Red Ryder

Red Ryder (1938–64) var en amerikansk västernserie skapad av Stephen Slesinger och Fred Harman. Serien blev publicerad i amerikansk dagspress, såväl dagsstrippar som söndagsserie, och var en mycket populär västernserie, särskilt under 40-talet.

Ett urval källor

En söndagssida från 14 mars 1943.  ©NEA
En söndagssida med Red Ryder från 14 mars 1943. ©NEA

Red Ryder och hans indianske sidekick Little Beaver var också populära utomlands, särskilt i Europa. Serien blev publicerad i över 750 tidningar världen över och översatt till tio olika språk.

Serien hade premiär som söndagsserie 6 november 1938. Dagsstrippar tillkom 27 mars 1939, och serien blev producerad till 1965.

Red Ryder fick spridning också i annan populärkultur, inklusive radioserier och filmatiseringar, för såväl bio som tv, och genererade en flod av licensierad produktion (merchandising). Det är förmodligen den mest framgångsrika västernhjälte som någonsin kommit ur tecknade serier.

Tillbaka till toppen av sidan


Bronc Peeler

Ett par dagsstrippar från mitten av 1934. ©Harman

Ursprunget var en annan serie, där huvudfiguren inte ens hette Red Ryder. En seriefigur som liknar honom (yngre och inte lika bredaxlad), vid namn Bronc Peeler, var huvudfigur i denna dagspresserie av Fred Harman – först egensyndikerat, sedan för ett mindre seriesyndikat, John F. Dille.

Harman skapade serien fem år innan den framgångsrika lanseringen av Red Ryder. Bronc Peeler började 1933 och serien fungerade tillräckligt bra som dagsstripp för att motivera tillkomsten av en söndagssida den 7 oktober 1934.

Söndagsserien Bronc Peeler från 21 juni 1936. ©Harman
Söndagsserien Bronc Peeler från 21 juni 1936. ©Harman

Bronc tog sig an en navajo-pojke som heter Little Beaver. Den seriefiguren visade sig komma att överleva Bronc. Serien Bronc Peeler banade väg för seriefiguren Red Ryder som sedan verkligen lyckades väldigt bra.

Tillbaka till toppen av sidan


Red Ryder

Söndagssida från 18 december 1938. ©NEA
Söndagssida från 18 december 1938. ©NEA

1938 lade Harman ner Bronc Peeler till förmån för att jobba som tecknare för promotorn Steven Slesinger. Tillsammans med Slesinger skapade han Red Ryder för seriesyndikatet NEA.

Den 6 november 1938 gjorde Red Ryder (1938-65) sin debut som söndagsserie. Från den 27 mars 1939 blev det också en daglig serie.

Ett par dagsstrippar från 21-22 april 1939. ©NEA
Ett par dagsstrippar från 21-22 april 1939. ©NEA

Red Ryder var på sätt och vis en fortsättning av Bronc Peeler. Titelkaraktären, Red Ryder, var en liknande stilig rödhårig cowboyhjälte. Little Beaver blev kvar som sidekick och adoptivson.

All action utspelades återigen på en ranch i Colorado, där Red åtföljs av sin pålitliga häst Thunder, sin självsäkra faster/moster (aunt) the Duchess och hjälpredan på ranchen, Buckskin Blodgett. Red hade också en kvinna han intresserade sig för, Beth (liksom Bronc Peeler hade sin Beth).

En huvudskillnad var dock att berättelserna nu utspelade sig på 1890-talet, under den mytologiska eran av vilda västern, efter indiankrigen, och före automobilens intåg.

Precis som Bronc Peeler är Red Ryder till en del en humoristisk äventyrsserie, men mer realistisk och mindre riktad till barn. I vissa avsnitt vill Red, till exempel, bara tjäna lite pengar och är inte motiverad av en moralisk kompass.

