Sams serie

Mort Walker (manus) och Jerry Dumas (teckning) skapade den amerikanska tecknade humorserien Sam’s Strip. På svenska fick den namnet Sams serie. Serien gick i dagspress från oktober 1961 till juni 1963 och byggde mycket på metahumor.

Sam och hans namnlöse sidekick visste själva med sig att de var seriefigurer. Det gjorde att Sam kunde skoja med själva begreppet tecknade serier. Serien skämtade gärna med kända seriesymboler, och de har en hel garderob full med allt från idélampor, till bevingade sedlar och ilskna pratbubblor. Och Sam kunde prata och vinka till läsarna.

Sam kunde tala direkt till läsarna
Sam kunde tala direkt till läsarna, här den 16 december 1961. ©KFS

Många gånger förekom också andra mer eller mindre kända seriefigurer i serien, vilka då kunde bara dyka upp och gästspela. Sam bjuder in Dagobert och Tjalle Tvärvigg på poker. Han ger Karl-Alfred en smocka och jagar Blondie. För att inte tala om gamla seriefigurer som Krazy Kat, Happy Hooligan och Tillie the Toiler. 

Ignatz Mouse från Krazy Kat gästspelade i Sam’s strip
Ignatz Mouse från Krazy Kat gästspelade i Sam’s strip, som här den 2 oktober, 1962. ©KFS

Sam hade stora bekymmer med att han måste vara rolig varje dag, och han är ofta arg på seriens tecknare. Jerry Dumas uppträdde själv i serien som dess tecknare, helt i linje med seriens metaformat.

Jerry Dumas ritade sig själv i Sam’s Strip
Jerry Dumas ritade sig själv i Sam’s Strip, här 30 oktober 1961. ©KFS

Serien blev ingen större succé och ganska kortlivad, då det var aldrig mer än sextio tidningar som tog in den på seriesidan. Serieälskare uppskattade den desto mer. Serien upphörde efter knappt två år.  

Sam and Silo från 3 april, 2018
Sam and Silo från 3 april, 2018. ©KFS

Sam och Silo

1977 dök Sam och hans följeslagare upp på nytt i den mer konventionella humorserien Sam och Silo, även den tecknad av Dumas. I den serien fick sidekicken från 60-talet sitt namn Silo.

Sam’s serie har varit publicerad på svenska i serietidningen Knasen. Serien har också förekommit i albumform. SeriePressen publicerade serien i nr 1-10, 1993.
Artikel om Sams serie, ur SeriePressen nr 8, 1993

Sam’s serie har även blivit publicerad som klassiker i Dagens Nyheter från 20 juli till 28 augusti 1987.

Första och sista strippen i DNs publicering av serien. ©Bulls
Första och sista strippen i DNs publicering av serien. ©Bulls

Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Simon säger
Comics Kingdom
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.