Krazy Kat (SeriePressen)

[Artikel ur SeriePressen nr 3, 1993]

En stadig gäst i SeriePressen är Krazy Kat-serien, en av världens bästa serier. Serien utspelar sig i Coconino County, en egenartad ökentrakt som för tankarna till surrealism. Bakgrunden i serien byter hela tiden karaktär: ett hus blir förvandlat till ett träd från den ena rutan till den andra, en kyrka blir en mystisk svamp. 

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Krazy Kat: Sätt knorr på’n! Bildrad 1

Komiken i Krazy Kat är kanske mer än andra serier byggd på karaktärernas fasthet. Krazy älskar den rebelliska musen lgnatz. Kärleken är obesvarad. Hunden Bull Pupp är polis och älskar Krazy. Även den kärleken är obesvarad. lgnatz kastar ständigt tegelstenar på Krazy och för det hamnar han i finkan av, ditförpassad av Pupp. 

Sätt knorr på’n! Bildad 2

Detta enkla tema blir oupphörligt varierat i de mest komplicerade turer. Krazy blir stundom man, stundom kvinna; pratbubblorna innehåller onomatopoetiska tricks, avsiktliga felstavningar, mer eller mindre geniala ordlekar – det hela blir som ett slags poesi. 

Sätt knorr på’n! Bildrad 3

George Herriman

Mannen som tecknade Krazy Kat hette George Herriman. Han var född 1880 och son till en bagare. Han gifte sig 1901 och beslöt ungefär samtidigt att bli skämt- och serietecknare. Men den branschen var hård redan då och framgångarna lät vänta på sig. 1909 skapade han serien The Dingbat Family för tidningen New York Journal. Den fungerade. Den serien blev embryot till Krazy Kat. Katten fick sällskap av en mus och de två drog snart till sig hela publikintresset.

Krazy Kat: Sätt knorr på’n! Bildrad 4
Krazy Kat (SeriePressen): Sätt knorr på’n! ©Bulls

Herriman avled 1944. Han är beskriven som en “liten skygg herre, som smög omkring i grå filttofflor”. Under sina sista år lär han ha isolerat sig i en öde stuga tillsammans med flera dussin katter och han sände tillbaka en del av sina honorar till syndikatet, eftersom han tyckte att han fick för bra betalt. 

Syndikaten har i allmänhet aldrig någon svårighet med att finna nya tecknare till gamla serier, men ifråga om Krazy Kat gick det dåligt. Efterföljarna lyekades inte fånga seriens unika “själ”. 

Krazy Kat-serien började som en ”extra-serie” under The Dingbat Family, även kallad The Family Upstairs. ©KFS
Krazy Kat-serien började som en ”extra-serie” under The Dingbat Family, även kallad The Family Upstairs. ©KFS

SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Tillbaka till sidans topp


LäS mer här

Blogg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.