Berättelserna är spännande och fartfyllda, med massor av fartfylld action och spänningsfyllda cliffhangers. Tack vare Harmans personliga erfarenhet av ranchlivet kunde han skildra Reds dagliga äventyr med precision. Och eftersom han växte upp i Colorado hade han inga problem med att få bakgrunder att se trovärdiga ut.

Söndagssidan Red Ryder blev kompletterad med en utbildningsruta, Red Ryder’s Corral of Western Lingo (”Jargongen i västern”).

Red Ryder’s Corral of Western Lingo från söndagssidan 5 januari 1947. ©NEA
Red Ryder’s Corral of Western Lingo från söndagssidan 5 januari 1947. ©NEA

Tillbaka till toppen av sidan


Handling

Red Ryder har en liten ranch i Rimrock som han driver med hjälp av sin moster/faster (aunt), the Dutchess. Tillsammans med Little Beaver hjälper han till och från sheriffen, och jagar bovar över hela västern.

Ryder har medlat fred mellan boskapsskötare och farmare, mellan vita och indianer, mellan gruvarbetare och cowboys, åkt med diligensen som beväpnad vakt, letat guld i öknen och mycket mer.

Under 50-talet blev Harman mer och mer assisterad av diverse tecknare, som Jim Gary, Edmond Good och John Wade Hampton.

Harman arbetade med serien fram till 1960, ofta med hjälp av manusförfattaren Russ Winterbotham. År 1960 lämnade Hartman serien för att ägna sig åt måleri på heltid, och Bob McLeod övertog serien, som blev fortsatt producerad till 1965.

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering

Omslag till serietidningar med Red Ryder #1, VPSB #1, #6, #145, #149 och FCC #916. ©Hawley/Dell
Omslag till serietidningar med Red Ryder #1, VPSB #1, #6, #145, #149 och FCC #916. ©Hawley/Dell

I USA hade Red Ryder sin egen serietidning 1940–57, företrädesvis utgiven av Dell.

  • Red Ryder Comics (1940-41) från Hawley utkom med fyra nummer, numrerade #1 och #3-5
  • Red Ryder Victory Patrol Super Book of Comics (1942) från Dell utkom med två nummer
  • Dell fortsatte med Red Ryder Comics (1942-55) som utkom med hela 139 nummer (#6-144)
  • Red Ryder Ranch Magazine (1955-56) från Dell utkom med fyra nummer (#145-148)
  • Red Ryder Ranch Comics (1956-57) utkom sedan med ytterligare tre nummer (#149-151)
  • Four Color Comic #916 (1958) från Dell var också en Red Ryder Ranch Comics

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering på svenska

Red Ryder hade en egen serietidning i checkhäftesformat med titeln Lilla Bävern (1954) som utkom med fyra nummer. Tidningen innehöll söndagsserien från 1953.

I Sverige har Red Ryder varit en del av innehållet i SerieNytt, där Ryders sidekick, indianpojken Little Beaver, fick namnet Lilla Björn.

Tillbaka till toppen av sidan


Andra media

Slesinger sålde Red Ryder-konceptet som radioprogram, biofilmer, Big Little Books, böcker, evenemang, och licensierade kommersiella produkter, med mera.

I filmversionerna har Red Ryder blivit spelad av Don Barry, Bill Elliott, Allan Lane och Jim Bannon. I många filmer spelades indianpojken Little Beaver av en mycket ung Robert Blake, som många år senare skulle bli berömd som TV-deckaren Baretta.

En TV-serie blev producerade 1956, där Red Ryder var spelad av Allan Lane och Little Beaver av Louis Lettieri. Bara ett fåtal avsnitt sändes innan serien blev nerlagd.

I många av filmerna, samt i tv-serien, gestaltades Red Ryder av skådespelaren Rocky Lane, som själv var en västernhjälte som också blev seriefigur.

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Maurice Horn (redaktör): The world encyclopedia of comics, ISBN 0-87754-030-6, 2:a uppl. 1976
Comic Book Plus
I Love Comix Archive
Comic Book Plus
Don Markstein’s Toonopedia
Lambiek Comiclopedia
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.