Seriebiblioteket nr 6

Recension ur Bild & Bubbla nr 3, 1977 (löpnr 37): Seriebiblioteket nr 6: Hopalong Cassidy av Dan Spiegle

Omslag till Seriebiblioteket nr 6: Hopalong Cassidy. ©Hemmets Journal
Omslag till Seriebiblioteket nr 6: Hopalong Cassidy. ©Hemmets Journal
  • Utgivare: Hemmets Journal
  • Pris: 14:50 (seriefrämjarpris 11 :30)

Innehållet består av två dagstidningsäventyr, varav åtminstone det ena publicerats i serietidningen Western.

Hopalong Cassidy är en hantverksmässigt välgjord serie, säkert berättad och mycket fint tecknad. Till seriens förtjänster får bl.a. räknas Dan Spiegles sätt att använda Draftint-raster, även om han inte kommer upp i mästaren Roy Cranes klass!

Seriebiblioteket verkar ha ambitionen att ge serierna en mer pietetsfull behandling. Dagsstripparna har man också lyckats publicera i det närmaste intakta.

Hopalong Cassidy är dock en serie som har kontinuerliga äventyr över både vardagar och söndagar. Redaktören har därmed fått problem med de upprepingar som är nödvändiga för en sådan serie. Detta har lösts med att man kapat bort en hel del dagsstrippar och några söndagssidor och stympat resterande söndagssidor. Vilket serien helt klart lider av.

En annan nackdel med Hopalong Cassidy är att utgivarna inte lyckats välja mellan dagsstripparnas svart/vitt och söndagssidornas fyrfärg (som om man behöver välja?) och stannat vid “lingonsylt”. Därmed döljs dagsstrippamas rastereffekter i sylten medan söndagssidorna ser lite bleka ut.

Dan Spiegles Hopalong Cassidy är innehållsmässigt en normal westernserie med många schablonartade drag. Visserligen skickligt tecknad och berättad och därför ett måste för inbitna seriesamlare, men inget extraordinärt.

Roger Schaeder

Serien i Seriebiblioteket nr 6 är tryckt i tvåfärg. ©Bulls
Serien i Seriebiblioteket nr 6 är tryckt i tvåfärg. ©Bulls

Läs mer här

Fler serietidningar och andra seriepublikationer

Ett urval källor:  
Newspaper Comics Strips

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.