Uncas (Formatic)

Bertil Wilhelmsson var en tidig företrädare för svenska äventyrsserier. Under 60-talet tecknade han indianserien Uncas, som utkom som egen serietidning med fyra nummer 1963. Titeln ingick i satsningen på serietidningar i storformat från Formatic Press.

Ett urval källor

Det utkom fyra nummer av serietidningen Uncas (1963). ©Formatic
Det utkom fyra nummer av serietidningen Uncas (1963). ©Formatic

Länk till Uncas nr 1/63 | nr 2/63 | nr 3/63 | nr 4/63

Uncas i serietidningen Uncas ska inte förväxlas med serien med samma namn som gick i Höken (1957-58). Den tidigare Uncas var en översättning av den italienska serien Kocis av Antonio Chiomenti (manus) och Enzo Chiomenti (teckningar). Kocis var en av flera serier som gick som följetong i serietidningen Kocis il re dei Pellerossa (”Kocis, indianhövdingen”) som utkom en gång i veckan med 54 nummer i checkhäftesformat (1953-54).

Den svensktecknade serien följer i huvudsak samma manus som den tidigare italienska, om än Uncas nu är cheyenne och inte apacheindian.

Serietidningen Uncas kompletterade med vildmarksserien Mark Trail av den amerikanske serietecknaren Ed Dodd. Mark Trail var en dagspresserie som blev introducerad 15 april 1946, och som fortfarande blir producerad, fokuserande på äventyr i naturmiljö.

Titelfiguren Mark Trail är en fotograf och journalist på ett friluftsmagasin, som genom sina uppdrag hamnar i fara och äventyrliga situationer. Han upptäcker inte sällan miljöproblem, som han ofta korrigerar med en högerkrok.

Serier med Uncas: 

Tillbaka till toppen av sidan


Nr 1, 1963

Omslag till Uncas nr 1, 1963. ©Formatic
Omslag till Uncas nr 1, 1963. ©Formatic

Serier med Uncas:

Serier med Mark Trail:

  • Mark Trail och hans trogna Andy, strippar nr 1478-1556
  • Mark Trail och barkätarna, strippar nr 1683-1774 (med undantag av 1693, 1708, 1712, 1717, 1726, 1752, 1755, 1761)

Tillbaka till toppen av sidan


Uncas i hästarnas dal
Inledande strippar ur Uncas. ©Wilhelmsson
Inledande strippar ur Uncas. ©Wilhelmsson

Uncas är son till cheyenne-indianstammens hövding Falken och Blomster, Falkens squaw. När cheyennerna flyttar mot varmare trakter inför vintern blir de överfallna av navajo-krigare under ledning av hövdingen Svarta Kråkan.

Falken blir dödad, men Blomster och Uncas lyckas fly. Under flykten blir deras häst skjuten. De lyckas dock gömma sig i en grotta. De överlever vintern i grottan, men när våren kommer dör Blomster, och Uncas är ensam.

Uncas vandrar iväg till en dal och upptäcker vildhästar och särskilt en stor hingst som blir hans vän. Han kallar hästen Elden, och de kan kommunicera med varandra.

En dag hör de skott avlossas och ser en sårad vit man, guldgrävaren Jim Parker, omringad av navajo-krigare. Uncas kallar på vildhästarna och tillsammans lyckas de driva bort alla navajo.

Uncas drar ut pilen som Parker är träffad med och tar med honom till grottan. Där visar Uncas att han kan tala med hästar, genom att beordra dem att hämta Parkers packning som blev kvar där överfallet var.

Som tack får Uncas en Bowie-kniv, som Parker fått av hövdingen Joseph av Nez Perce-indianerna.

Episoden avslutas med en stripp som inte är en del av löpnumreringen. ©Wilhelmsson
Episoden avslutas med en stripp (A-6) som inte är en del av löpnumreringen. ©Wilhelmsson

Tillbaka till toppen av sidan


Jim Parkers karta
Inledande strippar ur Jim Parkers karta. ©Wilhelmsson
Introduktionsbild och inledande strippar ur Jim Parkers karta. ©Wilhelmsson

Navajo-indianerna var ute efter en skattkarta som Parker har. De agerade på uppdrag av mexikanen José Madera mot betalning i gevär. Under natten avviker Parker från dalen.

Navajo-krigarna hittar Uncas och tar honom tillfånga. Vildhästarna kommer till hans räddning när de skingrar indianerna i panik. Hövding Svarta Kråkan och dottern Röda Månen blir inringade av eld, och Uncas räddar dem.

