Nakencensur i Karl-Alfred

Garth var en tecknad serie som blev publicerad i serietidningen Karl-Alfred 1946. Serien var med från premiärnumret till nummer 38 samma år. Serien har senare också förekommit i ”engångaren” Garth 1974, och framförallt i serietidningen Agent X9, där det kunde förekomma en del naket. Men år 1946 föranledde publiceringen en del nakencensur i Karl-Alfred.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Två dagsstrippar ur den fjärde episoden med Garth, av Don Freeman (manus) och John Allard/Steve Dowling (teckningar), från 26-27 september 1944. ©Daily Mirror
Två dagsstrippar ur den fjärde episoden med Garth, av Don Freeman (manus) och John Allard/Steve Dowling (teckningar), från 26-27 september 1944. ©Daily Mirror

Garth var i original en brittisk serie i den dagliga nyhetstidningen Daily Mirror. Från början var serien skapad av Don Freeman (manus) med teckningar av Steve Dowling och John Allard.

Garth i Karl-Alfred, med titeln Garths sju inkarnationer (The Seven Ages of Garth), var ursprungligen dagsstrippar publicerade 1944-45. Serien i Karl-Alfred omfattade den inledande delen av episoden. Och en del av episoden innehöll en del naket.

Redan i Karl-Alfred nr 2 var det naket i Garth, när Lady Karen stiger ur badet. Men hon lyckas inte helt skyla sig varför ett av hennes nakna bröst visas i bild.

Lady Karen är delvis naken när hon stiger ur badet. ©Bulls
Lady Karen är delvis naken när hon stiger ur badet. ©Bulls

Tillbaka till toppen av sidan


Garth återser Dawn

Annat var det ett antal veckor senare, när Garth i Karl-Alfred nr 33, 1946, återser sin älskade Dawn, efter många om och men.

Garth återser Dawn, påklädd. ©Bulls
Garth återser Dawn, påklädd, i Karl-Alfred nr 33, 1946. ©Bulls

Dawn var där lättklädd, men dock klädd.

Så var det inte i det brittiska originalet. I stripp D45 hade Dawn inga kläder på överkroppen, och inte heller i de följande dagsstripparna. Nakenheten varade till och med stripp D52.

Garth dagsstrippar D43-D47 i original. ©Daily Mirror
Garth dagsstrippar D43-D47 i original, från 19-22 februari 1945. ©Daily Mirror

I motsvarande version i Karl-Alfred hade Dawn hela tiden på sig en bikinibehå, där hon i original hade bar överkropp. (Ordet bikini för sådana plagg blev för övrigt introducerat i juli 1946.)

Garth i Karl-Alfred nr 34, 1946. ©Bulls
Garth i Karl-Alfred nr 34, 1946. ©Bulls

Nakenhet var uppenbarligen inte lika självklart i Sverige som det var accepterat, eller i vart fall möjligt, i Storbritannien. Men tydligen så oacceptabelt på svenska att det föranledde nakencensur i Karl-Alfred.

Garth dagsstrippar D48-D52 i original. ©Daily Mirror
Garth dagsstrippar D48-D52 i original, från 23-27 februari 1945. ©Daily Mirror

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
Newspaper Comic Strips Blog

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.