Quino och Mafalda

SeriePressen var en serietidning som kom ut med elva nummer 1993-94. Här kan du läsa vad som skrevs redaktionellt om Quino och Mafalda i nummer fem.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Mafalda är en serie om en flicka med världssamvete
Mafalda är en serie om en flicka med världssamvete. ©Bulls

[Artikel ur SeriePressen nr 5, 1993]

Quino, som egentligen heter Joaquin Salvador Lavado, är idag känd för sina teckningar utan ord. Men han är också tecknaren bakom Mafalda, den lilla flickan med det stora samvetet.

Redan som barn kallades Joaquin för Quino. Han är argentinare och Var född 17 juli 1932 i Mendoza, en stad vid Anderna.

—Mitt intresse for teckning dök upp när jag var 3 år. Mina föräldrar gick på bio och lämnade mig och mina broder hos vår farbror, som var reklamtecknare. Vi hade väldigt roligt åt de lekar vi hade den kvällen med teckningar och bilder och redan då upptäckte jag att jag kunde uttrycka mig med papper och penna.

Vid 18 års ålder åkte Quino till Buenos Aires för att för första gången försöka sälja sina teckningar – dock utan att lyckas. När han några år senare åter­vände, upprepades i flera månader det negativa resultatet från första resan. I ett sista försök fann han att tidningen “Esto es” letade efter en ny karikatyr­tecknare som ersättare till en humorist som slutat där.

Så började han sin professionella karriär som karikatyrtecknare och han gjorde nästan enbart teckningar utan text. På några få år, fortfarande mycket ung, blev han ett av de största namnen på sitt område i Argentina.

1963 utkom Quinos första bok med teckningar utan ord. Boken, som heter Mundo Quino, blev en sälj­succé och har sedan dess utkommit i många nya upplagor.

Mafalda

Förutom teckningar utan ord, har Quino gjort flera reklamarbeten. 1964 blev han tillfrågad han av ett företag som sålde elektriska hushållsapparater, om han ville göra en serie om en typisk medelklassfamilj. Projektet blev avslutat, med då var en liten flicka född på papperet och Quino började omedvetet bekymra sig för henne. Den lilla tysta, inåtvända flickan blev en uttrycksfull  sanningssägare.  Efter några månader blev Mafalda för honom ett dagligt problem innan serien var färdigritad, och samtidigt hans klagolåt över världens elände.

Trots succén med Mafalda som idag har blivit tryckt på flera språk i många länder i Sydamerika, Europa och Australian, övergav Quino aldrig sina andra serier. Han tycker om dem alla och har ofta sagt att han inte vill bli förknippad enbart med denna succé.

Quino är känd för sina teckningar utan ord
Quino är känd för sina teckningar utan ord. ©Bulls

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press
Officiell webbplats: www.quino.com.ar


Blogg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.