Parker försöker rida till närmaste fort, men faller skadad till marken. Navajo finner honom, men han har gömt kartan. Röda Månen vill hjälpa Uncas rädda Parker och har en plan. Madera får Parker att avslöja gömstället, och han finner guldkartan. Röda Månen befriar Parker och leder honom till Uncas.

Guldskatten finns vid månbergstoppen, som Uncas känner till. Där blir de upptäckta av apacher, som startar ett stenras. De räddar sig in i en grotta men grottöppningen blir spärrad av stenarna. De finner dock en annan utväg och hoppar i floden.

Apacherna tillfångatar Madera och navajo-krigarna, med Röda Månen, när de anländer. Parker klär ut sig till apache och lyckas befria dem. Han tvingar till sig kartan och skickar iväg dem.

Det dröjer dock inte länge innan Madera, med krigaren Vargfot, återvänder till Månbergstoppen. Åter blir de fångade av apacherna, liksom Parker.

Gruppen med Röda Månen återvänder till lägret där Svarta Kråkans dött. Röda Månen blir istället hövding, och leder krigarna i strid mot apacherna, befriar Parker och fängslar Madera och Vargfot. Därmed kan Parker äntligen ta guldskatten i beslag.

De avslutande stripparna ur Jim Parkers karta. ©Wilhelmsson
De avslutande stripparna ur Jim Parkers karta. ©Wilhelmsson

Tillbaka till toppen av sidan


Mark Trail och hans trogna Andy
Inledande strippar ur Mark Trail och hans trogna Andy. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Mark Trail och hans trogna Andy. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


Mark Trail och barkätarna
Inledande strippar ur Mark Trail och barkätarna. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Mark Trail och barkätarna. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


Nr 2, 1963

Omslag till Uncas nr 2, 1963. ©Formatic
Omslag till Uncas nr 2, 1963. ©Formatic

Serier med Uncas:

Serier med Mark Trail:

  • Mot svindlande höjder, strippar nr 1236-1314
  • På äventyr i Afrika, strippar nr 1557-1681 (med undantag av 1569)

Tillbaka till toppen av sidan


Uncas och förrädaren
Inledande strippar ur Uncas och förrädaren. ©Wilhelmsson
Introduktionsbild (B-155) och inledande strippar ur Uncas och förrädaren. ©Wilhelmsson

Kapten Harry Cooper är på väg till fort William när hans häst stukar hoven. Uncas och Elden hjälper honom till fortet.

Indianer överfaller en diligens och dödar alla ombord, och diligensen störtar över en brant. Uncas försöker finna överlevande, men soldater från fortet finner och fängslar honom. Elden tar sig in i fortet och räddar Uncas.

Befriad upptäcker Uncas cheyennkrigare på väg mot fortet, ledd av hövdingen Gula Molnet, och en maskerad vit man med dem. När mannen rider före mot fortet förföljer Uncas honom, men blir överraskad av mannens medarbetare. De slänger honom i floden, men Elden räddar honom igen.

Indianerna anfaller fortet och Uncas rider till fort Colorado efter förstärkning. När överste Brent och soldaterna rider mot fort William möter de förrädarna, löjtnant Rocky och sergeant Muriel, som påstår att Uncas är instiftare av indianöverfallen. Uncas måste fly och söker sig in i en grotta. Där möter han en grupp siouxindianer, ledd av hövdingen Bisontjuren, vän till Uncas far.

Hans fem söner vill hjälpa Uncas och de rider till Gula Molnets läger. Uncas spionerar på Gula Molnet och förrädarna när de lägger upp sina planer. Uncas blir upptäckt men Elden kommer till hans räddning. Tillsammans med bröderna flyr de undan cheyennerna.

Uncas vet nu att ett överfall väntar en vapenleverans i Skuggornas pass, och han och bröderna stoppar den med lasso. De övertygar soldaterna om faran i passet och lägger upp en plan.

När löjtnant Rocky stoppar vapentransporten blir han och cheyennerna omringade av Uncas och de fem bröderna, och soldaterna tar över. Förrädarna blir fängslade och Uncas är rentvådd.

Tillbaka till toppen av sidan


Gula molnets fångar
Inledande strippar ur Gula Molnets fångar. ©Wilhelmsson
Inledande strippar ur Gula Molnets fångar. ©Wilhelmsson

Uncas vill rädda kapten Cooper och hans män som är Gula Målnets fångar. Han kontaktar överste Brent med en plan. De låter löjtnant Rocky ”muta” en vakt och stjäla en vapentransport som han rider mot Gula Målnets läger. 

