Eugen Semitjov

Eugen Semitjov (1923-87), var en svensk tecknare, författare, rymdexpert och journalist, av rysk härkomst. Från 1943 till 1957 tecknade han serien Allan Kämpe. Han är också känd för sina artiklar, böcker och illustrationer om rymden. År 1972 fick han Stora journalistpriset.

Semitjov var son till en science fiction-författare, som flyttat med familjen till Stockholm från Sovjetunionen på 20-talet. Eugen utvecklade ett stort intresse för framtiden, rymdresor och futuristiska världar.  

Eugen Semitjov intresserade sig för futuristiska världar
Semitjov intresserade sig för futuristiska världar. ©Semitjov

Han började aktivera sig som tecknare på 40-talet och gav sig direkt på rymd- och science fiction-området, och han ritade rymdskepp redan långt innan rymdåldern hade börjat. Och sf-serier hade då sedan 30-talet vuxit i popularitet med Buck Rogers och Blixt Gordon som framträdande exempel.

Semitjov började blott 19 år gammal teckna sin egen sf-serie Allan Kämpe – en serie som beskrivits som en svensk Blixt Gordon – i början av 40-talet, och han tecknade den i fjorton år. 

Han illustrerade fantastiska berättelser, och han prövade även andra stilarter än Allan Kämpe, men de dramatiska rymdvisionerna blev hans specialitet.

Tillbaka till sidans topp


Ingenjör Semitjov

Semitjov hade i början på 40-talet påbörjat sin ingenjörsbana och arbetade på ett ritkontor i Sundbyberg. Han fick vid sidan av ritarbetet i uppdrag att som reklamtecknare gestalta maskiner som ännu inte fanns och alltså inte kunde fotograferas: nya konstruktioner av bergborrmaskiner, pumpar och annat som var under tillverkning.

Eugen började en kvällskurs på Berghs Reklamskola, men hade inte gett upp ingenjörsyrket, utan fortsatte arbeta på ritkontoret på dagarna och tecknarkursen tre kvällar i veckan. Han hade för avsikt att fortsätta ingenjörsbanan och serietecknandet var närmast tänkt som ett extraknäck. Men det blev en vändpunkt. 

Semitjovs stora intresse på den tiden var tecknade serier och han hade i åratal följt Blixt Gordon varje vecka.

Tillbaka till sidans topp


Rolf Stål

Hans första serie blev Rolf Stål, som han försökte sälja till Bulls Presstjänst som levde på att sälja amerikanska serier till skandinavisk press.

Serien Rolf Stål refuserades av Bulls men serien publicerades senare i veckotidningen Såningsmannen, från nr 52, 1952 till nr 30, 1953. Den fick där titeln Äventyr i världsrymden. Serien finns också samlad i ett häfte utgivet på Harnby förlag 2019.

Rolf Stål finns samlad i Äventyr i världsrymden
Rolf Stål finns samlad i Äventyr i världsrymden. ©Harnby

Tillbaka till sidans topp


Allan Kämpe

Semitjov gav dock inte upp, utan började skissa på en ny serie baserad på en novell som hans far skrivit som handlade om en grupp forskare som dragit sig undan till polartrakterna och upprättat ett vetenskapligt centrum med mål att rädda världen från dess egen ondska. Så föddes ”Hjärntrusten” lokaliserad vid Nordpolen.

Med en ny packe seriesidor återvände Semitjov till Bulls som i mars 1943 erbjöd honom fast anställning. Semitjov hade då med sig ett 20-tal helsidor med Allan Kämpe.

En tidig helsida med Allan Kämpe
En tidig helsida med Allan Kämpe. ©Semitjov

Men i början hann han knappt med att teckna serien. Bulls hade saknat en illustratör och Semitjov fick uppdrag att illustrera tidningar som Teknik för Alla och Veckans Äventyr (det tidigare Jules Verne-Magasinet).

Det gjorde att Semitjov inte hade särskilt god tidsmarginal när publiceringen av Allan Kämpe började i Åhlén & Åkerlunds Veckans Serier.

