Wash Tubbs och Captain Easy

När Roy Crane, vid 23 års ålder, skapade Wash Tubbs-serien 1924, hade han ingen aning om att han skulle komma att förändra seriemediet, genom att skapa den första äventyrsserien, Wash Tubbs och Captain Easy.

Wash Tubbs av Roy Crane
Wash Tubbs av Roy Crane. ©NEA

Före 1928 hade serierna ungefär samma slags humor som på komediscenerna. Äventyrsserier var ännu inte uppfunna, och inte heller serietidningar.


Wash Tubbs

Washington Tubbs II, som handlade en kort energisk ung man som arbetade i en mataffär, började som en vanlig humorserie med ett skämt om dagen. När Crane senare började få svårt att hitta användbara skämt började den unga tecknaren istället lägga till kontinuitet. Wash Tubbs-serien, liksom den senare söndagsserien Captain Easy, var inte uppdelad i separata äventyr, utan var snarare en kontinuerlig berättelse från början till slut.

Och Crane bestämde sig för att konvertera serien till humoristiska äventyr.

Under de närmaste fyra åren tog han sin lilla hjälte till romantiska platser runt om i världen. Cranes sätt att teckna förbättrades, liksom hans miljöskildringar, och han lärde sig att rita vackra kvinnor, något som återkommande präglade hans serier. 

I början av 1928 testade Crane ett nytt grepp. Även om serien fortfarande hade en ganska typisk komisk handling så hade ingen av stripparna ett skämt i den sista rutan. I stället introducerar Crane den första av många innovationer – användningen av autentiska detaljer för att göra historien trovärdig.

Crane introducerade den första icke-komiska skurken i tecknade serier. Bull Dawson är inte som Musse Pigg-skurken Svarte-Petter. Bull är mer realistisk, hård och dödsfarlig.

Crane blev påverkad också av den framväxande filmindustrin och han började, liksom filmerna, lägga till ljud – Pow! Plop! Wham! Lickety Whop!

Crane använde sig av onomatopoetiska markeringar
Crane använde sig av onomatopoetiska markeringar. ©NEA

Tillbaka till sidans topp


Captain Easy

Men Crane var fortfarande inte nöjd. Under våren 1929 introducerade Crane en tuff hårtslående hjälte i form av Captain Easy. På relativt kort tid blev Easy seriens stjärna och den seriefiguren fick också en egen söndagssida, där Wash Tubbs inte syntes alls i början.

Crane lärde sig rita vackra kvinnor
Crane lärde sig rita vackra kvinnor. ©NEA
1929 introducerades Captain Easy
Under 1929 introducerades Captain Easy. ©NEA

Crane förlade ofta sina serier till operettliknande platser. Han besökte själv Europa 1937 men han förblev uppenbarligen vid den tiden oberörd av Hitler och de händelser som förebådade det andra världskriget. Men i slutet av 30-talet var Captain Easy FBI-agent och jagade nazistiska agenter, och Wash gifte sig med chefens dotter.

Wash Tubbs utspelade sig ofta på operettliknande platser
Wash Tubbs utspelade sig ofta på operettliknande platser. ©NEA

Med tiden blev blev trycket för stort för Crane att producera en stripp om dagen, 365 dagar om året (och en extra stripp under skottår), varför han var tvingad att använda sig av assistenter för att möta alla orubbliga deadlines. Leslie Turner anslöt som assistent 1937.

Tillbaka till sidans topp


Buz Sawyer

I två decennier, från 1924 till 1943, skrev och ritade Roy Crane den dagliga serien Wash Tubbs. Därefter lämnade han serien för att skapa sin andra klassiska serie, Buz Sawyer.

I juni 1943 övertog Leslie Turner helt ansvaret för Wash Tubbs-serien, som ändrade namn till Captain Easy i slutet av 40-talet. Turner skulle fortsätta med serien nästan utan avbrott (Mel Graff hoppade in 1960-61) fram till januari 1970.

Wash Tubbs av Leslie Turner från 28 januari 1944
Wash Tubbs av Leslie Turner från 28 januari 1944. ©NEA

Många serietecknare var influerade av Crane och en av dem var Floyd Gottfredson, som tecknade Musse Pigg för dagspressen i flera årtionden. Gottfredson tyckte att Musse i de animerade filmerna var för blek, så han och hans manusförfattare modellerade Musse Pigg-serien efter den äventyrlige kortväxte Wash Tubbs. Och i många år var Musse Pigg en slags Wash Tubbs med stora Musse-öron.

Captain Easy har varit publicerad på svenska i serietidningen Agent X9.

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Alchetron
The Beer Barrel
Seriewikin
Wikipedia: Captain Easy
Wikipedia: Wash Tubbs

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.