Rekordmagasinet — sport och serier

Rekordmagasinet — sport och serier, har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1952, del 1 av 3 (2004).

Man skulle kunna säga att ungdomstidningen Rekordmagasinet var “pappa” till serietidningen Lasso. Man hade samma inriktning på idrott, hade delvis samma serier och kom från samma förlag. Rent konkret var dessutom redaktörerna far respektive son Ahlqvist.

Ett urval källor

Rekordmagasinet var en svensk idrottstidning för ungdomar, som utkom 1942–69. Några omslag av Thord Lindblom (1952). ©Rekordmagasinet/Cirkelförlaget
Rekordmagasinet var en svensk idrottstidning för ungdomar, som utkom 1942–69. Några omslag av Thord Lindblom (1952). ©Rekordmagasinet/Cirkelförlaget

Pappa hette Edvin Ahlqvist, ansvarig utgivare för och författare i tidningen Rekordmagasinet, ofta under pseudonymen Crusher. Sonen Bo var redaktör och ansvarig utgivare av Lasso.

Edvin Ahlqvist var även manager för Ingemar Johansson, och många nummer av tidningen var fyllda av artiklar om vår tungviktsmästare åren kring 1960.

Det här numret är ett specialnummer om boxning, med bl.a. reportage om returmatchen i tungviktsboxning mellan Ingemar Johansson och Floyd Patterson 20 juni 1960 - ur RM 26/1960.
Det här numret är ett specialnummer om boxning, med bl.a. reportage om returmatchen i tungviktsboxning mellan Ingemar Johansson och Floyd Patterson 20 juni 1960 – ur RM 26/1960. ©Rekordmagasinet

Idrottsalbum

Om det var någon tidning som kvickt blev av med sin baksida, så var det Rekordmagasinet. Där fanns det bilder på lag – fotbollslag, bandylag, ishockeylag. Sidan var till och med hålslagen för att uppmuntra till samlande. På omstående sida porträtterades någon idrottsstjärna, ibland som en serieformad berättelse.

Från början presenterades idrottsstjärnor på baksidan och lagen på föregående sida. Här Rocky Maricano, som 23 september 1952 blev världsmästare genom att besegra Jersey Joe Walcott (KO rond 13), på omslagets baksida ur RM nr 26, 1952. Gustav Strömberg tecknade. ©Rekordmagasinet

Rekord startade under andra världskriget. Två nummer kom i slutet av 1942, sen fortsatte den att komma ut varje vecka under ett kvartssekel. Den skyggade inte för att blanda idrott och politik, och tidningen tog ställning mot Hitler-Tyskland.

Här Malmö FF, som just tagit silver i allsvenskan bakom IFK Norrköping, på omslagets insida ur RM nr 25, 1952. ©Rekordmagasinet

Berättelserna om Per Stigman var med från början, vår Robin Hood i Tiveden, som motarbetade Albrecht av Mecklenburg och hans garpar på 1300-talet. Ja, inte bara dem utan också hänsynslösa svenska stormän som Bo Jonsson Grip.

Ett uppslag med Per Stigman ur RM nr 42, 1952. ©Cirkelförlaget
Ett uppslag med Per Stigman ur RM nr 42, 1952. ©Rekordmagasinet

Författaren A M Marksman hette egentligen Nils Holmberg och var kommunistisk riksdagsman. Illustratörer av Per Stigman var John och Thord Lindblom.

Marksman och Thord gjorde ett antal berätteler under titeln Vikingablod. Bilden visar vad en smålänning kunde få uppleva i Bysans — ur RM 7/1957. ©T.Lindblom

Marksman och Thord gjorde ett antal berätteler under titeln Vikingablod. Bilden visar vad en smålänning kunde få uppleva i Bysans — ur RM 7/1957.
Per Stigman som han tidigt gestaltades av Mauritz.

Per Stigman som han tidigt gestaltades av Mauritz. ©J.Lindblom


Tecknade serier

John Lindbloms seriefigur Kalle Modig slogs mot nazister både i Frankrike och i Sovjet. Allan Kämpe av Eugen Semitjov var också förkämpe för en bättre värld och den serien förekom regelbundet i tidningen under sju år.

Ett avsnitt av veckoserien Allan Kämpe ur Rekord-Magasinet (1946). ©Bulls

Thord Lindblom, ibland med manusassistans av Crusher tecknade serier om boxare och fotbollsspelare. Han illustrerade också många noveller och följetonger och gjorde dessutom artistporträtt.