Hösten 1943 blev Eugen Semitjov inkallad till militärtjänst som flygmekaniker på F8 vid Svea Flygflottilj i Barkarby. Men han lyckades samtidigt hålla serien Allan Kämpe flytande genom att producera Allan Kämpe-äventyr mellan vaktpassen under det oroliga året 1944. 

Våren 1945 – tillbaka vid det civila ritbordet – började Semitjov producera Allan Kämpe i dubbel upplaga. Förutom veckoserien lanserade han en daglig stripp i september samma år – när han ännu hade gott om tid.

Några dagsstrippar av Eugen Semitjov ur äventyret Elektroraketen från 1954
Några dagsstrippar ur äventyret Elektroraketen från 1954. ©Semitjov

Det pågick drygt ett år, sedan lade han på egen begäran ner veckoserien, eftersom arbetet med Allan Kämpe med tiden blev ganska ansträngande. Semitjov kunde inte ens ta semester utan att packa ned tusch, ritkartong, pennor och penslar.

1946 lämnade Semitjov arbetsbordet på Bulls och blev frilans, vilket han förblev sedan dess. Men Allan Kämpe hängde med ända till maj 1957 då Semitjov slutade teckna serien.

Tillbaka till sidans topp


Reklamtecknare Semitjov

Som reklamtecknare gjorde Semitjov också en serie med titeln CAP-Olle, som reklam gör choklad från CAP. Piloten som CAP-Olle upplever äventyren med heter “Kapten Bull” i Semitjovs version och är förvillande lik Allan Kämpe.

Semitjov tog över serien från Einar Norelius, och Semitjovs version publicerades dels i Hemmets Veckotidning nr 3-22, 1954, där serien hette Med CAP-Olle på äventyr i världsrymden, dels i Året Runt i nr 31-50, 1955 där serien hette enbart Med CAP-Olle på äventyr.

Några strippar av Eugen Semitjov ur annonsserien CAP-Olle på äventyr
Några strippar ur annonsserien CAP-Olle på äventyr. ©Semitjov

Tillbaka till sidans topp


Journalisten och författaren Semitjov

Efter 1947 började Eugen Semitjov utföra tecknade rymdreportage och blev en föregångare på området nyhetsgrafik. Och efter sju år med Allan Kämpe började han också skriva artiklar. Semitjov blev vetenskaplig reporter. 

Den slutliga nedläggningen av Allan Kämpe gav Semitjov frihet att fortsätta utveckla sin journalistiska ådra. Semitjov har rest runt mellan ryska och amerikanska forskningscentra. Han har varit med vid otaliga raketstarter och skildrat de stora rymdäventyren, och lagt till en extra dimension med sina suggestiva teckningar. 

Under sin karriär som journalist skrev han många artiklar, ackompanjerade med egna illustrationer, som förutspådde den framtida utvecklingen.

Tex på farligt spår (1956) var en ungdomsbok av Semitjov.

Han skrev även ett antal böcker om rymden.

Eugen Semitjov var flitig som författare
Semitjov var flitig som författare. ©A&K

Eugen Semitjov har erhållit Stora Journalistpriset 1972 och Jules Verne-priset 1975 för sin populärvetenskapliga journalistik.

Tillbaka till sidans topp


Målaren Semitjov

Semitjov var också tavelmålare och målade ofta rymdmotiv.

Tavlan till höger användes som omslag till Äventyr i världsrymden
Tavlan till höger användes som omslag till Äventyr i världsrymden (se ovan). ©Semitjov

Tillbaka till sidans topp


Agent Noll Noll Sex

En annan tecknad serie från Semitjovs penna var Agent Noll Noll Sex. Den var specialgjord för tidningen SE, som publicerade den i nr 24-43, 1965.

Agent noll noll sex av Eugen Semitjov, ur SE nr 24, 1965
Agent noll noll sex, ur SE nr 24, 1965. ©Semitjov

Tillbaka till sidans topp


LÄS MER HÄR

Fler serieskapare

Ett urval källor:
Allan Kämpe 1942-1957. Stockholm: I. Jensen & M. Palmgren. 1976. Libris 7790677. ISBN 91-970186-0-0
Enn Kokk
Michael Godhe: Allan Kämpe och drömmen om rymden
Björn Harnby
Allan Kämpe-index
Seriesam
Lambiek Comiclopedia
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.