Vad han inte vet är att Uncas och de fem siouxbröderna gömt sig i transporten, som till största delen är lastad med sand.

Överste Brent och en grupp soldater följer på avstånd för att bistå vid behov. När Gula Molnets krigare rider ut mot soldaterna passar Uncas och bröderna på att befria fångarna. 

Löjtnant Rocky upptäcker att det finns sand i vapenlådorna, men blir genast nerslagen. När en av bröderna, Räven, står vakt medan fångarna beväpnar sig, kommer en ung indiankvinna, Vildkatt, förbi. Hon faller för Räven och vill bli hans squaw. 

Uncas och bröderna rider, tillsammans med Vildkatt, iväg och de har med sig den fängslade Rocky. Vildkatt är vågad och stark och ensam stoppar hon två av Gula Molnets spejare. Tillsammans med kapten Cooper och hans män rider de tillbaka till fort Colorado där överste Brent är tillbaka med sina soldater.

Tillbaka till toppen av sidan


Mot svindlande höjder
Inledande strippar ur Mark Trail mot svindlande höjder. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Mark Trail mot svindlande höjder. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


På äventyr i Afrika
Inledande strippar ur Mark Trail på äventyr i Afrika. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Mark Trail på äventyr i Afrika. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


Nr 3, 1963

Omslag till Uncas nr 3, 1963. ©Formatic
Omslag till Uncas nr 3, 1963. ©Formatic

Serier med Uncas:

Serier med Mark Trail:

  • Privat jaktområde, strippar nr 948-1031
  • Museijägare, strippar nr 2032-2170 (med undantag av 2039, 2044. 2047, 2050, 2063, 2074)

Ranchkriget
Inledande strippar ur Ranchkriget. ©Wilhelmsson
Introduktionsbild (270-B) och inledande strippar ur Ranchkriget. ©Wilhelmsson

En ung grabb, Robert Duval träffar ranchägaren Sam Baxter i en saloon. Två av Roy Martins män tvingar ut Baxter för att få honom att skriva på ett försäljningsavtal. Baxter vägrar och blir misshandlad. Robert finner en påk och slår ner männen.

Tillsammans rider de till Baxters ranch och Robert berättar att hans föräldrar drog västerut fem år tidigare och har en ranch i närheten. När Robert rider till föräldrarnas ranch, finner han den nerbrunnen, och två gravar.

Två män dyker upp och hävdar att han befinner sig på Roy Martins mark. Uncas kommer förbi, och han skickar Elden på männen som tar till flykten. Tillsammans rider de till Baxters ranch, och får veta att Martin ligger bakom Duvals död.

På natten smyger Martins män in på Baxters ranch och anstiftar en mordbrand. Uncas tar sig upp genom en taklucka och kallar på Elden, som kommer och oskadliggör en man som bevakar baksidan. Sedan flyr alla bakvägen.

De rider till staden och berättar för sheriff Carson vad som hänt. Sheriffen lovar hjälpa, och förser dem med skjutvapen. När Martin går förbi utanför fängslar de honom och tar honom till en stuga på Baxters ägor.

Martin bekänner inte, men när Uncas får Elden att attackera Martin bekänner han allt. När Martins mannar saknar honom rider de till Baxters stuga. Men på vägen har Uncas med sällskap gömt sig bakom några klippor, varför de därefter kan rida till stan med sin fånge.

Med Martin bakom galler kan sedan sheriffen fånga övriga skurkar en efter en, och föra dem till doms. På Uncas förslag slår sedan Robert och Baxter ihop sina båda rancher, och driver den sammanslagna ranchen tillsammans.


Äventyret med siouxflickan
Inledande strippar ur Äventyret med siouxflickan. ©Wilhelmsson
Introduktionsbild (B-324) och inledande strippar ur Äventyret med siouxflickan. ©Wilhelmsson

Uncas och Elden hör skottlossning – det är siouxflickan Månljus som övar prickskytte. Hon berättar att hon dödat en man i självförsvar, och att hunkpapa-siouxer är efter henne. Uncas går med på att gömma henne, och när siouxerna finner hennes spår går han dem till mötes.

Siouxerna lovar att hon ska få en rättvis dom av de äldste, och går Uncas med på att föra henne dit. Där frikänner Sitting Bull och äldsta-rådet henne, men Stora Örnen, som anländer sent, protesterar. Uncas utmanar honom därför på duell för att skipa rättvisa. 

Uncas kommer obeväpnad till duellen, men med sin häst Elden. När Stora Örnen anfaller skickar Uncas Elden på honom, och chockad ger Stora Örnen upp.