Ett typiskt omslag av Thord Undblom. Om Mona-Lisa Englund (1933-99) en svensk allroundidrottare, som 1950 utsågs till Årets idrottskvinna. ©Rekordmagasinet
Ett typiskt omslag av Thord Undblom. Artikel i tidningen om Mona-Lisa Englund (1933-99) en svensk allroundidrottare, som 1950 utsågs till Årets idrottskvinna. ©Rekordmagasinet

Precis som i Lasso fanns det i Rekordmagasinet en tyngdpunkt på svenska och andra europeiska serier. Just vid den här tiden i början av 50-talet då Lasso startade, satsade man också i Rekordmagasinet hårdare på serier.


RM:s serietidning

Ett antal sidor samlades under rubriken RM:s serietidning: Freddi – fartfantomen, Världsmästaren, Bill – den oförskräckte, Huggvärjan från södern, Djungelflickan Nyoka.

Inledande sida till SM:s serietidning, ur RM nr 1, 1952. ©Rekordmagasinet

Inledande sida till SM:s serietidning, ur RM nr 1, 1952. ©Rekordmagasinet

Det var en blandning av franskt, italienskt, svenskt, amerikanskt. Där stoppades också Jorden runt på 8 dar in – Gustav Strömbergs genomgång av vad som tilldragit sig i Sverige och stora världen.

Ett uppslag med ’Freddi - fartfantomen’ och ’Världsmästaren’ ur SM:s serietidning i RM nr 1, 1952. ©Press&Publicity
Ett uppslag med ’Freddi – fartfantomen’ och ’Världsmästaren’ ur SM:s serietidning i RM nr 1, 1952. ©Press&Publicity
Ett uppslag med ’Bill den oförskräckte’ ur SM:s serietidning i RM nr 1, 1952. ©Press&Publicity
’Bill den oförskräckte’ på ett uppslag ur SM:s serietidning i RM nr 1, 1952. ©Press&Publicity
Ett uppslag med ’Huggvärjan från södern’ och ’Djungelflickan Nyoka’ ur SM:s serietidning i RM nr 1, 1952. ©Press&Publicity
Ett uppslag med ’Huggvärjan från södern’ och ’Djungelflickan Nyoka’ ur SM:s serietidning i RM nr 1, 1952. ©Press&Publicity
Ett uppslag med ’Jorden runt på 8 dar’, en trotjänare i tidningen, ur ’SM:s serietidning’ i RM nr 1, 1952, av Uno Asplund under pseudonymen Mr Fogg (manus) och Gustaf Strömberg (teckningar). ©Asplund/Strömberg
Ett uppslag med ’Jorden runt på 8 dar’, en trotjänare i tidningen, ur ’SM:s serietidning’ i RM nr 1, 1952, av Uno Asplund under pseudonymen Mr Fogg (manus) och Gustaf Strömberg (teckningar). ©Asplund/Strömberg

Spirou

Om Lasso hade skämtserien Lucky Luke så fick Rekordmagasinet Spirou 1952. Spirre, som han fick heta på svenska, var en piccolo från det franska språkområdet och dök upp av och till i Rekord under ett tiotal år.

Thord var gärna lite skämtsam. Omslag från första året med Spirre i tidningen (RM nr 39, 1952). ©Cirkelförlaget
Thord var gärna lite skämtsam. Omslag från första året med Spirre i tidningen (RM nr 39, 1952). ©Rekordmagasinet
En sida med ’Spirre i vilda västern’ ur RM nr 42, 1952. ©Editions Dupuis/Nordisk Press Service
En sida med ’Spirre i vilda västern’ ur RM nr 42, 1952. ©Editions Dupuis/Nordisk Press Service

En tidning förändras ju över åren. Brottsskildringar kom in och bildrika krigsreportage. John Lindblom dog i slutet av 50-talet, Thord trivdes inte med det han upplevde som en amerikanisering och började trappa ner och söka sig bort. Följetongen Per Stigman upphörde.

Tillbaka till toppen av sidan


60-talet

På 60-talet gick utvecklingen mot inslag kring popmusik och film och lättklädda töser blev vanliga.

Idrotten höll dock sin position, bland annat genom boxarserien Ben Bolt, men det var ändå på 40-och 50-talet Rekordmagasinet var den manliga ungdomens stora förebild i fråga om idrott och reko beteende.

De sista åren, vid slutet av 60-talet, övergick ägarskapet faktiskt till Semic Press och Rekord kom att tillhöra storfamiljen med Fantomen, 91:an, Lilla Fridolf och de andra.

Av Olle Dahllöf

Olles hörna

Tillbaka till toppen av sidan


Artikeln har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1952, del 1 av 3 (2004). ©Egmont

Artikeln har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1952, del 1 av 3 (2004).

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Ett urval källor:
Seriewikin
Wikipedia