Fransson

Fransson (Moose & Molly) var en amerikansk humorserie av Bob Weber.

Beräknad läsningstid: 4 minuter

Original till dagsstripp med Moose från 13 mars 1966. ©KFS
Original till dagsstripp med Moose från 13 mars 1966. ©KFS

King Features började distribuera serien, som från början hette bara Moose, den 20 september 1965. Sex år senare, i maj 1971, ändra titeln till Moose Miller, för att sedermera, i oktober 1998, byta namn till Moose & Molly

Moose är latare än de flesta och vet inget bättre än att slappa i sin fåtölj, äta och undvika att undvika all form av arbete. Och skulle han mot förmodan hitta ett arbete, varar det aldrig mer än en dag, ibland till och med mindre än en eftermiddag. Moose är lättjan och frosseriet personifierat, inte alltför olik Tuffe Viktor (Andy Capp), men med den stora skillnaden att Moose inte dricker öl och hänger i baren. 

Moose är gift med Molly och de har flera barn och husdjur. Han har ingen ordning på tomten och grannen,  Knarrkvist (Chester Crabtree) som är raka motsatsen, avskyr honom och allt vad han står för. Molly är den idealiska hustrun som inte ser något fel hos Moose, utan det är istället hans svärmor som gnäller på honom.

Den sista dagsstrippen blev publicerad den 28 mars 2020, och sista söndagssidan den 5 april 2020.

Original till söndagsstrippen Från 3 oktober 1965. ©KFS
Original till söndagsstrippen Från 3 oktober 1965. ©KFS

Serien har varit publicerad på svenska bland annat i

Fransson gick i Saxons Veckotidning på 70-talet. ©Bulls
Fransson gick i Saxons Veckotidning på 70-talet. ©Bulls

Tillbaka till toppen av sidan


Bob Weber

Bob Weber Sr. (f. 1934) är en amerikansk serietecknare mest känd för att ha skapat skämtserien Fransson (Moose).

Innan Weber började teckna Moose var han skämttecknare för The Saturday Evening Post och flera andra veckotidningar och tidskrifter. Weber producerade också idéer för skämtteckningar som Laff-a-Day. Han levererade även idéer till tecknade serier som Tjalle Tvärvigg (Barney Google and Snuffy Smith) och andra serier på King Features. Han flyttade så småningom till Connecticut, där han en tid var assistent till Dick Cavalli på den tecknade serien Winthrop.

En av redaktörerna på King Features tyckte bra om det han såg av Weber och erbjöd honom att skapa en egen serie. Det blev början för Moose.

Som serietecknare var Weber konstant sen med att leverera originalen till King Features. Han kunde vara så sen att han tuschade det sista på perrongen i Grand Central Station. Eller i bilen utanför King Features.

Bob Weber Sr. hjälper också sin son, Bob Weber Jr., med Slylock Fox & Comics for Kids. Även den titeln distribueras av King Features.

Slylock Fox & Comics for Kids. ©KFS 2019
Slylock Fox & Comics for Kids. ©KFS 2019

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar
Fler serieskapare

Ett urval källor:
Jud Hurd: Cartoon Success Secrets: A Tribute to 30 Years of Cartoonist Profiles
Daily Cartoonist
Don Markstein’s Toonopedia
Wikipedia

2 tankar om ”Fransson”

  1. Ah, äntligen någon som kan bringa lite ljus i mörkret. Denna var ju en av mina absoluta favoriter … och ingen (nåja) tycks känna till den.
    Nån idé var man kan hitta mer (bortsett från Tradera, Blocket etc)?
    /Bo i Älta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.