SeriePressen följer stolta utgivartraditioner

SeriePressen från Formatic Press följer stolta serieutgivartraditioner

SeriePressen var en serietidning som kom ut med elva nummer 1993-94. Här kan du läsa vad som skrevs redaktionellt i nummer sju om hur SeriePressen från Formatic Press följer stolta serieutgivartraditioner.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

[Artikel ur SeriePressen nr 7, 1993]

Formatic Press

Det var en gång för ett trettiotal år sen ett förlag som hette Formatic Press. Det dök upp 1957 med tidningen Höken och Serie-Nytt, följda året efter av Den­nis. Ett par mindre titlar som Unga Hjärtan och Hoppy hann förlaget också med innan det 1963 bytte namn till Dennis Förlag.

Men det som gjorde förlaget känt och skapade samlarbegreppet Formatic var ett antal tidningar i extra stort format Det kom ut 11 titlar med 53 nummer och inalles 14 olika serier åren 1962 till 64. innehållet var nästan uteslutande dagsstrippar och det av kvalitetsserier som Rip Kirby, Mandrake, Blixt Gordon och Ben Bolt. Semitjovs Allan Kämpe var den största titeln med åtta nummer och Kirby/Woods sf-äventyr Sky Masters som gästserie. Innehållsrika och eftertraktade tidningar.

Serie-Pressen

Serie-Pressen är också ett namn med speciell klang. För den som var serieintresserad i början av 70-talet blev tidningen lite av en uppenbarelse. Den var i tabloidformat och även tryckt på dagstidnings­papper inledningsvis.

Den här äldre Serie-Pressen innehöll också ett potpurri på serier, drygt 20 stycken. Allan Kämpe, Mandrake och Blixt Gordon – känns namnen igen. Äventyrsserierna utgjorde halva tidningen men fick samsas med skämtklassiker som Fransson, Krazy Kat, Tjalle Tvärvigg, Karl-Alfred och Kvast-Hilda. Ett starkt danskt inslag var Poeten, Alfredo och Ferd’nand.

Tidningen innehöll en frågelåda och seriehistoria av Sture Hegerfors.

Utgivare av Serie-Pressen var Saxon & Lindströms förlag och den fanns i exakt ett år. Fem nummer kom 1971 och tio 1972 i ovannämnda format, sedan följde nio i standardformat och med färre antal serier.

Serie-Pressen kändes ambitiös och den lämnade ett tomrum efter sig som nu fyllts av Nya SeriePressen från Nya Formatic Press.

0lle Dahllöf

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Blogg
Olles hörna

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.