Superhjältar som frimärken

Den 20 juli 2006 blev serier från DC Comics hedrade av US Postal Service som utgav kända superhjältar som frimärken. Tio frimärken visade porträtt av förlagets seriefigurer, medan ytterligare tio visade omslag av serietidningar med figurerna.

Ett urval källor

Det amerikanska postverket gav ut tjugo olika frimärken under den gemensamma titeln DC Comics Super Heroes (2006). ©USPS
Det amerikanska postverket gav ut tjugo olika frimärken under den gemensamma titeln DC Comics Super Heroes (2006). ©USPS/DC

Allt sedan Superman hade premiär 1938 har superhjältar varit nästan synonyma med seriemediet. Superhjältarnas fantastiska äventyr har gett unga en flykt från vardagen samtidigt som läsaren kunnat känna att du som individ kan göra skillnad.

USPS hade tidigare utgivit frimärksserien Comic Strip Classics (1 oktober 1995), men det här var första gången frimärken hedrade seriernas superhjältar. De inkluderade Batman, Wonder Woman, Plastic Man, Superman, Green Lantern, The Flash, Aquaman, Hawkman, Supergirl och Green Arrow.

Art director Carl T. Herrman utformade frimärkena, tillsammans med den kreativa personalen på DC Comics. På baksidan gavs information om respektive serie och serietidning.

Seriefigurerna som blev uppmärksammade på detta sätt var följande.

Superman | Green Lantern | Wonder Woman | Green Arrow | Batman | The Flash | Plastic Man | Aquaman | Supergirl | Hawkman

Och serietidningarna som ingick i utgivningen var följande.

Superman #11 | Green Lantern #4 | Wonder Woman #22 | Green Arrow #15 | Batman #1 | The Flash #111 | Plastic Man #4 | Aquaman #5 | The Daring New Adventures of Supergirl #1The Brave and the Bold #36

Tillbaka till toppen av sidan


Superhjältar (DC)

De första tio frimärkena visade DC Comics Super Heroes (2006). ©USPS
De första tio frimärkena visade DC Comics Super Heroes (2006). ©USPS/DC
Batman
Frimärket med Batman (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Batman (2006). ©USPS/DC
 • Teckningar av Jim Lee & Scott Williams

Efter det brutala mordet på sina föräldrar, lärde sig den unge Bruce Wayne att behärska nästan alla former av stridsteknik. Och han använde sin enorma rikedom för att utrusta sig med verktyg som var nödvändiga för det brottsbekämpande korståg han antog som Gotham City’s Dark Knight, Batman (tidigare Läderlappen på svenska).

Tillbaka till toppen av sidan


Hawkman
Frimärket med Hawkman (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Hawkman (2006). ©USPS/DC
 • Teckningar av Murphy Anderson

På sina konstgjorda vingar, drivna av en mystisk metall (The Ninth Metal eller The Nth Metal) som upphäver tyngdkraften, svävar Hawkman (Höken eller Falken på svenska) över himlen ovan Midway City. När han bekämpar stadens värsta skurkar, förlitar sig Hawkman (även kallad The Winged Wonder) på gamla traditionella vapen, som sin stridsklubba och sköld.

Tillbaka till toppen av sidan


2 (006

Green Arrow
Frimärket med Green Arrow (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Green Arrow (2006). ©USPS/DC

Green Arrow (Gröna Pilen eller Röda Pilen på svenska) debuterade i More Fun Comics #73 (november 1941). Sedan dess har The Emerald Archel’s (som han också kallats) mest anmärkningsvärda eskapader varit berättelser i Adventure Comics #250-256 och i World’s Finest Comics #96-99 (båda 1958-59), tecknade av den legendariska serieskaparen Jack Kirby.

