John McNamara

John Joseph McNamara (1918-2001) var en brittisk serietecknare, ursprungligen nyzeeländsk, känd som mångårig tecknare av detektivserien Paul Temple.

Original till en dagsstripp med Paul Temple tecknad av John McNamara. ©Evening News
Original till en dagsstripp med Paul Temple tecknad av John McNamara. ©Evening News

McNamara började sin tecknarbana redan som tonåring runt 1934 genom att teckna karikatyrer av kändisar i film och sport för många tidningar i Nya Zeeland. I slutet av 30-talet var han också politisk tecknare för Southern Cross där han blev publicerad till 1951.

Original till fler dagsstrippar med Paul Temple tecknad av John McNamara. ©Evening News
Original till fler dagsstrippar med Paul Temple tecknad av John McNamara. ©Evening News

Flytten till Storbritannien

McNamara reste till Storbritannien 1950 vid 31 års ålder och började arbete för brittiska tidningar. Två tidiga serier publicerade i Daily Mail var dels “Bats” Belfry, dels en serieadaption av Horatio Hornblower av C. S. Forester.

Dagspresserien ’Bats’ Belfry blev publicerad från 28 februari till 20 augusti 1955. ©Daily Herald

McNamara arbete också för Amalgamated, där han tecknade serier för serietidningen Thriller Comics, bland annat Hopalong Cassidy och Robin Hood.

Omslag (ej av McNamara) till Thriller Comics Library #68 med Hopalong Cassidy, och inledning till inlaga av McNamara. ©UK Comic Books
Omslag (av Sep E. Scott) till Thriller Comics Library #68 med Hopalong Cassidy, och inledning till inlaga av McNamara. ©UK Comic Books

Tillbaka till toppen av sidan


Paul Temple

På 50-talet tog McNamara över rollen som tecknare av Paul Temple, baserad på en populär BBC-radioserie av Francis Durbridge. Serien var publicerad i London Evening News sedan 1951, ursprungligen tecknad av Alfred Sindall och därefter av Bill Bailey.

McNamara tecknade serien till den upphörde den 1 maj 1971. Med tiden ändrade seriefiguren Paul Temple utseende så att han i tidningen kom att likna skådespelaren Francis Matthews, som spelade Temple i BBC:s TV-serie (1969-71).

Inledande dagsstrippar, från 23-24 januari 1970, till 89:e episoden, Paul Temple and the Groomgate Killer, med en med Francis Matthews-lik seriefigur.

Den tecknade serien upphörde strax efter den tredje säsongen av TV-serien.

McNamara dog 2001, 82 år gammal.

Tillbaka till toppen av sidan


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Comic Book Plus
Yesterdays Papers
Pikitia Press
UK Comics
Illustration Art Gallery
Lambiek Comiclopedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.