Tjalle Tvärviggs skapare

Serien Tjalle Tvärvigg (Barney Google and Snuffy Smith) har under åren skapats av framförallt tre olika serieskapare. Först ut som Tjalle Tvärviggs skapare var Billy DeBeck (1919-42), därefter Fred Lasswell (1943-2001) och idag skapas serien av John Rose (2001-). Av andra serietecknare som medverkat på serien kan nämnas Joe Musial (1942-45).


Innehållet på webbsidan


Billy DeBeck

William Morgan DeBeck (1890-1942; DeBeck är ett franskt namn, ursprungligen med stavningen DeBecque) var en amerikansk serietecknare, mest känd för att ha skapat den tecknade serien Tjalle Tvärvigg (Barney Google, senare Barney Google and Snuffy Smith). DeBeck bidrog till utvecklingen av den tecknade serien genom sin innovativa utveckling av sin skapelse.

Som ung hade DeBeck för avsikt att bli konstnär, och måla som de holländska mästarna, men för att finansiera sina studier sålde han skämtteckningar och han lyckades tillräckligt bra för att 1910 få ett jobb på veckotidningen Show World, varpå han gav upp konstnärsbanan.

Liksom många illustratörer i hans generation, hoppade han runt från tidning till tidning. DeBeck tecknade sportteckningar, politiska teckningar, nyhetsteckningar, etcetera.

Han flyttade tillbaka till Chicago 1915, och var spöktecknare på serien Finn an’ Haddie, för Adams Syndicate, som inte var någon succé.

Tillbaka till toppen av sidan


Married Life
Ett par strippar med Married Life, från 1918.
Ett par strippar med Married Life, från 1918. ©Herald and Examiner

DeBecks nästa tecknade serie, Married Life, om ett grälande par vid namn Aleck och Pauline började 9 december 1915 på Chicago Herald. Tidningsmogulen Randolph Hearst fick syn på serien redan inom några dagar, och blev så begeistrad av DeBecks arbete att han köpte Herald för att säkra seriefigurerna.

Hearst slog samman Herald med Chicago Examiner och Married Life fortsatte i den nya Herald and Examiner. DeBeck hade också andra alster i tidningen, inte minst på sportsidorna.

Tillbaka till toppen av sidan


Barney Google

Nästa påhitt av DeBeck var ännu en tecknad serie, Take Barney Google, For Instance, som hade premiär 17 juni 1919 på sportsidorna. Seriefigurerna i den nya serien hade motsvarande problem på hemmafronten som utmärkte Married Life. Men det fanns en skillnad: serien var fokuserad på makens fixering vid idrott, vilket hustrun kraftigt opponerade sig emot.

En dagsstripp från 20 juni 1919. Den lilla dottern Gwenny försvann snart ur serien. ©KFS
En dagsstripp från 20 juni 1919. Den lilla dottern Gwenny försvann snart ur serien. ©KFS

Serien var dock ingen omedelbar succé, vad än den hunsade Barney tog dig för. Att förkorta titeln till bara Barney Google (och göra titelfiguren kortare) hjälpte inte heller. Situationen ändrade sig dock när Barney den 17 juli 1922 fick en kapplöpningshäst.

En dagsstripp från 18 juli 1922, när Barney Google begåvats med en kapplöpningshäst. ©KFS
En dagsstripp från 18 juli 1922, när Barney Google begåvats med en kapplöpningshäst. ©KFS

Kapplöpningshästen Spark Plug

Tillbaka till toppen av sidan


Fortsättningsserie

Det DeBeck gjorde det året var att förändra serien från att leverera ett skämt om dagen till att bli en fortsättningsserie. Spänningen som är inbyggd i en fortlöpande berättelse fängslade läsarna under större delen av det följande decenniet. Serien fick en allt större läsekrets allteftersom cirkulationen ökade. Fru Google försvann alltmer ur serien, och när Sweet Mama gjorde entré i serien ökade populariteten än mer.

Serien innehöll en hel del fantasieggande slang. Förutom Sweet Mama, kläckte DeBeck Heebie Jeebies, Horsefeathers, Hotsy Totsy, Osky Wow Wow, och Bughouse Fables, för att nämna några uttryck.

En dagsstripp från 26 oktober 1923, med första gången DeBeck använder uttrycket Heebie Jeebies (om än annorlunda stavat). ©KFS
En dagsstripp från 26 oktober 1923, med första gången DeBeck använder uttrycket Heebie Jeebies (om än med kreativ stavning). ©KFS

DeBeck syntes ofta vid olika evenemang runtom landet, i San Francisco, Seattle, Washington DC, etcetera. Han umgicks med politiker, sportstjärnor, skådespelare och författare. Kort sagt, han var något av en vandrande playboy och producerade samtidigt en daglig tecknad serie. Lyckligtvis var han snabb när han arbetade. Han skissade upp var figurerna skulle placeras, och gick sedan direkt på med tusch. DeBeck kunde producera tecknade serier för 14 dar på bara ett par dagar.

