Disney Studios 100 år

100 years of wonder. ©Disney
100 years of wonder. ©Disney

Walt Disney och hans bror Roy O. Disney skrev den 16 oktober 1923 på ett avtal med distributören M.J. Winkler om att göra sex animerade kortfilmer med Alice i Underlandet-tema. De tecknade kortfilmerna var avsedda som förspel innan huvud(stum)filmer. Med anledning av avtalet firar Disney Studios 100 år hela 2023.

Ett urval källor

Alice in Wonderland (1923). ©Disney

Innehåll

Avtalet som tecknades för 100 år sedan kan med andra ord ses som grundandet av Disney Brothers Studio, som skulle gå igenom flera skiften såväl som namn och företag.

Sista sidan i kontraktet (1923). ©Disney
Sista sidan i kontraktet (1923). ©Disney

Walt Disney Studios har ett flertal filmproduktionsbolag. Disney Media and Entertainment Distribution distribuerar och marknadsför det företagets studior producerar.

Det började med Walt Disney Studio 1926, som sedan 1986 blev Walt Disney Co., därefter Buena Vista Motion Pictures Group (1998–2007) och sedan 2007 The Walt Disney Studios.

Walt Disney (mitten) med några milstolpar i karriären (se nedan). ©Disney
Walt Disney (mitten, c:a 1932) med några milstolpar i karriären (se nedan). ©Disney

Bilden från vänster (medurs):

  • Walt Disney och Musse Pigg framför Törnrosaslottet i Disneyland (1966)
  • Den första Disneyland-biljetten (18 juli 1955) köpt av Roy Disney, Walts bror och affärspartner
  • Walt (1933) vid sitt skrivbord på WD Studios huvudkontor på Hyperion Avenue, Los Angeles
  • En Mickey Mouse-vimpel
  • Törnrosaslottet i Disneyland under uppbyggnad, två månader innan öppnadet
  • En Musse Pigg-klocka (en av många som blivit producerade under årens lopp)
  • En affisch för Seal Island, den första (av många) Disney’s naturdokumentärfilmer
  • En sida ur manuset (story board) till den tecknade kortfilmen ”Musse Pigg som Ångbåtskalle” (Steamboat Willie, 1928)

Tillbaka till toppen av sidan


Steamboat Willie

Steamboat Willie (1928). ©Disney

Walt och Roy Disneys studio gjorde succé när Musse Pigg (Mickey Mouse) blev en sensation över en natt i den tecknade kortfilmen Steamboat Willie (1928).

Mickey Mouse, först tecknad av Walt och därefter förfinad av animatören Ub Iwerks, genererade reklamprodukter (merchandise), en tecknad serie och mycket mer.

Det gav den ambitiöse och rastlöse Walt Disney möjlighet att fokusera på berättande och skapande av andra barnvänliga figurer som skulle bli en del av vår populärkultur.

Tillbaka till toppen av sidan


Omfattande verksamhet

Idag är The Walt Disney Co. ett av de ledande underhållningsföretagen i Hollywood, ett av världens mest kända företag, med verksamheter inom film, tv, scenproduktioner, temaparker, kryssningsfartyg, streaming-tjänster, etc. Varumärket är välkänt och många har nostalgiska Disney-minnen från unga år.

Disney har under åren haft sin beskärda del av upp- och nedgångar, inklusive en lång period av nedgång efter Walt Disneys död i december 1966.

En ny era, The Disney Renaissance, började när Michael Eisner blev VD 1984. Sedan dess har det varit en hel del drama inom ledningen av koncernen, avseende såväl styrelse och styrelseordföranden som företagsledning.

Disney Studios har vuxit till en av de största filmproduktions- och distributionsbolagen, genom åtskilliga förvärv, sammanslagningar, omorganisationer och namnändringar. Bob Iger efterträdde Eisner 2005, och Disney förvärvade därefter Pixar, Marvel Entertainment, Lucasfilm och 20th Century Fox.

Tillbaka till toppen av sidan


Snövit och de sju dvärgarna

Dvärgarna joddlar för Snövit (sången i original, vi känner igen så väl från julafton). ©Disney

En av Disney’s milstolpar är Snövit och de sju dvärgarna (Snow White and the Seven Dwarfs, 1937), den första animerade ljudfilmen från Hollywood. Utdrag ur filmen är ju bekanta för oss alla från Kalle Anka på tv på julafton.

En del av idén med filmen var att diversifiera verksamheten. Walt och Roy Disney tyckte inte det var tillräckligt utmanande att bara göra tecknade kortfilmer.

Animation var bara en innovation innan Snövit, och många trodde inte att man kunde sitta och titta på tecknad film så länge.

