Filmstjärnor i serierna

Det är inte ovanligt att tecknade serier finner inspiration i filmer. Här följer några exempel, ur ett par populära västernserier från 50-talet, på filmstjärnor som kan dyka upp i serierna.

Beräknad läsningstid: 6 minuter

Några filmstjärnor som dyker upp som seriefigurer i västernserier.
Några filmstjärnor som dyker upp som seriefigurer i västernserier.

  Kapten Miki

  Kapten Miki var en klassisk tecknad serie, som introducerades i Sverige 1952. Den förekom i serietidningen Vilda Västern som var en liten 36-sidig tidning i checkhäftesformat.

  Miki själv var en sextonårig seriehjälte som i sällskap med kompanjonerna Windy och Salasso upplevde massor av spännande äventyr, där han omväxlande slogs mot vita skurkar och stridslystna indianer. 


  EsseGesse

  Serien var skapad av en trio serieskapare under pseudonymen EsseGesse, och de var uppenbart inspirerade av amerikanska västernfilmer på ett sätt som påverkade innehållet i serien.

  Windy (i original hette han Doppio Rhum vilket betyder ungefär ”ett glas med dubbelt så mycket rom”), är mycket lik George ”Gabby” Hayes.

  Den amerikanske filmstjärnan Gabby Hayes spelade en rollfigur med namnet Windy i ett tjugotal västernfilmer med Hopalong Cassidy åren 1935-39. Hayes hade samma yviga skägg och stuk på hatten (med uppvikt brätte framtill, så det ser ut som om han ridit för mycket i motvind). Det är, med andra ord, ganska klart att EsseGesse använt just honom som förebild till Doppio Rhum.

  George ”Gabby” Hayes är en av de filmstjärnor som liknar seriefigurer i serierna
  Windy liknar skådespelaren George ”Gabby” Hayes. ©Paramount/Dardo

  Den orakade doktor Salasso var även han inspirerad av en rollfigur på film. Salasso liknar nämligen den alkoholiserade doktor Boone i John Fords västernklassiker Diligensen (originaltitel Stagecoach) från 1939. Rollen spelades av Thomas Mitchell vilket gav honom en Oscar för bästa manliga biroll.

  Thomas Mitchell är en filmstjärna som liknar Salasso
  Salasso liknar Thomas Mitchell. ©United/Dardo

  Tillbaka till sidans topp


  James Cagney

  EsseGesse hämtade ofta inspiration från amerikanska västernfilmer, även i andra sammanhang. Ett exempel är banditgeneralen Rudiz, som ser ut som Wallace Beery gjorde på tjugo-, trettio- och fyrtiotalet i mängder av västernfilmer. Beery spelade bland annat den mexikanske frihetskämpen Pancho Villa i Viva Villa! 1934.

  General Rudiz är inte helt olik Wallace Beery
  General Rudiz är inte helt olik Wallace Beery. ©MGM/Centerförlaget

  Även handling och repliker i rutorna ovan har inspirerats av filmen. När slutet för general Rudiz närmar sej har han blivit galen och klättrar upp på taket till ett brinnande hus. Därifrån skriker han: ”Jag är Amerikas härskare!” och skrattar, innan huset störtar samman.

  Det här för tankarna till en av filmtuffingen James Cagneys repliker i thrillern Glödhett (originaltitel White Heat) från 1949. Den modersfixerade psykopaten Arthur ”Cody” Jarrett (James Cagney), står på taket till en brinnande oljecistern och skriker: ”Made it Ma, top of the world!” strax innan den exploderar.

  Cody Jarrett: ”Made it Ma, top of the world!”
  Cody Jarrett: ”Made it Ma, top of the world!” ©Warner Bros.

  Episoden med General Rudiz, ”Den tyranniske generalen”, har publicerats i Vilda Västern nr 13-30, 1952, och i Kapten Miki nr 1, 1964.

  Tillbaka till sidans topp


  De tre bröderna Bill

  Serietidningen Prärieserier startade 1953, och huvudserie 1953-54 var De tre bröderna Bill (i original I Tre Bill), skriven av Giovanni (”Gian”) Luigi Bonelli med Giovanni Benvenuti som huvudtecknare. Serien producerades åren 1952-55.

  De tre bröderna Bill – Kid Bill, Black Bill och Sam Bill – håller till i Fort Warren. Kid är den yngste, Black är helt svartklädd och Sam har en Davy Crockett-mössa med svans. Alla tre hade kända amerikanska filmstjärnor som förebilder.

  Av de tre bröderna Bill så ser Kid Bill ut som en ung Montgomey Clift, känd filmstjärna från bland annat västernfilmer som regissören Howard Hawks klassiska Red River

  Kid Bill liknar Montgomery Clift som är en av filmstjärnor i serierna
  Kid Bill liknar Montgomery Clift. ©Paramount/Bonelli

  Den svartklädde Black ser ut som den magre karaktärsskådespelaren John Carradine, som medverkade i många västernfilmer.

  Black Bill liknar John Carradine som är en av filmstjärnor i serierna
  Black Bill liknar John Carradine. ©MGM/Bonelli

  I John Fords klassiker Diligensen (Stagecoach) från 1939 spelar Carradine den tragiske gamblern Hatfield, och i Utanför lagen (originaltitel Jesse James) från samma år spelar han den lömske Bob Ford, mannen som i slutet skjuter Jesse James i ryggen.

  Den kraftigt byggde Sam Bill är inspirerad av en annan välkänd skådespelare från västernfilmer, den frodige Victor McLaglen.

  Sam Bill har lånat drag av Victor McLaglen som är en av filmstjärnor i serierna
  Sam Bill har lånat drag av Victor McLaglen. ©RKO/Bonelli

  Skådespelaren McLaglen är oförglömlig för sina insatser som dumsnäll men plikttrogen sergeant i John Fords kavalleritrilogi: 

  • Indianöverfallet vid Fort Apache (originaltitel Fort Apache)
  • Larm över Prärien (originaltitel She Wore a Yellow Ribbon)
  • Gränsryttarna vid Rio Grande (originaltitel Rio Grande).

  Tillbaka till sidans topp


  W. C. Fields och Alan Ladd

  I Prärieserier nr 9, 1953, episoden ”Rättvisa skipad”, kommer bröderna Bill in på en saloon och där vid ett bord sitter en man i cylinderhatt och spelar kort. Han ser ut exakt som den gamle filmkomikern W.C. Fields. Och en annan av bifigurerna liknar Alan Ladd.

  Bifigurer har lånat drag av W. C. Fields och Alan Ladd som båda är filmstjärnor i serierna
  Bifigurer har lånat drag av W. C. Fields och Alan Ladd. ©Paramount/Centerförlaget

  Jack Palance i Felix av Jan Lööf

  Tillbaka till sidans topp


  Blogg

  Ett urval källor:
  Hans Sidén: Männen som talade med hästar. Bild & Bubbla nr 1. 2003. ISSN 0347-709

  Lämna en kommentar

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.