Äktenskap var för DeBeck snarlikt: han gifte sig tre gånger, två gånger i följd med samma kvinna. Men hans sista äktenskap, 1927 med Mary Louise Dunne, gjorde honom mer hemmastadd. De flyttade till Paris och bodde där i två år varifrån DeBeck regelbundet skickade sina teckningar till King Features i New York.

Tillbaka till toppen av sidan


Tjalle Tvärvigg

När populariteten med tiden började dala, beslutade DeBeck 1934 att ändra inriktning på serien än en gång. Serien bytte miljö från stad till landsbygd, från hästkapplöpningarna till Appalacherna och så kallade hillbillies.

En söndagssida med Barney Google från 25 november 1934. ©KFS
En söndagssida med Barney Google och ”topper”-serien Bunky från 25 november 1934. ©KFS

DeBeck lät under sommaren Barney Google ärva en egendom i bergen i North Carolina, varför Barney Google reste dit.

Dagstripparna från 14-16 juni 1934, när Barney Google får veta att han ärvt Ezra Google. ©KFS
Dagstripparna från 14-16 juni 1934, när Barney Google får veta att han fått ärva Ezra Google. ©KFS

Där mötte han den 17 november en tämligen oslipad hillbilly, Tjalle Tvärvigg (Snuffy Smith) med sin fru Alma (Loweezy), och en mängd andra pittoreska figurer. Därefter kom handlingen i serien att mest röra sig i och omkring det lantliga samhället Hootin’ Holler.

Barney Google träffar Snuffy Smith

DeBeck reste en hel del bergen i Virginia och Kentucky, för att ge serien en mer autentisk bakgrund. Han pratade med infödda, gjorde skisser och läste på om livet i bergen. DeBeck byggde upp ett imponerande bibliotek med litteratur om Appalacherna. Men det som verkligen hjälpte honom att förfina den lantliga inriktningen av serien var att han anlitade den 17-årige Fred Lasswell som textare.

Tillbaka till toppen av sidan


Fred Lasswell

Fred Lasswell var en av Tjalle Tvärviggs skapare - på bilden arbetar han på söndagssidan för 23 augusti 1942.
Fred Lasswell arbetar på söndagssidan för 23 augusti 1942. Lasswell är den av Tjalle Tvärviggs skapare som arbetat längst med serien.

Fred Lasswell Jr (1916-2001) var född på landet, i Kennett, Missouri. Efter första världskriget bodde han på en kycklingfarm utan el, telefon, radio, och rinnande vatten, vare sig varmt eller kallt. Sina lantliga rötter kom han sedan att komma ihåg resten av livet.

Men 1926 flyttade familjen till Tampa, Florida, där Lasswell Jr gick i skolan. Han slutade skolan innan examen och arbetade deltid på Tampa Daily Times, på tecknaravdelningen, samtidigt som han frilansade och sedan även hittade ett jobb på en annonsbyrå.

År 1934 fick Lasswell ett telefonsamtal från Billy DeBeck, som ville anlita honom som textare efter att ha sett en poster som Lasswell textat. Lasswell blev anställd, och när DeBeck flyttade till New York följde Lasswell med. De närmast kommande åren flyttade DeBeck en hel del, till Great Neck, Kings Point, Port Chester, Lake Placid, och St. Petersburg. Och varhelst de flyttade följde Lasswell med.

DeBeck utbildade Lasswell, och försåg honom med passande litteratur. Och han undervisade honom i teckning. Lasswell deltog även i undervisningen på Art Students’ League, New York, och på Phoenix Art Institute.

Tillbaka till toppen av sidan


Lantliga Lasswell

Hootin’ Holler med Snuffy Smith var för Lasswell bekant miljö, och tveklöst hjälpte han också DeBeck att fånga den lokala hillbilly-atmosfären såväl visuellt som språkligt.

Lasswell bidrog med skämt och andra idéer för serien redan från start, men det var först 1941 som DeBeck gav honom chansen att skapa serien på egen hand. Lasswell skrev manus och tecknade en episod, som varade sex veckor (februari-mars), om hur 30 000 soldater marscherar till Hootin’ Holler som en militärövning, men där mötte fientliga hillbillies som trodde soldaterna kommit för stoppa hembränningen.

Tre dagsstrippar från 17-19 februari 1941. ©KFS
Tre dagsstrippar från 17-19 februari 1941. ©KFS

Tjalle Tvärvigg må ha varit en självcentrerad, trångsynt, slö och okunnig, men han blev ändå hedrad med att serien ändrade titel till Barney Google and Snuffy Smith.

Tillbaka till toppen av sidan


Lasswell tar över

År 1942 blev DeBeck diagnostiserad med cancer, och i slutet av våren samma år kunde han inte längre arbeta. Sista signerade dagsstrippen av DeBeck blev publicerad den 4 juli, och den sista signerade söndagsserien den 2 augusti.

