Ludvig

Ludvig (Louie) var en brittisk-amerikansk humorserie och dagspresserie i pantomimform av Harry Hanan.

Dagsstripp från 14 november 1972. ©NNN
Dagsstripp från 14 november 1972. ©NNN

Louie var en liten satt herre, en förlorare som ständigt råkade ut för livets små förtretligheter. Hanan beskrev sin timida och milda seriefigur som motsatsen till Stålmannen.

När chefen för Press Features såg serien, bestämde han sig för att låta syndikera den i USA. Louie fick där en stor läsekrets och nådde ut i mer än 100 amerikanska tidningar, initialt distribuerad av Hall Syndicate och senare av Chicago Tribune Syndicate.

Söndagsstripp med Louie från 6 april 1958. ©Press Syndicate
Söndagsstripp med Louie från 6 april 1958. ©Press Syndicate

Vid sidan om Ferd’nand, Hasse (Henry) och Lille kungen (The Little King), så var Louie en av de mer framgångsrika samtida pantomimserierna.

Eftersom Louie hade visuella skämt och inte behövde översättas, dök den också upp i mer än 100 publikationer i 23 länder, inklusive Sverige.

Serien har varit publicerad i bland annat serieantologin Comics 2, den stora serieboken. Den har även gått i serietidningar som Fantomen och Blondie, och i dagstidningar som Expressen och Göteborgs-Posten.

Fler dagsstrippar med Ludvig ur Comics nr 2. ©CTS/NYN/PIB
Dagsstrippar med Ludvig ur Comics nr 2. ©CTS/NYN/PIB

Tillbaka till toppen av sidan


Harry Hanan

Harry Hanan (1916-82) var en brittisk serietecknare, bäst känd som skaparen av pantomimserien Ludvig (Louie). Hanan tecknade både dags- och söndagsstripparna.

Efter andra världskriget blev Hanan redaktionell tecknare för tidningen The People, en tabloid som utkom en gång i veckan. Hanan skapade Louie på sin fritid, och den blev först publicerad i The People i mars 1947. 

När serien fick en sådan framgång i USA flyttade Hanan och hans familj dit i november 1948 där de bosatte sig i Westfield, New Jersey. Det förortsliv Hanan fick där kom att återspeglas i miljöer och figurer i serien. Men även om Hanan nu rotat sig, förblev Louie i serien rotlös.

En söndagssida i original från 22 april 1956. ©Press Syndicate
En söndagssida i original från 22 april 1956. ©Press Syndicate

Hanan gick i pension 1976 och dog sex år senare.

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar
Fler serieskapare

Ett urval källor:
Don Markstein’s Toonopedia
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.