Sheena, en djungeldrottning

Serien Sheena, en djungeldrottning (Sheena, Queen of the Jungle), var en amerikansk djungelserie med kvinnlig hjälte, producerad av Eisner & Iger Studio från 1937. Den blonda Sheena var tänkt som en kvinnlig motsvarighet till Tarzan (Tarzan of the Apes), och har en liknande ursprungshistoria.

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Omslag till Sheena, Queen of the Jungle #9 (1950). ©Fiction House
Omslag till Sheena, Queen of the Jungle #9 (1950). ©Fiction House

Handling

Som flicka var Sheena föräldralös och uppvuxen i djungeln. Hon var väl anpassad till sin miljö, och kunde handskas med såväl vilda djur, som infödingar och inkräktare. Hennes klädsel var en leoparddräkt, som ursprungligen var hel, men sedermera snarare av bikinityp. Hon hade en manlig vän, Bob, som dock var ovan vid djungeln och ständigt råkade i trubbel varför Sheena fick rycka ut och rädda honom.

För övrigt: Namnet Sheena fann sin inspiration, enligt Eisner, i romanen Hon, (i original She), av den engelske författaren Sir Henry Rider Haggard, utgiven 1886–87. Romanen är ofta filmatiserad, och handlar om två engelsmän som besöker ett gömt kungarike i Afrika som styrs av en mystisk vit drottning, ”Hon”, Ayesha.

En scen ur She, filmatiserad 1965, med Ursula Undress som Ayesha i titelrollen. John Richardson Som Leo (t.h.). Christopher Lee i bakgrunden. ©MGM
En scen ur She, filmatiserad 1965, med Ursula Undress som Ayesha i titelrollen. John Richardson som Leo (t.h.). Christopher Lee i bakgrunden. ©MGM

Boken, som var först i sin genre, gjorde att varje djungeldrottning/-gudinna tog intryck av Ayesha, hon som måste lydas. Från drottning La of Opar, iklädd leopardskinn, som förekom i Tarzans återkomst (The Return of Tarzan, 1913), av Edgar Rice Burroughs, uppföljaren till Tarzan, apornas son (Tarzan of the Apes, 1912). Till exotiska djungeldamer på film. Till Sheena och andra tecknade serier.

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering

Eisner & Iger Studio lyckades först sälja serien till Storbritannien där den debuterade i det första numret av den svart/vita tidningen Wags Comics, en brittisk tabloidtidskrift (14 januari 1937), syndikerad av Editors Press Service.

Första införandet av Sheena i Wags #46, ännu inte i sin ikoniska dress av leopardskinn.
Första införandet (fyra halva strippar på en sida) av Sheena i Wags #46, ännu inte i sin ikoniska dress av leopardskinn. ©Wags/Editors

Tillbaka till toppen av sidan


Jumbo Comics

När Iger sålde publiceringsrätten till Fiction House, dök Sheena upp i USA i Jumbo Comics, #1 (september 1938). Hon blev därmed en av de första hjältinnorna i dåtida serietidningar, och förgick till och med Wonder Woman, som debuterade i All Star Comics, #8 från december 1941.

Jumbo Comics #1 publicerade svart/vita serier på färgat papper, men exkluderar man bakgrundsfärgen får man fram bilden på Sheena till höger.
Jumbo Comics #1 publicerade svart/vita serier på färgat papper, men exkluderar man bakgrundsfärgen får man fram bilden på Sheena till höger. ©Fiction House/RAP

Den första kvinnliga seriehjälten

Sheena var definitivt den mest populära Fiction House-titeln och serien blev kvar i Jumbo Comics till sista numret, #167 (mars 1953).

Jumbo Comics #111, #113 och #123. ©Fiction House
Omslag till Jumbo Comics #111, #113 och #123. ©Fiction House

Tillbaka till toppen av sidan


Egen serietidning

Det dröjde till våren 1942 innan serien fick en egen serietidning, Sheena, Queen of the Jungle, som utkom med ett par nummer per år 1942–53, totalt 18 nummer. Huvudtecknare var Bob Webb.

Omslag till Sheena, Queen of the Jungle #1~3 (1942-43). ©Fiction House
Omslag till Sheena, Queen of the Jungle #1-3 (1942-43). ©Fiction House

Därmed blev Sheena också den första amerikanska kvinnliga seriehjältinnan med egen serietidning. Serietidningen blev en enorm bästsäljare och kom att bli publicerad till april 1953.

En stor anledning till framgången får anses bero på att den visade en sexig blondin i pälsbikini. Kort sagt, serien hade en sexistisk underton, inte olikt den som fanns i den brittiska serien Jane av Norman Pett.

Från Jumbo Comics #126 till #127 (1949) fick Sheena en något mer täckande dräkt, sannolikt mot bakgrund av en begynnande diskussion om ungdomlig påverkan. ©Fiction House
Från Jumbo Comics #126 till #127 (1949) fick Sheena en något mer täckande dräkt, sannolikt mot bakgrund av en begynnande diskussion om ungdomlig påverkan. ©Fiction House

Sheena var dock en stark, intelligent och oberoende seriehjältinna, betydligt mindre passiv än de flesta samtidiga kvinnliga seriefigurer.

En actionladdad scen ur Sheena, the Queen of the Jungle #18 (1952). ©Real Adventures Pub.
En actionladdad scen ur Sheena, the Queen of the Jungle #18 (1952). ©Real Adventures Pub.