Tillbaka till toppen av sidan


Supergirl
Frimärket med Supergirl (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Supergirl (2006). ©USPS/DC
 • Teckningar av Curt Swan & Stan Kaye

När Supergirl (Stålflickan på svenska) kom till jorden var den imponerande tonåringen först sin kusin Supermans ”hemliga vapen” medan hon anpassade sig till livet på sin nya planet. Med tiden blev världen varse hennes existens, och The Girl of Steel blev emottagen med öppna armar.

Tillbaka till toppen av sidan


Wonder Woman
Frimärket med Wonder Woman (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Wonder Woman (2006). ©USPS/DC
 • Teckningar av Ross Andru & Mike Esposilo

Wonder Woman (tidigare Mirakelkvinnan eller Mirakelflickan på svenska) har varit en ikon, och inspiration för kvinnor, allt sedan sin debut i All Star Comics #8 (december 1941). Hon är den mest kända kvinnliga seriefiguren, skapad av William Moulton Marston, och förblir som alltid förknippad med styrka, skönhet och mod.

Tillbaka till toppen av sidan


Aquaman
Frimärket med Aquaman (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Aquaman (2006). ©USPS/DC
 • Teckningar av Jim Aparo

Aquaman’s personliga tragedier har givit honom djupa sår, sedan han förlorat sin son, sin fru och sitt rike. Ändå är den tidigare “härskaren av havet” (King of the Seven Seas) fortfarande fast besluten att skydda varelser såväl under som över vattnet från sådana som äventyrar dem.

Tillbaka till toppen av sidan


Green Lantern
Frimärket med Green Lantern (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Green Lantern (2006). ©USPS/DC
 • Teckningar av Neal Adams

År 1970 lanserade manusförfattaren Dennis O’Neil och tecknaren Neal Adams en ny nivå av relevans i tecknade serier. De skapade berättelser där Green Lantern (Gröna Lyktan på svenska) – tillsammans med sin vän, Green Arrow – tog upp viktiga frågor som dittills varit tabu för den typiska serietidningen.

Tillbaka till toppen av sidan


Plastic Man

Frimärket med Plastic Man (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Plastic Man (2006). ©USPS/DC

”Eel” O’Brian var en andra klassens gangster innan han råkade ut för en olycka på en kemisk fabrik som gav honom en otrolig förmåga att stretcha och ändra form efter behag. När han lämnade sitt kriminella förflutna blev han istället Plastic Man (tidigare Plastmannen på svenska), lagens längsta arm.

Tillbaka till toppen av sidan


Superman
Frimärket med Superman (2006). ©USPS/DC
Frimärket med Superman (2006). ©USPS/DC
 • Teckningar av Curt Swan & Sheldon Moldoff

Allt sedan debuten i Action Comics #1 (juni 1938) har seriefiguren Superman (Stålmannen på svenska), skapad av Jerry Siegel och Joe Shuster, varit en ikon. Den stora röda S-symbolen på hans bröst är bland de mest kända i amerikansk popkultur.

Tillbaka till toppen av sidan


The Flash
Frimärket med The Flash (2006). ©USPS/DC
Frimärket med The Flash (2006). ©USPS/DC
 • Teckningar av Carmine Infantino & Murphy Anderson

En explosiv blandning av blixtar och kemikalier i laboratoriet gav kriminalteknikern Barry Allen övermänsklig fart. Det förvandlade honom till The Flash, the Fastest Man Alive (tidigare Blixten på svenska), under serietidningarnas “Silver Age“. The Scarlet Speedster, som han också kallas, debuterade i Showcase #4 (september-oktober 1956).

Tillbaka till toppen av sidan


Serietidningar (DC)

Nästa tio frimärkena visade omslag på serietidningar med DC Comics Super Heroes (2006). ©USPS
Nästa tio frimärkena visade omslag på serietidningar med DC Comics Super Heroes (2006). ©USPS/DC
Batman #1
Frimärket med omslaget till Batman #1 (1940). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till Batman #1 (1940). ©USPS/DC
 • Våren 1940
 • Teckningar av Bob Kane

Batman debuterade i Detective Comics #27 (maj 1939) innan han utkom som egen serietidning (våren 1940), med Robin, The Boy Wonder, vid sin sida. The Dark Knight hade utmärkande egenskaper som intelligent, skicklig och beslutsam.

