Blondie-familjen

Blondie-familjen, har tidigare varit publicerad i faksimilutgåvan av Blondie nr 1, 1951, som medföljde den ordinarie utgåvan av Knasen nr 16, 2004.

Dagobert gör smörgåsar som mindre skyskrapor, han sover på soffan i ett hårdtrafikerat rum, han badar ofta och sällan i fred, han springer omkull brevbäraren, han kivas med grannen Herbert och med sin direktör, Dittling. Det händer mycket kring Dagobert, men serien han finns i heter Blondie.

Ett urval källor

Den första dagsstrippen av Blondie från 8 september, 1930: Dagobert presenterar Blondie för sin far. ©KFS
Den första dagsstrippen av Blondie från 8 september, 1930: Dagobert presenterar Blondie för sin far. ©KFS

Blondie är hemmets drottning, så duktig att laga mat att hon blir svartsjuk på sin egen kokkonst, hon sätter Dagobert i arbete, hon bryter upp hans pokerpartier, hon uppfostrar barnen och utfordrar hundarna, i tidens fullbordan blir hon egen företagare i cateringbranschen.

Tillbaka till toppen av sidan


Bästsäljare

Serien Blondie har långa tider varit världens mest populära och bästsäljande. Snobben och Knasen har utmanat, men inte segrat. Den 8 september 1930 kom den första strippen och några veckor senare den första söndagssidan. Dagobert var på den tiden rikemansbarn och Blondie en enkel sekreterare. Efter år av konflikter och en lång hungerstrejk blir Dagobert både gift och arvlös.

Söndagssidan på baksidan av Blondie nr 1, 1951. ©Bulls
Söndagsserien på baksidan av Blondie nr 1, 1951. ©Bulls

Författare och tecknare var Chic Young, ett humoristiskt snille. Han föddes 1901 och trots föräldrarnas motstånd utvecklade han sig till serietecknare. Han gjorde tre serier med flickor i huvudrollen, Jane, Bab och Dora innan det var dags för Blondie.

Motsvarande sida i original, av Chic Young, ur Blondie Comics Monthly #27 (1951). ©KFS

Det har sagts att Chic Young skapade ett imperium och grundade en dynasti. Hans son Dean ärvde serien i början av 70-talet. De och ett antal goda medarbetare har hållit serien på topp i över 70 år.

Blondie, Dagobert, barnen och de andra framträdde i en radioserie och i ett antal filmer. Serien fick även egna serietidningar med direktgjort material.

Till Sverige kom Blondie rätt tidigt. Dagsstrippen kom in i Aftonbladet i början av 30-talet och söndagssidan långtidsparkerade i Hemmets Journal tio år senare. Det första julalbumet utgavs 1941.

1941 kom det första julalbumet ut med Blondie. ©Hemmets Journal
1941 kom det första julalbumet ut med Blondie. ©Hemmets Journal

Tillbaka till toppen av sidan


Serietidningen

1951 fick Blondie sin egen serietidning i Sverige. Där samlades de olika versionerna av serien.

Omslag till Blondie nr 1, 1951. ©Serieförlaget
Omslag till Blondie nr 1, 1951. ©Serieförlaget

I nummer 1, som ni har i handen, finns en dagsstripp på insidan av omslaget och en söndagssida på baksidan. Den första längre berättelsen är ur den amerikanska tidningen.

Inledande sidor på den första längre berättelsen, Det stora valet (”Ballot Box”) ursprungligen publicerad i Blondie Comics Monthly #27 (1951). ©Harvey
Inledande sidor på den första längre berättelsen, Det stora valet (”Ballot Box”) tecknad av Paul Fung, ursprungligen publicerad i Blondie Comics Monthly #27 (1951). ©Harvey
Omslag till Blondie #27 och inledande sida till serien ”Ballot Box”. ©Harvey
Omslag till Blondie Comics Monthly #27 (1951) och inledande sida till serien ”Ballot Box”. ©Harvey

Så innehåller den också så mycket annat, ett kåseri av Povel Ramel, en tävling, ett korsord. Redaktionen, ledd av Rolf Jansson, ville ha en omsorgsfull läsarkontakt. Blondie hade sällskap av andra storserier som Lisa & Sluggo och urgamla Pigge och Gnidde.

Blondie började per månad, kom i slutet av 50-talet ut varannan vecka, överlevde 60-talet ofta under månadsutgivning och upphörde inte förrän 1985. Därefter kamperade serien ihop med Åsa-Nisse, Lilla Fridolf eller Familjen Flax.

Blondie-tidningen var under åren plattform för många andra förnämliga serier. Konkurrenten Snobben fanns där vid mitten av 50-talet under namnet Vårat gäng. Kalle Stropp av Thomas Funck och Nils Egerbrandt var ett välgjort inhemskt bidrag under fem år. Den evige tonåringen Acke roade under 60-talet. Chic Youngs följeslagare till Blondie på söndagar, tredjedelssidan, Överste Potterby och hertiginnan, var med 1954 till -57.

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering

Dagobert hade en egen tidning i två år från 1960, med i stort sett samma innehåll som Blondie.

Första utgåvan av Dagobert (1960). ©Åhlén & Åkerlund

Första utgåvan av Dagobert (1960). ©Åhlén & Åkerlund

Sedan finns det en undervisniningsbit. I Look and Listen från 1949 vill gestalterna lära oss engelska.

Engelskakurs i radio 1949, med Blondie och Dagobert. ©Radiotjänst

Engelskakurs i radio 1949, med Blondie och Dagobert. ©Radiotjänst

Året efter, i Blondies kokbok, får vi recept på krickelinmackor och 1952 kom Dagobert spränger atomen.

Kokbok med Blondie från 1950, med recept tillrättalagda av källarmästaren Gunnar Knaust. ©Bulls

Kokbok med Blondie från 1950, med recept tillrättalagda av källarmästaren Gunnar Knaust.

Serien har fått speciell uppmärksamhet vid ett par tillfällen. Ett album gavs ut i samband med 50-årsjubileet i början av 80-talet och när Dean Young besökte göteborgsmässan 1995, kom det ut ett större samlingsalbum.

Jubileumsutgåva från 1982. ©Semic

Jubileumsutgåva från 1982. ©Semic

Olle Dahllöf

Olles hörna

Tillbaka till toppen av sidan


Läs mer här

Fler serietidningar och andra seriepublikationer

Ett urval källor:
Comics For All

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.