Det sista nummer med Sheena som Fiction House gav ut var en oneshot i 3D, 3-D Sheena, Jungle Queen, (december 1953) tecknad av Maurice Whitman. 

Läsning av 3-D-numret kräver användning av specialglasögon.
Läsning av 3-D-numret kräver användning av specialglasögon. ©Fiction House/RAP

Tillbaka till toppen av sidan


Sheena 2.0

Sheena återkom i nummer Jungle Comics #1-3 (maj-oktober 1988) av Blackthorne Publishing, skriven av Bruce Jones, tecknad av Hal Jones (under pseudonymen Dragan Flaesc, #1-2), och Don Marquez (under pseudonymen Donnie Jupiter, #2-3)

Omslag till Jungle Comics #1-3 (1988). ©Blackthorne
Omslag till Jungle Comics #1-3 (1988). ©Blackthorne

Ett decennium senare skapade London Night Studios en miniserie (februari 1998 – våren 1999), i tre nummer.

2007 lanserade Devil’s Due Publishing ytterligare en comeback-serie i fem nummer. Som ett tecken på de förändrade tiderna är Sheena tecknad mycket sexigare än tidigare. Historierna utspelar sig dock i den sydamerikanska djungeln, snarare än i mitten av Sydafrika.

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering på svenska

Serien var publicerad på svenska på 40-talet i veckotidningen Hela världen, som Sheena, en djungeldrottning.

Tillbaka till toppen av sidan


Serieskapare

Sheena, Queen of the Jungle var skapad av Will Eisner och Jerry Iger från Eisner & Iger Studio. Sheena var studions största succéserie, med manus av Iger/Eisner (under pseudonymen William Thomas eller W. Morgan Thomas).

Den första serietecknaren var Mort Meskin (1916-95), och serien var tecknad i strippformat vid lanseringen i Wags.

En stripp med Sheena, Queen of the Jungle. ©Wags
En stripp med Sheena, Queen of the Jungle. ©Wags/Editors

Förutom Mort Meskin var Sheena tecknad även av Bob Powell (Stanley Robert Pawlowski, 1916-67), från och med Jumbo Comics #7 till #27), Robert Webb (från #28 till #127) och Maurice Whitman (Maurice E. Wisotzky, 1922-83). Den senare skapade inte minst omslag. Tuschare under en lång period var David Heames.

Rollen att teckna den kvinnliga huvudfiguren Sheena var dock ofta vikt för någon annan tecknare, särskilt duktig att teckna vackra damer, som Matt Baker (från #69) eller Jack Kamen (1920-2008), som senare blev tecknare för EC Comics.

Utgåvorna från London Night Studios (1998-99) var med manus av Gabriel Cain och Everette Hartsoe i pilotnumret (#9), och Mike Shoemaker (#1-2), med teckningar av Art Wetherell.

Den senare produktionen av Devil’s Due Publishing (2007-08) var skriven av Robert Rodi (#1,3-4) och Steven de Souza (#1-5), och tecknade av Matt Merhoff.

Tillbaka till toppen av sidan


Efterföljare

Sheena, Queen of the Jungle var den första djungehjältinnan i tecknade serier och inspirerade därför många liknande serier, som:

 • Camilla, Jungle Queen (1940) av Charles A. Winter
 • Tigerflickan (Tiger Girl, 1944) av Robert Webb
 • Princess Pantha (1946) av Art Saaf
 • Rulah, Jungle Goddess (1947) av Matt Baker
 • Tygra of the Flame People (1948)
 • Rarotonga (1951-98) av Guillermo de la Parra, Constantino Rábago, Antonio Gutiérrez
 • Lorna the Jungle Girl (1953) av Don Rico, Werner Roth
 • Jann of the Jungle (1954) av Don Rico, Jay Scott Pike
 • Leopard Girl (1954) av Don Rico, Al Hartley
 • Shanna the She-Devil (1972) av Carole Seuling och George Tuska
 • Rima, the Jungle Girl (1974-75) av Robert Kanigher, Nestor Redondo och Joe Kubert

Tarzan var inte den enda djungelserien

Tillbaka till toppen av sidan


Andra media

Sheena, Queen of the Jungle blev även TV-serie (1955-56), med Irish McCalla i huvudrollen. Serien har även resulterat i en biofilm, Sheena djungeldrottningen (Sheena, 1984) med Tanya Roberts i titelrollen.

Filmen blev ingen succé, men den gav underlag till en serieadaption (juni 1984) av Cary Burkett och Gray Morrow, från Marvel.

När serien filmatiserades 1984 gav Marvel Comics ut en serieversion i Marvel Comics Super Special, #34 (juni 1984), senare återtryckt som Sheena, Queen of the Jungle, #1–2 (december 1984 – februari 1985).

Sheena #1 och #2. ©Marvel
Sheena #1 och #2. ©Marvel

År 2000 lanserades en omstart av TV-serien med Gena Lee Nolin i huvudrollen, men det varade inte länge heller.

Tillbaka till toppen av sidan


LÄS MER HÄR

Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Fiction House Comics
Jumbo Comics (Comic Book+)
Digital Comic Museum
Sheena Prehistory (Terror Orstralis)
Rima, the Jungle Girl (Wikipedia)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.