Pawneeindianer anfaller soiuxerna under ledning av hövdingen Röda Fjädern. Då rider siouxkrigarna ut för att möta pawneerna. Pawneeatacken är dock en fälla och när alla siouxerna ansluter anfaller en större hord pawneerna som legat i bakhåll.

Uncas och Månljus ser den stora anhopningen av pawneer och Uncas skickar iväg Elden att hämta vildhästarna. När Elden och vildhästarna kommer skickar Uncas dem på pawneerna, som flyr. Siouxerna är räddade och Sitting Bull utnämner Uncas till hedershövding.

Ett par veckor senare återvänder Uncas och Elden till hästarnas dal.

Avslutande stripp (A-365) ur äventyret, och kompletterande slutbild (B-365). ©Wilhelmsson
Avslutande stripp (A-365) ur äventyret, och kompletterande slutbild (B-365). ©Wilhelmsson

Privat jaktområde
Inledande strippar ur Privat jaktområde. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Privat jaktområde. ©Post-Hall

Museijägare
Inledande strippar ur Museijägare. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Museijägare. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


Nr 4, 1963

Omslag till Uncas nr 4, 1963. ©Formatic
Omslag till Uncas nr 4, 1963. ©Formatic

Serier med Uncas:

Serier med Mark Trail:

  • Stora hjärtat, strippar nr 812-880
  • Mark Trails dubbelgångare , strippar nr 882-947 (med undantag av 887, 893)
  • Hos överste Blackburn, strippar nr 1356-1439
  • Mark Trail får sparken, strippar nr 1991-2029

Tillbaka till toppen av sidan


Uncas och de efterlysta diligensrånarna
Inledande strippar ur Uncas och de efterlysta diligensrånarna. ©Wilhelmsson
Introduktionsbild (B-367) och inledande strippar ur Uncas och de efterlysta diligensrånarna. ©Wilhelmsson

Två diligensrånare, Jim och Mex, har sökt sig till hästarnas dal och tar vildhästarnas stormskyddsgrotta som gömställe. När skurkarna ser Uncas på Elden tvingar de honom att sitta av och lämna dem. Mex har förlorat sin häst vid rånet, och vill ha Elden för sig själv.

Uncas söker upp de andra vildhästarna, och hela hjorden sätter av för att rädda Elden. När rånarna tar skydd smiter Elden, liksom rånarnas kvarvarande häst.

På natten försöker Uncas smyga in i grottan för att stjäla vapnen. Men Mex överrumplar Uncas, och binder honom.

Elden smyger fram när rånarna sover och befriar Uncas. Elden och en annan häst får i uppgift att väcka skurkarna, och medan rånarna är upptagna med dem stjäl Uncas deras gevär.

Uncas försätter rånarna under vapenhot men de vägrar lägga ner pistolerna. Men alla vildhästar rusar då in i den stora grottan, mot rånarna. Uncas får rånarna att lägga ner vapnen, binder dem och får upp dem upp på varsin hästrygg.

En sheriff har spårat rånarna till dalen, och Uncas möter honom. Uncas har också hittat en karta över var rånarna gömt bytet, så sheriffen rider för att gräva upp det. 

En av rånarna lyckas få upp repet han är bunden med, och slår ner Uncas. Vildhästarna tror att Uncas är död och trampar ihjäl bovarna. Sheriffen får veta att de är döda, och han tar med sig Uncas till banken med pengar som blev stulna.

Uncas vägrar ta emot belöningen som är utfärdad, men bankdirektören, som också är delstatens guvernör, kommer på idé att belöna Uncas, och hästarna. Han upprättar ett ägandebevis som gör Uncas till ägare av hästarnas dal, för all tid.

Avslutande strippar ur Uncas och de efterlysta diligensrånarna. ©Wilhelmsson
Avslutande strippar ur Uncas och de efterlysta diligensrånarna. ©Wilhelmsson

Tillbaka till toppen av sidan


Stora hjärtat
Inledande strippar ur Mark Trail och Stora Hjärtat. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Mark Trail och Stora Hjärtat. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


Mark Trails dubbelgångare
Inledande strippar ur Mark Trails dubbelgångare. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Mark Trails dubbelgångare. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


Hos överste Blackburn
Inledande strippar ur Mark Trail hos överste Blackburn. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Mark Trail hos överste Blackburn. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


Mark Trail får sparken
Inledande strippar ur Mark Trail får sparken. ©Post-Hall
Inledande strippar ur Mark Trail får sparken. ©Post-Hall

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Fler serietidningar och andra seriepublikationer

Ett urval källor:
Seriesam
Phantom Wiki
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.