Roy Crane

Serien Buz Sawyer (Buzz Cooper på svenska) skapades 1943 av Roy Crane (1901-77) som dessförinnan hade tecknat Wash Tubbs och Captain Easy.
Wash Tubbs och Captain Easy

En Wash Tubbs-stripp från 1930
En Wash Tubbs-stripp från 1930. ©NEA

Wash Tubbs

Serien Wash Tubbs, som startade den 21 april 1924, var den som gjorde Royston ”Roy” Crane känd. De tidiga Wash Tubbs-serierna innehöll dagliga skämt. Men Crane hade svårt att hitta på skämt på daglig basis, och hade samtidigt en förkärlek för äventyr och resor, vilket gjorde att den här serien blev kanske den första äventyrsserien.

Wash Tubbs med Captain Easy från 12 december 1932. ©NEA
Wash Tubbs med Captain Easy från 12 december 1932. ©NEA

Tillbaka till sidans topp


Captain Easy

År 1929 introducerade Crane karaktären Captain Easy i serien, och 1933 hade han efter flera försök utvecklat söndagssidan “Captain Easy – Soldier of Fortune”.

Captain Easy - Soldier of Fortune av Roy Crane från 30 juli 1933. ©NEA
Captain Easy – Soldier of Fortune Från 30 juli 1933. ©NEA

Tillbaka till sidans topp


Buz Sawyer

Men Crane var anställd av Newspaper Enterprise Association Syndicate, som ägde rättigheterna till Wash Tubbs och Captain Easy, och med Buz Sawyer fick Crane chansen att skapa en egen serie som han själv skulle äga istället för att jobba på en serie som ägdes av syndikatet.
Artikel om Buz Sawyer och Roscoe Sweeney, ur SeriePressen nr 7, 1993

Tillbaka till sidans topp


Innovativ serietecknare

Roy Crane var en av innovatörerna när det gäller tecknade äventyrsserier. Tecknandet av Buz Sawyer är gjord med Craftint Doubletone (produkten bytte senare namn till Duoshade); en teknik som Crane också använde på Wash Tubbs. Craftint ritpapper har rastrerade mönster i ytan som inte syntes förrän det framkallades genom pensling av framkallare över ytan. Tekniken, som kom i slutet av 1920-talet, gjorde det möjligt att skapa något av ett tredimensionellt uttryck i serien. Och det på ett arbetsbesparande sätt.

Roy Crane skapade olika gråskalor genom rastrering med Craftint. ©KFS
Crane skapade olika gråskalor genom rastrering med Craftint. ©KFS

Crane var inte bara en innovatör i utvecklandet av historieberättande och serietecknande, utan också uppfinningsrik i sin användning av onomatopoeiska ljudeffekter.

Buz Sawyer söndagssida av Roy Crane ur SeriePressen nr 7, 1993. ©KFS
Buz Sawyer söndagssida ur SeriePressen nr 7, 1993. ©KFS

Till sin hjälp tog Crane manusförfattaren Edwin Granberry och tecknaren Al Wenzel. 1946 kom även Henry G. Schlensker in i samarbetet som tecknarassistent på serien. 

Tillbaka till sidans topp


Rosco Sweeney

Söndagsserien blev tidigt inriktad på bifiguren Rosco Sweeney och hade en mer humoristisk ton än dagsstrippen. Clark Haas och därefter Al Wenzel fick ansvaret för denna. 

På grund av magsår tvingades Crane dra sig tillbaka från Buz Sawyer på 60-talet, men han höll nära kontakt med Granberry och Schlensker som fortsatte serien under hans namn. Den sista strippen Crane signerade var daterad den 21 april 1979.

Tillbaka till sidans topp


Prisbelönt

Roy Crane vann Reuben Award från National Cartoonists Society 1950 (när priset hette Barney Award), och han vann också en Story Comic Book Award 1965.

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Lambiek Comiclopedia
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.