Den första serieromanen

Efter två års förberedelser publicerade Will Eisner serieromanen Ett hus i Bronx (A Contract with God and Other Tenement Stories, 1978), från Baronet Publishing. A Contract with God blev en milstolpe i seriernas historia. Den har ofta blivit kallad ”den första moderna serieromanen”.

Serieroman eller serietidning?

Ett urval källor


It Rhymes With Lust

Omslag till serieromanen ”It Rhymes With Lust” (1950) tecknad av Matt Baker (skiss) och Ray Osrin (tusch). ©St. John

Några decennier dessförinnan tecknade Matt Baker den banbrytande It Rhymes with Lust (1950), efter manus av Arnold Drake (som senare fortsatte att arbeta för både DC och Marvel) och Les Waller (som fortsatte med att arbeta inom PR, och blev romanförfattare vars arbete inkluderar romanen Falcon Crest under pseudonymen Patrick Mann), under den gemensamma pseudonymen “Drake Waller“, för St. John Publications.

Det råder osämja mellan titelfiguren Rust Masson och styvdottern Audrey. ©St. John
Det råder osämja mellan titelfiguren Rust Masson och styvdottern Audrey. ©St. John

Många anser att denna 126 sidor långa svartvita serie är den tidigaste moderna serieromanen (den första realistiska, för att vara exakt), om än termen ännu inte var myntad vid den tiden.

Rust Masson kan lätt förföra sin tidigare älskare Hal Weber. ©St. John
Rust Masson kan lätt förföra sin tidigare älskare Hal Weber. ©St. John

Tillbaka till toppen av sidan


Mansion of Evil

Det har funnits andra föregångare till den hedersbeteckningen, till exempel Gold Medal #129, Mansion of Evil (1950) av Joseph J. Millard, från Fawcett, varför frågan är diskutabel, men det beror på vilken definition av “modern” och “serieroman” man använder. Både Mansion of Evil och It Rhymes with Lust utkom 1950, men det är inte känt vilken av dessa båda som utkom först.

Omslag till Mansion of Evil (1950) och inledande uppslag ur den 192 sidor långa serien i elva kapitel. ©Fawcett
Omslag till Mansion of Evil (1950) och inledande uppslag ur den 192 sidor långa serien i elva kapitel. ©Fawcett

Oavsett om It Rhymes with Lust var den första serieromanen eller inte, så var den mycket välgjord. Den innehåller fantastiska teckningar av Matt Baker, som här tecknade ett av sina finaste, mest uttrycksfulla arbeten, tuschad av Ray Osrin (som tecknade serier för bland andra Charlton, Dell och Archie). It Rhymes with Lust var tecknad på Craftint Doubletone-papper, vilket möjliggjorde fantastiska skuggeffekter på till exempel bakgrunder.

Audrey Masson är allt Rust Masson inte är, och Hal Weber faller också för henne. ©St. John
Audrey Masson är allt Rust Masson inte är, och Hal Weber faller också för henne. ©St. John

Denna tidiga serieroman är utgiven som en limbunden bok snarare än serietidning. Det finns inga annonser, baksidan beskriver karaktärerna i boken, de inre omslagen är tomma, den första inre sidan är en titelsida och den andra en copyright-sida som i en vanlig bok, totalt 132 sidor med omslag.

När Hal blir hembjuden på middag hos Audrey överväldigas han av känslor som han inte visste att han hade. ©St. John
När Hal blir hembjuden på middag hos Audrey överväldigas han av känslor som han inte visste att han hade. ©St. John

Det var St. Johns första experiment med den dittills oprövade formen av “bildroman”.

Tillbaka till toppen av sidan


The Case of the Winking Buddha

Efter ”It Rhymes With Lust” utkom ”The Case of the Winking Buddha”. ©St. John

Efter ”It Rhymes With Lust” utkom ”The Case of the Winking Buddha”. ©St. John

Den efterföljande utgåvan, “The Case of the Winking Buddha“, tecknad av Charles Raab, sålde ännu sämre än It Rhymes with Lust, varför St. John upphörde med sina experiment med formatet.

