Friday Foster

Äventyrsserien Friday Foster var en amerikansk dagspresserie skapad och skriven av Jim Lawrence och tecknad av Jorge Longarón. Serien debuterade 18 januari 1970, distribuerad av Chicago Tribune Syndicate. Den gick både som dagsstripp på vardagarna och som halvsida i fyrfärg på söndagarna.

Den första söndagssidan med Friday Foster från 18 januari 1970. ©CTS
Den första söndagssidan med Friday Foster från 18 januari 1970. ©CTS

Serien var den första dagspresserien som, brett distribuerad av ett publiceringssyndikat, hade en svart huvudfigur som gav serien sin titel. Det har funnits andra serier med svarta huvudfigurer, t.ex. Torchy Brown av Jackie Ormes, som dock i sin publicering varit begränsade till afro-amerikansk press. Friday Foster gick primärt i dagspress i de nordliga staterna, eftersom rasfrågan var kontroversiell i södra USA.

Huvudfiguren själv var en kvinnlig modefotograf och supermodell som upplevde äventyr över hela världen. Serien var något av en tvål-opera om romantik och resor till Hong Kong, Paris, London och till och med Afrika. En del episoder var detektivhistorier, andra var romantiska, och återigen andra fokuserade på reseskildringar, med välskrivna manus.

Serien har blivit publicerad i Sverige under titeln Vanessa, och under originaltiteln Friday Foster i Comics 2, den stora serieboken.

Ett par seriestrippar med Friday Foster ur Comics nr 2. ©PIB
Ett par seriestrippar med Friday Foster ur Comics nr 2. ©PIB

Creig Flessel assisterade på serien en tid, liksom Alfons Font. Och Frank Springer tecknade ett par-tre söndagssidor, när leveransen från Spanien tog för lång tid.

Original till en av dagsstripparna ovan från 1 mars 1971. ©CTS

Det utkom även ett nummer av en serietidning, Friday Foster #1 (oktober 1972), från Dell Comics, med manus av Joe Gill och teckningar av Jack Sparling.

Omslag till Friday Foster #1 (1972). ©Dell
Omslag till Friday Foster #1 (1972). ©Dell

Sista dagsstrippen blev publicerad den 17 februari 1974. Gray Morrow tog över som tecknare under de sista månaderna serien existerade, efter att Longarón förlorat intresset för serien.

Sista söndagsstrippen med Friday Foster, från 17 februari 1974, tecknad av Gray Morrow. ©CTS
Sista söndagsstrippen med Friday Foster, från 17 februari 1974, tecknad av Gray Morrow. ©CTS

År 1975 blev serien adapterad till en biofilm, Hämnd på ögonvittne (Friday Foster) med Pam Grier i huvudrollen.

Biofilmen Friday Foster med Pam Grier. ©AIP
Biofilmen Friday Foster med Pam Grier. ©AIP

Tillbaka till toppen av sidan


Jim Lawrence

James D. “Jim” Lawrence (1918-94) var en amerikansk serieförfattare som främst skrev manus till dagspresserier som James Bond, Joe Palooka, Captain Easy, Buck Rogers och serieadaptionen av Dallas.

Lawrence var en professionell manusförfattare som även skrev manus till Friday Foster. Han skrev också några romaner, bland annat om Black Angel, möjligen inspirerad av Friday Foster. Lawrence har romaner både under eget namn och under pseudonym.

Tillbaka till toppen av sidan


Jorge Longarón

Jordi Longarón i Llopart (1933-2019), känd som Jorge Longarón, var en spansk tidningsillustratör och serietecknare. Longarón började arbeta för den spanska byrån Selecciones Ilustradas 1956 med engelska uppdragsgivare som tidskrifter som Valentine och Roxy.

Longarón tecknade även krigsserier om andra världskriget för serietidningen Hazañas Bélicas (ung. Krigsdåd), och tecknade även krigaren som var symbol för utgivningen.

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Museum of Uncut Funk
Daily Cartoonist
Comic Art Fans
Jorge Longarón (Wikipedia)
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.