Allan Kämpe

Eugen Semitjov skapade Allan Kämpe i december 1942 som 19-åring. Serien, var något av en svensk Blixt Gordon, som Semitjov producerade i över fjorton år. Allan Kämpe var en del av samtidens maskulinitetsideal, men han hade för ovanlighetens skull en kvinna som medhjälpare, Eva Larsen som även var hans fästmö.

Ett urval källor

Den inledande helsidan för veckoserien
Den inledande helsidan för veckoserien. ©Semitjov

Förlag AB Alga började publicera serien våren 1943 som veckoavsnitt i helsidesformat i serietidningen Veckans Serier, tryckt på Åhlen & Åkerlunds tryckeri.

Från september 1945 producerade Semitjov serien även som dagsstripp i dagstidningar, en produktion som han fortsatte till 195. Veckoserien lade han ner bara något år efter att dagsstripparna lanserats.

Serien som dagsstripp började 1945 med ett äventyr, Den artificiella orkanen, som utspelade sig i den då avlägsna framtiden 1956
Serien som dagsstripp började 1945 med ett äventyr, Den artificiella orkanen, som utspelade sig i den då avlägsna framtiden 1956. ©Semitjov

Serien nådde sin största spridning under 50-talet. 


Handling

En ny statsbildning några år in i framtiden förbereder invasion av sina grannar, men okända flygplan förintar militärmaktens flyg.

Huvudpersonen Allan Kämpe introduceras tillsammans med sin fästmö Eva Larsen i andra helsidan av veckoserien
Huvudpersonen Allan Kämpe introduceras tillsammans med sin fästmö Eva Larsen i andra helsidan av veckoserien.

Huvudpersonen Allan Kämpe är en ung pilot vid svenska flygvapnet några år in i framtiden som, på resa i fjällen tillsammans med sin flickvän Eva Larsen, får se ett flygplanshaveri och får veta planets kurs med en radiumbehållare. 

När Allan och Eva flyger med det havererade planets kurs och last, sjunker bränslenivån dramatiskt och de nödlandar vid Nordpolen. En utsänd patrull räddar dem. De kommer från Hjärntrusten – en hemlig organisation ledd av fyra geniala vetenskapsmän, som vigt sitt liv åt att bekämpa all ondska och våld i världen med hjälp av tekniskt fulländade medel. De okända planen från seriens inledning är Hjärntrustens.

Fyra vetenskapsmän var grundarna av Hjärntrusten
Fyra vetenskapsmän var grundarna av Hjärntrusten. ©Semitjov

Allan och Eva kommer till Hjärntrustens borg vid nordpolen, och de blir upptagna som medlemmar i organisationen. Eva och vetenskapsmannen Volkow, en av grundarna av Hjärntrusten, blev därefter två trogna följeslagare som följde med Allan på hans färder i rymden.

Teknokratisk tilltro till teknik och vetenskap kom till uttryck i serien. Med hjälp av televisoren kunde Hjärntrusten ”zooma in” varje fläck på jorden och bevaka vad som pågick där på bildskärmarna. I utrustningen ingick supersnabba flygplan och humana vapen – paralyspistoler med bara kortvarigt förlamande verkan.

Den rakryggade och modige Allan Kämpe börjar att bekämpa “superskurkar” och andra faror som hotar människosläktet. Han blir ett slags teknisk ”Superman” men också en vanlig människa när han inte har sina tekniska hjälpmedel inom räckhåll. Allan når efter många äventyrliga uppdrag en betydande ställning inom Hjärntrusten.

Tillbaka till sidans topp


Serien fick framgång

Allan Kämpe gjorde sin entré vid rätt tidpunkt. Det var krig i världen. Tyska ubåtar blockerade Atlanten och förhindrade leveranser av amerikanska tecknade serier till Europa, materialbristen var svår. Allan Kämpe var lättsåld, men hann också bli populär innan freden kom och med nya laviner av amerikanskt material. 

Semitjovs tecknarstil var realistisk och Allan Kämpe liknar hjältarna i många av de andra tidiga äventyrsserierna.

Veckoserien följdes av en daglig seriestripp och arbetet växte på Semitjovs ritbord.


