Erik Liebermann

Erik Liebermann (f. 1942) är en tysk tecknare som kommer från en konstnärsfamilj. Fadern var en målare, innan han omskolade sig till yrkeslärare. Hans farfar var en välkänd skulptör, liksom en farbror.

Liebermanns teckningar handlar ofta om livets förtretligheter
Liebermanns teckningar handlar ofta om livets förtretligheter. ©Liebermann

Liebermann har examen från Ulm College of Design, och efter utbildningen arbetade han som industridesigner under flera år, bland annat arbetade han för Otl Aicher, som blev känd för sin design för de olympiska spelen i München 1972. 

De första teckningarna fick han sålda 1969 till Südwest Presse i Ulm medan han fortfarande studerade. Sedan kom genombrottet med Süddeutsche Zeitung som köpte hans teckningar och 1975 följde steget till egenföretagande som tecknare på heltid.

Liebermannen har lätt igenkännlig klädsel
”Liebermannen” har lätt igenkännlig klädsel. ©Liebermann

Liebermann arbetar som frilansare för olika tidningar, tidskrifter, bokförlag, myndigheter, föreningar, företag och reklamuppdragsgivare. Hans teckningar har även publicerats under titeln Carrousel i SeriePressen.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press

Liebermann ur Carrousel från SeriePressen nr 4, 1993
Erik Liebermann ur Carrousel från SeriePressen nr 4, 1993. ©PIB

Ett återkommande drag i hans teckningar är en relativt enkel figur, som blivit något av hans varumärke, en relativt enkel figur, “Liebermannen”, med speciella ögon och ofta klädd i långrock, som också kännetecknas av sin förmåga att behärska vardagens förtretligheter. Teckningarna är ritade i bläck, med färgläggning i akvareller på de viktigaste detaljerna. 

Liebermann färglägger med akvareller på detaljer som fokuserar på det viktigaste
Liebermann färglägger med akvareller på detaljer som förstärker bildens innehåll. ©Liebermann

Förutom skämtteckningar arbetar han mycket med andra material för utställningar, och han ägnar sig också åt akvarellmåleri och fotografi. Varje år arrangerar han soloutställningar med sina original, som omfattar såväl collage som annan grafik.

Liebermann har producerat flera böcker med sina teckningar.

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Memoro.org
Stadt Lahr
Atelier für Radierkunst

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.