serietidningar, ur SeriePressen nr 1, 1994

Redaktionen

Adamson av Oscar Jacobsson: Storm
Adamson av Oscar Jacobsson: Storm, ur SeriePressen nr 1, 1994. ©PIB

Tillbaka till sidans topp


Blogg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.