Disney var betydligt före sin tid, dels genom försäljning av Snövit-relaterade produkter långt innan filmen ens hade haft biopremiär. Dels genom att använda figurerna som tecknade serier och andra satsningar. Med filmen skapade han en mall för hur man marknadsför en filmtitel.

Snövit fanns som reklam för vardagsprodukter som genererade miljonintäkter (i USD), som t.ex. badprodukter. ©Disney

Snövit och de sju dvärgarna blev en kulturell sensation som genererade enorma vinster. Det var Disneys första animerade film med ljud, liksom Disneys första långfilm.

Premiären, den 21 december 1937 på Carthay Circle Theatre i Los Angeles, var lika stjärnspäckad som för vilken vanlig spelfilm som helst. Walt Disney visste att evenemanget måste vara stort. Clark Gable och Carole Lombard var där, och Charlie Chaplin och Judy Garland var också bland de kända namnen i publiken.

Tillbaka till toppen av sidan


Hollywood-studio

Inledningen till Trollkarlens lärling ur Fantasia (1940). ©Disney

Disney använde vinsten till att bygga en studio på Burbanks Buena Vista Avenue i Hollywood, Los Angeles, där företaget finns ännu idag. Och Disney kunde anställa fler animatörer för att arbeta på filmer som Pinocchio (1940), Fantasia (1940), Dumbo (1941) och Bambi (1942), alla lanserade mellan 1940 och 1942.

Den stora satsningen fick till slut ett bakslag. I slutet av 1941, ett år efter att ha flyttat från Hyperion Avenue till Hollywood, stod företaget inför en finansiell kris. Andra världskriget hade brutit ut och USA blev involverat, pengarna tog slut och animatörerna gick ut i strejk.

Sången ’Zip-a-Dee-Doo-Dah’ ur Song of the South, baserad på ’Uncle Remus and His Tales of Br’er Rabbit’. ©Disney

Disney ignorerade att Sången om södern (Song of the South, 1946) hade rasistiska förtecken. Den delvis animerade långfilmen möttes av demonstranter och strejker i samband med lanseringen, på grund av den positiva syn filmen gav om livet för förslavade människor.

Kort därefter diversifierade Disney på nytt och skapade den första av många naturdokumentärfilmer, Pälssälarnas ö (Seal Island, 1948). Det var den första av många True-Life Adventures-filmer.

Walt Disney presents a True-Life Adventure on Seal Island (1948). ©Disney

Disney valde dessutom att samarbeta i brittiska spelfilmer, som Skattkammarön (Treasure Island, 1950), Disney’s första hela spelfilm. Senare skulle studion komma att spela in många fler spelfilmer, som Mary Poppins (1964).

Filmaffisch för Treasure Island (1950). ©Disney
Filmaffisch för Treasure Island (1950). ©Disney

Tillbaka till toppen av sidan


Disneyland

Studion återkom med tecknade filmer som Askungen (Cinderella, 1950) och Peter Pan (1953). De två filmerna finanserierade skapandet av Disneyland (1955), med Frontierland, Adventureland, Tomorrowland, och Fantasyland, ett annat av Disney’s favoritprojekt. Nöjesparken blev en omedelbar succé när den öppnade.

Barn som springer genom porten till Törnrosa slott i Disneyland, när nöjesparken öppnade för allmänheten 17 juli 1955. ©Disney

Walt Disney fick rykte om sig under efterkrigstiden att han bara var intresserad av att tjäna pengar, särskilt efter skapandet av Disneyland.

The Creative Division (”Den kreativa avdelningen”) grundades av Walt Disney 1952 för att hjälpa till med Disneyland. Divisionen ansvarar också för kryssningsfartyg, produktutveckling, spel och publicering.

Snow White and the Seven Dwarfs (1937). ©Disney
Snow White and the Seven Dwarfs (1937). ©Disney

Snövit och de sju dvärgarna, baserad på sagan om bröderna Grimm, tog tre år att producera (1934-37). Det var den första i en lång rad Disney-animerade filmer som sedan fortsatte att skapa intäkter för andra divisioner inom företaget. Ett annat exempel är Lejonkungen (The Lion King, 1994), som ledde till såväl en Broadway-pjäs (1997) som en spelfilm (2019).

Walt Disney lär ha sagt, i en radiointervju på 50-talet, att ”Jag gör inte filmer främst för barn. Jag gör dem för barnet i oss alla, oavsett om vi är 6 år eller 60 år.

Tillbaka till toppen av sidan


Blogg

Ett urval källor:
The Hollywood Reporter
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.