Centerförlaget bombade inte Hiroshima

Symbolen på flygplanets sidoroder (längst bak i ”stjärten”) kanske några serietidningsläsare känner igen som Centerförlagets logotyp från slutet av 60-talet. En liknande symbol fanns på flygplanet med smeknamnet Enola Gay, en Boeing B-29 Superfortress, som släppte atombomben över Hiroshima 1945. Men Centerförlaget bombade inte Hiroshima, om än förlaget utgav många serietidningar om kriget (på 60-talet).

Ett urval källor

Bombplanet Enola Gay med Centerförlagets (?) logotyp på sidorodret.
Bombplanet Enola Gay med Centerförlagets (?) logotyp på sidorodret.

Logotypen på sidorodret är en pil i en cirkel som bildar ett C. Detta emblem hade suttit på Enola Gay innan det den 6 augusti 1945 blev det första flygplanet att släppa en atombomb mot staden Hiroshima, Japan.

Fotografier av Enola Gay från den tiden visar olika symboler på sidorodret, den vertikala stabilisatorn i ”stjärten”. Dels ett R omslutet av en cirkel och dels ett C som i en cirkel samtidigt formar en pil.

Under bombningen av Hiroshima hade Enola Gay en R-symbol på sidorodret.
Under bombningen av Hiroshima hade Enola Gay en R-symbol på sidorodret.

Den ursprungliga markeringen var den framåtriktade cirkelomslutna pilen. Andra amerikanska bombgrupper använde bokstäver, och för att undvika igenkänning av planen under andra världskriget blev även markeringarna på Enola Gay utbytta (före den 6 augusti 1945). Enola Gay-markeringen på sidorodret blev med andra ord ändrad från cirkelpil (eller cirkel-C) till cirkel-R, innan bombningen av Hiroshima.

Tillbaka till toppen av sidan


Centerförlaget

CenterFörlaget fanns ännu inte under andra världskriget, utan startade som dotterbolag till Press & Publicity först i slutet av 40-talet, och hette då i början Seriemagasinets förlag. CenterFörlaget växte därefter snabbt och blev snart marknadsledande på serietidningsutgivning under 50-talet, mycket tack vare just Seriemagasinet, förlagets äldsta titel, som utkom med sitt första nummer 1948.

Utgivningen för CenterFörlaget har under åren varit omfattande med en stor mängd välkända serietidningstitlar, om än oftast utan tydlig förlagsmarkering på sina tidningar. Men i slutet av 50-talet började förlaget marknadsföra sig genom att visa sin förlagsprofil på omslagen.

Omslag till Seriemagasinet nr 34, 1958, och nr 5, 1963, båda med olika logo/symboler för förlaget ©Centerförlaget
Omslag till Seriemagasinet nr 34, 1958, och nr 5, 1963, båda med olika logo/symboler för förlaget ©Centerförlaget

I slutet av av 60-talet (1967-69), innan Centerförlaget blev uppköpt av Semic Press (1969) hade förlaget på omslaget av serietidningarna ett C-märke som symbol för Centerförlaget, mycket snarlik symbolen på bombflygplanet Enola Gays sidoroder.

Omslaget till Seriemagasinet nr 7, 1967, med ett C-märke som symbol för förlaget. ©Centerförlaget
Omslaget till Seriemagasinet nr 7, 1967, med ett C-märke med pil som symbol för förlaget. ©Centerförlaget

Dock hade aldrig Enola Gay logotypen för Centerförlaget på sitt sidoroder och Centerförlaget bombade inte Hiroshima.

Tillbaka till toppen av sidan


Blogg

Ett urval källor:
Tack till Tomas Ljung, Falun, som tipsade mig om denna intressanta analogi
Air&Space
Seriewikin
Centerförlaget (Wikipedia)
Enola Gay (Wikipedia)

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.