Tiffany Jones

Tiffany Jones var en brittisk tecknad serie av Jenny Butterworth och Pat Tourret.

Beräknad läsningstid: 3 minuter

Några strippar med Tiffany Jones. ©KFS
Några strippar med Tiffany Jones. ©KFS

Serien handlar om den unga Tiffany (19 år), som flyttat hemifrån för att leva självständigt. Hon drar sig inte för att jobba som servitris för att hanka sig fram, men drömmer om att hitta modelljobb, vilket hon också får med tiden.

Serien hade en särpräglad feminin stil och även en del erotiska vinklingar.

Serien var så pass populär att den inspirerade till en komedifilm från 1973. I filmen är Tiffany Jones fotomodell i swinging London och den innehåller viss kvinnlig nakenhet. I filmen lever hon också ett dubbelliv som hemlig agent.

Filmaffisch från biofilmen Tiffany Jones. ©Cineworld

Filmaffisch från biofilmen Tiffany Jones. ©Cineworld

Serien har blivit publicerad på svenska i Comics 4, den stora serieboken, och i Svenska Dagbladet och Sölvesborgstidningen.

Serien förekom också i en färglagd version i Allers i några år från 1965 och framåt.

Tiffany Jones var skapad 1964 av två kvinnliga serieskapare, Jenny Butterworth (manus) och Pat Tourret (teckningar). Serien gick först i Daily Sketch och sedan i Daily Mail och blev publicerad i totalt 13 år (1964-77). Den blev också syndikerad över hela världen.

Tillbaka till toppen av sidan


Serieskaparna

Jenny Butterworth

Jenny Butterworth har varit aktiv som manusförfattare sedan 50-talet. Hon är bland annat känd för den historiska äventyrsserien Wulf the Briton, som hon och hennes make, Mike Butterworth, var manusförfattare till. Serien var ursprungligen illustrerad av den italienske serietecknaren Ruggero Giovannini. 

Wulf the Briton blev publicerad som helsidor i den brittiska pojktidningen Express Weekly i slutet av 50-talet. Ron Embleton tog förtjänstfullt över som tecknare i maj 1957, och strax därefter även som manusförfattare.

En sida med Wulf the Briton ur Express Weekly No 123 från 26 januari 1957. ©Beaverbrook

Butterworth är också manusförfattare till dagspresserierna Patti, tecknad av Bob Hamilton i Daily Mirror (1959-61), och Tiffany Jones, tecknad av Pat Tourret i Daily Sketch och Daily Mail (1964-77).

Patti var något  av en modern efterföljare till Jane, populär på 30- och 40-talet. ©Mirror Group

Patti var något av en modern efterföljare till Jane, populär på 30- och 40-talet. ©Mirror Group

Butterworth skrev dessutom barnböcker, inte minst på 70- och 80-talet.  

Tillbaka till toppen av sidan


Pat Tourret

Patricia Tourret (1929-2018) blev frilansillustratör efter utbildningen på konstskola. Tourret var i början av 60-talet aktiv som illustratör av barnböcker och läroböcker innan hon tillsammans med manusförfattaren Jenny Butterwort skapade dagspresserien Tiffany Jones.  

Hon tecknade också för brittiska flicktidningar, inklusive Boyfriend, i början av 60-talet. Tourrett fortsatte också att illustrera barnböcker efter att Tiffany Jones upphörde, och har även illustrerat läroböcker.

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar
Fler serieskapare

Ett urval källor:
International Hero
Harry Anderson Art
FreddyMilton.dk
Jenny Butterworth (Women in Comics)
Pat Tourret (Women in Comics)
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.