Den sista söndagssidan av Billy DeBeck, och ”topper”-serien Bunky, från 2 augusti 1982.
Den sista söndagssidan av Billy DeBeck, och ”topper”-serien Bunky, från 2 augusti 1982.

När DeBeck dog i november, befann sig Lasswell i Afrika som radiooperatör för Pan American Airways, för att bidra till krigsinsatsen. Han hade dessförinnan försökt att gå med i marinen, dagen efter att Pearl Harbor blev attackerat, men han hade dålig syn och klarade inte de fysiska kraven. Lasswell hade varit borta från serien sedan augusti, men eftersom han varit assistent till DeBeck i nästan nio år var det naturligt att syndikatet bad honom återvända till USA för att fortsätta serien. Han lämnade därför Pan Am och tog sig an Tjalle Tvärvigg.

Senare åkte han till Washington DC för att gå in i flottan, där han fick arbeta på tidningen Leatherneck, för vilken han skapade en speciell serie, Hashmark. Hans syn var förmodligen då inte längre ett problem vid denna tid i krigsutvecklingen.

Ett avsnitt med Hashmark.
Ett avsnitt med Hashmark. ©Leatherneck

På kvällarna i sin lägenhet tecknade Lasswell Barney Google and Snuffy Smith. Den första seriestrippen signerad av Lasswell blev publicerad 8 mars 1943.

Första signerade dagsstrippen av Fred Lasswell, från 8 mars 1943. ©KFS
Första signerade dagsstrippen av Fred Lasswell, från 8 mars 1943. ©KFS

Tillbaka till toppen av sidan


Joe Musial

Joe Musial var en av Tjalle Tvärviggs skapare

Joe Musial assisterade DeBeck på Barney Google redan från 1929. Han är en av Tjalle Tvärviggs skapare, och tecknade framförallt söndagsserien några år under andra världskriget.

Medan Lasswell i Washington tecknade dagsstripparna, så tecknade Joe Musial söndagssidorna i New York, och till och från även dagsstrippar. Musial hade varit assistent till DeBeck på det tidiga 30-talet och tecknade dagsstripparna när DeBeck blev för sjuk för att fortsätta. När kriget var över tog Lasswell helt över serien.

Söndagsserien från 5 november 1944, signerad J.M. ©KFS
Söndagsserien från 5 november 1944, signerad J.M. ©KFS

Musial är mest känd idag för att ha tecknat Knoll och Tott (The Katzenjammer Kids) från 1956 till sin död 1977.

Tillbaka till toppen av sidan


Barney Google utfasad

På syndikatets inrådan fasade Lasswell gradvis ut Barney ur serien för att istället koncentrera sig på den mer mustige Tjalle. Det visade sig vara ett succédrag. Serien hade förlorat i popularitet när Lasswell tog över. Det var då cirka 200 tidningar som publicerade den och de blev allt färre. Men år 1964 gick serien i mer än 500 tidningar, och vid 70-årsjubiléet 1989 gick Barney Google and Snuffy Smith i nästan 900 tidningar över hela världen.

Från mitten av 50-talet slutade serien att vara en fortsättningsserie, och blev istället en vanlig humorserie, en så kallad gag-a-day.

År 1964 blev Lasswell tilldelad Reuben Award av National Cartoonists Society, som utmärkelse för årets bästa tecknade serie. Han blev samtidigt tilldelad ett pris för bästa humorserie. Och som första serietecknare har han två gånger (1984 och 1994) fått utmärkelsen Elzie Segar Award (även Mort Walker har tilldelats priset två gånger).

Lasswell dog 2001 vid 84 års ålder, och hade då tecknat Barney Google and Snuffy Smith i 58 år.

Tillbaka till toppen av sidan


John Rose

John Rose var en av Tjalle Tvärviggs skapare.

En av Tjalle Tvärviggs skapare idag är serietecknaren John Rose.

Lasswell blev efterträdd av John Rose (f. 1963), som assisterat Lasswell på serien sedan mitten av 1998, som tuschare. Manus till serien skrivs sedan dess i huvudsak av två författare, Margaret Shulock och Mike Marland.

Rose tog sin universitetsexamen 1986 i konst och konsthistoria. En tid tecknade han som frilansare sportteckningar för tidningar i Virginia. Han blev sedan anställd 1993 för att teckna politiska teckningar för ett antal tidningar i Shenandoah Valley. Och sedan 1988 har Rose producerat en barnsida i veckan, Kids’ Home Newspaper, och han har illustrerat flera barnböcker.

När Lasswell dog tog Rose över serien som fortfarande bär den gemensamma titeln Barney Google and Snuffy Smith, som en hyllning till seriens båda föregångare.

En dagsstripp från 7 augusti 2020. ©KFS
En dagsstripp från 7 augusti 2020. ©KFS

Tillbaka till toppen av sidan


Fler serieskapare

Ett urval källor:
The Comics Journal
Comics Kingdom
Lambiek Comiclopedia
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.