En sida ur ”It Rhymes with Lust” som illustrerar Rust Massons förförelsekonst. ©St. John
En sida ur ”It Rhymes with Lust” som illustrerar Rust Massons förförelsekonst. ©St. John

Tillbaka till toppen av sidan


Handling

Hal berättar för Rust om Jeffers olagliga spelklubb, och han får i uppdrag att skriva om det i ”The Express”. ©St. John
Hal berättar för Rust om Jeffers olagliga spelklubb, och han får i uppdrag att skriva om det i ”The Express”, men Rust är steget före. ©St. John

Manuset var en mörk kriminalhistoria, typ kiosklitteratur (så kallade Pulp Magazines) eller B-film, full av girighet, sex och politisk korruption.

Rust väljer att låta spränga spelklubben. ©St. John
Rust väljer att låta spränga spelklubben. ©St. John

Hal Weber, en stilig, nergången journalist, anländer till Copper City för att ta ett jobb som erbjuds honom av en rödhårig femme fatale vid namn Rust Masson. De har tidigare varit ett par innan hon gifte sig med gruvmagnaten och den politiske tungviktaren Arthur “Buck” Masson, som nu har dött.

Rust har allt som krävs för att få Jeffers foglig. ©St. John
Rust har allt som krävs för att få Jeffers foglig. ©St. John

Tillbaka till toppen av sidan


Audrey Masson

Som redaktör för The Express, en anti-Masson-tidning (som i hemlighet ägs av Rust) blir Hal attraherad av henne på nytt, men han faller också för hennes styvdotter Audrey. Man kan säga att handlingen påminner lite om Snövit och de sju dvärgarna när det gäller den onda styvmoderns svartsjuka på sin styvdotter.

Hal och Mac, taxichauffören, räddar sig undan ett gruvras. ©St. John
Hal och Mac, taxichauffören, räddar sig undan ett gruvras. ©St. John

Rust är girig, hjärtlös och beräknande. Hon vet vad hon vill och är redo att offra vad som helst för att få det. Audrey, å andra sidan, vet vad Rust går för och vill hindra henne, och försöker få Hal över på sin sida. Situationen i Copper City blir snart bokstavligen explosiv, där Hal måste välja mellan Rust och Audrey, flaskan och sitt samvete, säkerhet och sanning.

Det uppstår en fnurra på tråden när Audrey hittar Hal just som Rust försöker förföra honom. ©St. John
Det uppstår en fnurra på tråden när Audrey hittar Hal just som Rust försöker förföra honom. ©St. John

I ledningen för Masson-bolagen sitter Marcus Jeffers, som vill ta över ruljansen helt, och vid sidan om har andra intressen, som en olaglig spelhåla som taxichauffören McPhee, kallad Mac, berättar om för Hal. Hal i sin tur berättar för Rust om spelklubben, och hon skickar ett par hantlangare, Monk Shirley och hans bror Tiny, dit med dynamit. Det får Jeffers att förstå att Rust är den som bestämmer.

Rust ger dessutom Audrey en rejäl omgång. ©St. John
Rust ger dessutom Audrey en rejäl omgång. ©St. John

En tidningspojke blir skadad vid bombdådet, och dör, men hinner dessförinnan berätta vilka bombkastarna var. Och det är känt att de arbetar för Rust. Det ger Hal, påverkad av Audrey, anledning att sätta en grävande journalist på Rust och Jeffers.

När Hal konfronterar Rust om tillståndet i gruvorna blir Audrey så besviken på honom att hon flyr. ©St. John
När Hal konfronterar Rust om tillståndet i gruvorna blir Audrey så besviken på honom att hon flyr. ©St. John

Tillbaka till toppen av sidan


Masson-gruvorna

Av en taxichaufför får Hal veta att Masson-gruvorna är dåligt underhållna. När de åker dit för att Hal ska gå se det med egna ögon blir de utsatta för ett gruvras. De undkommer genom ett hål som öppnar sig i gruvgången.

