Adamson

Adamson är en svensk tecknad pantomimserie som skapades av Oscar Jacobsson. Serien startade i skämttidningen Söndags-Nisse (1862–1924) den 17 oktober 1920.

Är Titelfiguren Adamson har en ganska hög hatt, ser butter ut och röker cigarr. Adamson är en närmast renodlad pantomimserie. Figuren talade ytterst sällan och uttryckte sig istället med minspel och gester.

I serien förekommer sällan pratbubblor, dock här i SeriePressen nr 5, 1993. ©PIB

En av fördelarna med Adamson var att han nästan aldrig yttrade ett ord, vilket gjorde serien gångbar även internationellt. Adamson blev också snabbt en stor framgång, inte bara i Sverige utan också i övriga Europa, USA, Kina och Japan. 

Serien ur SeriePressen nr 5, 1993. ©PIB

Jacobsson var under åtta månader 1922 bosatt i USA och sålde under den långa visiten serien för syndikering till PIB. Snart publicerade flera hundra tidningar världen över serien. 

Framgången med Adamson berodde säkert på att figuren hade ett pregnant utseende – liten till växten, flintskallig sånär som på tre hårstrån, butter uppsyn med en halvrökt cigarr i munnen. Adamson hamnade också i situationer som, om än överdrivna, många läsare kunde identifiera sig med. 

Seriefiguren hade inte mycket hår, här i SeriePressen nr 9, 1993. ©PIB

Adamson’s Adventures

I USA kallades serien vanligtvis Silent Sam, men den gick även under namnet Adamson’s Adventures. Amerikanen Henry Thol Tog över denna version 1935, följt av Jeff Hayes 1941–54. 

I USA hette serien Adamson Adventures, eller Silent Sam.

Jakobsson själv dog 1945, och dansken Viggo Ludvigsen fortsatte att producera hans serie ända till dess nedläggning 1964.  


Publiceringar i Sverige

Adamson har publicerats även som julalbum 1921-50.

År 1995 publicerade förlaget Bonnier Carlsen Boken om Adamson av Sture Hegerfors.

Serietidningen SeriePressen publicerade serien i nr 4-10, 1993 och nr 1, 1994, utgiven av förlaget Formatic Press.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press
Formatic Press 1993-94

En stripp ur SeriePressen nr 10, 1993. ©PIB

Adamsonstatyetten

Serien har också fått ett erkännande genom att Svenska Serieakademin sedan 1965 varje år delar ut Adamsonstatyetten till välförtjänta serieskapare som förtjänar uppmärksamhet, vanligtvis till en svensk och en utländsk. Priset består av en träskulptur som föreställer Adamson.

Priset Adamsonstatyetten är en träskulptur föreställande Adamson. © Svenska Serieakademin

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Seriesjöberg
Seriewikin
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.