Rip Kirby – De första tio åren, har tidigare varit publicerad i Agent X9 nr 3, 1992.
Serien Rip Kirby är välkänd för Agent X9:s läsare. Den har varit med i många år, men tanken med den nya rubriken “Deckarklassiker” är att olika serier ska publiceras i kronologisk ordning. Vi börjar med tecknaren Alex Raymonds version av Rip Kirby.
En officer och gentleman hemförlovas efter andra världskriget. En vacker kvinna dör på hans tröskel. Så börjar serien. Första dagsstrippen kom 4 mars 1946.
Det finns olika versioner av hur Rip Kirby kom till. Tecknaren Alex Raymond har fått allt beröm för serien. Han skulle ha tröttnat på hjältetyper, som Blixt Gordon, och velat skapa en mer jordnära huvudperson.
Dock verkar det som om Ward Greene, redaktör på syndikatet King Features, beställt en detektiv. Dick Tracy, som sög in pengar åt ett konkurrentföretag, lämnade inte King Features någon ro. Secret Agent X-9 skapades ett tiotal år tidigare för att ta kamp mot just Dick Tracy och nu ville man ha en kriminalserie till.
Men även om inte idén var Alex Raymonds så formade han gestalten i början. Raymond hade också varit ute i kriget ett par år. Han hade en ganska skyddad tjänstgöring på ett hangarfartyg, medan Rip Kirby som officer hos marinsoldaterna deltog i olika landstigningar. En annan intressant likhet är att både tecknaren och figuren tyckte om snabba bilar.
Serieskapare
Själva författandet hamnade snart hos Fred Dickenson och Alex Raymond ägnade sig åt tecknandet.
Det skötte han i tio år tills han dog i en olycka.
Rip Kirby kanske inte blev någon superhjälte, framförallt handikappades han av glasögon, men litet av övermänniska finns där ändå. Remington Kirby är kriminolog, journalist och författare, han har skrivit kemiböcker. Vidare spelar han golf och klassisk musik. Han har varit halvback i amerikansk fotboll och har också lärt sig boxas.
Rip Kirby påminner om Ellery Queen, Philip Marlowe och Sherlock Holmes.
Kirby har ingen doktor Watson, men han har Desmond. I den flotta lägenheten på Manhattan sköter en före detta kassaskåpssprängare marktjänsten. Cecil Desmond är Rip Kirbys engelske butler och idébollare.
Honey Dorian
Kvinnor finns det också kring Rip Kirby. Den vackra blondinen Honey Dorian, som i första avsnittet börjar som fotomodell och sedan fortsätter med den sysselsättningen. Honey har en rival, Pagan Lee. Hon är som sig bör brunett.
Pagan har varit gangsterbrud, men bestämt sig för att gå den smala vägen. Hon blir filmstjärnan Madelon och ett utmärkt offer för utpressning. Rip är mest tillsammans med Honey, men ställer villigt upp och räddar Pagan ur knipor.
Mangler
Ett hot mot dem alla är Mangler, en ambitiös flåbuse till skurk, som dyker upp då och då de här åren.
En annan återkommande kriminell figur är Fingers Moray.
På andra sidan råmärket möter vi poliserna Sullivan och Carmody.
John Prentice
Alex Raymond tecknade 36 avsnitt av Rip Kirby. Under det 37:e dog han och lärjungen John Prentice tog vid. Det gjorde han på ett förtjänstfullt sätt, men nådde ändå aldrig upp till Alex Raymonds nivå.
Alex Raymond var en av serievärldens stora stilbildare. Han var den förste tecknaren på Secret Agent X-9, Jungle Jim och Flash Gordon. Han hade en lös men ändå kontrollerad stil. I grunden strävade han efter det heroiska.
Hans ideal och det hans ambition kretsade kring var illustrationer. Han ville tävla med de bästa magasinsillustratörerna. Alex Raymond gjorde också många fina illustrationer och han förde framförallt över stilen till Rip Kirby.
Honey Dorians verksamhet som mannekäng gav många tillfällen att visa upp kvinnor i moderiktiga kläder.
Miljöer och bakgrunder blir omsorgsfullt behandlade. När Rip Kirby och Desmond efter en barnjakt i Frankrike kommer till England slår Themsendimmorna emot en.
Bifigurer
Seriens bifigurer, både de återkommande och de tillfälliga, är utpräglade och minnesvärda. Forskare, småbovar, TV-stjärnor och kuppmakare blir tydliga.
Alex Raymond tog vara på manusens möjligheter och hans serie har spännvidd. Där finns drama och tragedi men också försonande lyrik och ren humor.
Rip Kirby i Sverige
Karl-Alfred
Innan serien ens blivit ett halvår gammal kom den till Sverige. Forntidens Agent X9, Karl-Alfred, publicerade Rip Kirby under sina åtta år med en hastighet av fyra strippar i veckan.
Stjärnbragder
I Stjärnbragder, en följetidning till Karl-Alfred, kördes några av de äldsta episoderna, samlade till hela äventyr.
När Karl-Alfred upphörde 1953 gick Rip Kirby över i Familje-Journalen och sedan i Allers.
Formatic Press
Formatic Press gav ut tre stora serietidningar 1963-64, och de omfattade strippar från 1947 till -51.
Toppserien
I Topp-serien i början av 70-talet var Rip Kirby huvudserie och avsnitt av både Prentice och Raymond publicerades.
Rip Kirby prydde omslaget på Toppserien i många nummer, och förekom en tid också som ikon tillsammans med logotypen i huvudet. ©Williams
Agent X9
Till Agent X9 kom Rip Kirby 1974. Det första året blev det mycket av Alex Raymonds version, men sedan har den kommit sporadiskt och i ganska slumpmässig ordning. Färre än hälften av 40-talets episoder har gått i Agent X9 och några har inte publicerats i serietidning sedan Karl-Alfred och Stjärnbragder.
Huvudpersonernas namn har skiftat lite. Rip Kirby hette Peter Falk hos Formatic Press och där var Pagan Lee Titti Lynn. Gittan Berg, det hemvävda namnet hade Honey Dorian i Karl-Alfred. Avsnittet där Rip Kirby tävlar i racerbil gick i Teknikens Värld 1958 och då fick han heta Red Race.
Olle Dahllöf
Artikeln har tidigare varit publicerad i ”Box X9” i Agent X9 nr 3, 1992. ©Semic
Läs mer här
- Rip Kirby
- Alex Raymond
- John Prentice
- Ward Greene
- Fred Dickenson
- Rip Kirby i Karl-Alfred
- Peter Falk 1963-64
- Rip Kirby – de första 20 åren i urval
- Serier uppåt väggarna
Ett urval källor:
Newspaper Comic Strips Blog
Rip Kirby-index av Johan Blixt
Index: Rip Kirby by Alex Raymond
Episode Guide
Seriewikin
Wikipedia