Hal tvingas hjälpa till med att dumpa Jeffers efter landsvägen. ©St. John
Hal tvingas hjälpa till med att dumpa Jeffers efter landsvägen. ©St. John

När Hal konfronterar Rust skyller hon på Jeffers, som är ansvarig för gruvorna. Och hon får Hal att vekna, vilket får konsekvenser när Audrey samtidigt dyker upp. När Hal åkt får sig Audrey en omgång av Rust.

När Hal hittar Audreys handske i fickan fattar han ett beslut. ©St. John
När Hal hittar Audreys handske i fickan fattar han ett beslut. ©St. John

Rust åker med hennes hejdukar, till Masson-gruvan och börjar ge Jeffers en omgång. Hal och Audrey åker också dit, eftersom hon hört vilka avsikter Rust har. Men när de ingriper får Rust återigen Hal att tveka, och Audrey ger sig iväg förtvivlad.

Hal arbetar hela natten för att avslöja Masson-koncernens hemligheter. ©St. John
Hal arbetar hela natten för att avslöja Masson-koncernens hemligheter. ©St. John

Rust får, med lock och pock, Hal att hjälpa Tiny dumpa Jeffers efter landsvägen, som får Hal att känna avsmak för sig själv. Tillbaka på hotellet vill han bara ta sig en rejäl whisky, men när han hittar Audreys handske i sin ficka kommer han på nya tankar.

Vad de inte vet är att de är bevakade av en av Rusts hejdukar. ©St. John
Vad de inte vet är att de är bevakade av en av Rusts hejdukar. ©St. John

Tillbaka till toppen av sidan


Avslöjandet

Hela natten jobbar han med artiklar för The Express, som avslöjar Masson-gruppen, bombningen, gruvan, och ägaren bakom tidningen. En av Rusts kumpaner ser vad som pågår och tar första bästa taxi för att larma Rust. Oturligt för honom har han stoppat Mac, som i sin tur stoppar skurken.

Rusts lejde hand råkar dock välja fel taxi, när Mac gör processen kort med honom. ©St. John
Rusts lejde hand råkar dock välja fel taxi, när Mac gör processen kort med honom. ©St. John

När Jeffers, som kvicknat till, går veta om extrautgåvan av The Express, tar han sig tillbaka till stan och sitt gäng. Och när Audrey får samma extranummer kör hon genast till The Express och Hal, och de försonas.

Den Masson-vänliga konkurrenttidningen på orten prånglar snabbt ut ett eget extranummer som påstår att allt skrivet i The Express är lögn. Hal och Audrey åker då ut till Masson-gruvan där missnöjet pyr. Och gruvarbetarna vägrar gå ner i gruvan.

När Rust får se vad som står i extranumret av The Express tar det hus i helsike. ©St. John
När Rust får se vad som står i extranumret av The Express tar det hus i helsike. ©St. John

När Rust vaknar är skadan för henne redan skedd. Ingen som hon ringer vill hjälpa henne. Hon kommer då på att ringa Jeffers sprängda spelhåla för att söka hjälp av ligan, och får då veta att Jeffers är tillbaka. Men hon har fortfarande Monk, Tiny och deras kumpan Joe. Och tillsammans åker de till gruvan. Där skjuter Joe en gruvarbetare men blir avväpnad av Hal.

Tillbaka till toppen av sidan


Slutet

Tiny ger Rust och Monk skjuts upp i en gruvvagn, varifrån Rust försöker tala gruvarbetarna till rätta. Hon avslöjar också Jeffers som mördare, samtidigt som han anländer till gruvan. Jeffers slår ner Tiny och startar gruvvagnarna, varpå Monk skjuter Jeffers och Monk och Rust faller mot sin död.

Rust och Monk faller mot sin död. ©St. John
Rust och Monk faller mot sin död. ©St. John

Inte långt därefter är staden utrensad på mutade poliser och Jeffers ligister, medan andra skumma typer flyr. Och för Hal och Audrey slutar det lyckligt.

Slutet gott, allting gott. ©St. John

Slutet gott, allting gott. ©St. John

Tillbaka till toppen av sidan


Blogg

Ett urval källor:
Comic Book Plus
Grand Comics Database

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.