Publicering

Ursprungligen publicerades serien i Veckans Serier 1943 (nr 22-42). Rekordmagasinet, en veckotidning med sport och äventyr som huvudingredienser, publicerade också serien från nr 44, 1944 till nr 27, 1951.

Allan Kämpe-serien introduceras för Rekordmagasinets läsare
Allan Kämpe-serien introduceras för Rekordmagasinets läsare.

Dagstripparna, som lanserades september 1945, gick i ett tjogtal svenska dagstidningar. Semitjov slutade teckna veckoseriens helsidor 1947, men Rekordmagasinet redigerade om dagstrippar till helsidor/veckoföljetong under åren 1948-51.

Serien publicerades bland annat i det socialdemokratiska partiorganet Morgon-Tidningen, före detta Social-Demokraten. Tidningen publicerade den dagliga serien till och med 7 maj 1957 då episoden Fredagen den 13:e avslutade serien. Serien slutade med stripp D-3518 mitt i episoden och serien Roy Rogers ersatte i nästa nummer.

Serien publicerades förutom i Sverige även i dags- och veckopress i Norge, Danmark, Finland, Västtyskland och Argentina. I de respektive länderna hette serien Kjempe-Knut, Allan Strong, Antti Salama, Gert Kemp och Alas el Superhombre. 

Lanseringsannons på tyska för Gert Kemp
Lanseringsannons på tyska för Gert Kemp. ©Semitjov

Tillbaka till sidans topp


Egen serietidning

Eugen Semitjov gav ut julalbum med Allan Kämpe 1949-51 på eget förlag:

Allan Kämpe som julalbum
Allan Kämpe som julalbum. ©Semitjov

Beliförlaget gav ut en tidning med Allan Kämpe 1953, en utgivning som varade i 18 nummer.

Allan Kämpe utkom som egen serietidning redan 1953
Allan Kämpe utkom som egen serietidning redan 1953. ©Beli

Även Formatic Press gav ut Allan Kämpe 1962-63 i egen tidning, nu i stort format (32 x 20,5 cm), som utkom i åtta nummer.

Allan Kämpe från Formatic Press var i extra stort format
Allan Kämpe från Formatic Press var i extra stort format. ©Formatic

Formatic Press publicerade även Allan Kämpe i SerieNytt 1962-63 …

Allan Kämpe publicerades i SerieNytt från nr  4, 1962 till nr 11, 1963
Allan Kämpe publicerades i SerieNytt från nr 4, 1962 till nr 11, 1963. ©Formatic

…och det har även Serie-Pressen publicerade Allan Kämpe 1971–72, med äventyret Attack mot Nordpolen, från 1948.

Serie-Pressen publicerade Attack mot Nordpolen
Serie-Pressen publicerade Attack mot Nordpolen. ©Semitjov

Det utkom ett samlingsalbum med Allan Kämpe 1976, utgivet av Jensen & Palmgren, med dagstrippar från åren 1942-54.

Allan Kämpe som samlingsalbum från 1976
Allan Kämpe som samlingsalbum från 1976. ©Jensen&Palmgren

Dagens Nyheter publicerade under senare år Allan Kämpe under rubriken Klassikern. DN publicerade episoden Ringen i Rymden från 1952 under perioden 15 juni till 24 november 1990. Det hela inledes dock med 6 strippar från episoden Allan Kämpe och Hjärntrusten (resumé) från 1955.

Den 15 juni 1990 inledde DN-Klassikern sin publicering av Allan Kämpe. Den 24 november 1990 blev sista strippen publicerad. ©Semitjov
Den 15 juni 1990 inledde DN-Klassikern sin publicering av Allan Kämpe. Den 24 november 1990 blev sista strippen publicerad. ©Semitjov

Tillbaka till sidans topp


Läs mer här

Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Allan Kämpe 1942-1957. Stockholm: I. Jensen & M. Palmgren. 1976. Libris 7790677. ISBN 91-970186-0-0
Enn Kokk
Michael Godhe: Allan Kämpe och drömmen om rymden
Björn Harnby
Allan Kämpe-index
Facebook
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.