Tillbaka till toppen av sidan


The Brave and the Bold #36
Frimärket med omslaget till The Brave and the Bold #36 (1961). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till The Brave and the Bold #36 (1961). ©USPS/DC
 • Juni-juli 1961
 • Teckningar av Joe Kubert

Hawkman återuppstod 1960, som reinkarnerad hjälte från serietidningarnas guldålder (The Golden Age of Comic Books). Den nya Winged Wonder och hans partner, Hawkgirl, var intergalaktiska poliser från en avlägsen planet och utmätte rättvisa för skurkar som terroriserade Midway City.

Tillbaka till toppen av sidan


Green Arrow #15
Frimärket med omslaget till Green Arrow #15 (2002). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till Green Arrow #15 (2002). ©USPS/DC
 • September 2002
 • Teckningar av Matt Wagner

Fångad på en öde ö lärde sig playboyen och miljardären Oliver Queen att jaga med pil och båge. Han lyckades fly och blev därefter, sedan att han förlorat sin förmögenhet, The Green Arrow, en slags modern Robin Hood som använde sin oerhörda skicklighet som bågskytt till gagn för de missgynnade.

Tillbaka till toppen av sidan


The Daring New Adventures of Supergirl #1
Frimärket med omslaget till The Daring New Adventures of Supergirl #1 (1982). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till The Daring New Adventures of Supergirl #1 (1982). ©USPS/DC
 • November 1982
 • Teckningar av Rich Buckler & Dick Giordano

Ögonblicket innan Argo City förstördes blev Kara Zor-El skickad i raket till jorden och återförenad med sin kusin Kal-El, känd i hela galaxen som Superman. Kara utvecklade enorma krafter och förmågor och valde att följa sin kusins exempel och slåss för det goda som Supergirl.

Tillbaka till toppen av sidan


Wonder Woman #22 (andra serien)
Frimärket med omslaget till Wonder Woman #22 (1988). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till Wonder Woman #22 (1988). ©USPS/DC
 • November 1988
 • Teckningar av George Pérez

Som en världsomspännande fredsambassadör steg Wonder Woman till nya höjder i slutet av 80-talet. Seriefiguren återvände till sina rötter som Amazon-krigare från Paradisön (Paradise Island), ett rike styrt av krigarkvinnor. Sina speciella krafter hade hon fått av de grekiska gudarna.

Tillbaka till toppen av sidan


Aquaman #5 (av 5)
Frimärket med omslaget till Aquaman #5 (1989). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till Aquaman #5 (1989). ©USPS/DC
 • Oktober 1989
 • Teckningar av Curt Swan & Al Vey

Aquaman försvarar både land och hav med sin styrka, snabbhet och förmåga att kommunicera telepatiskt med allt marint liv. Hans yttersta mål är att hjälpa varelser från både hav och land att lägga sina naturliga fördomar åt sidan och förena sig i fredlig samexistens.

Tillbaka till toppen av sidan


Green Lantern #4
Frimärket med omslaget till Green Lantern #4 (1961). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till Green Lantern #4 (1961). ©USPS/DC
 • Januari-februari 1961
 • Teckningar av Gil Kane & Joe Giella

När läsarna gick in i rymdåldern, så gjorde även serierna det. Testpiloten Hal Jordan lyfte som Green Lantern, en intergalaktisk polis med en magisk ring som kunde skapa praktiskt taget vad som helst. Med viljestyrka och oräddhet var Jordan en hjälte i tiden.

Tillbaka till toppen av sidan


Plastic Man #4
Frimärket med omslaget till Plastic Man #4 (1946). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till Plastic Man #4 (1946). ©USPS/DC
 • Sommaren 1946
 • Teckningar av Jack Cole

Tecknaren Jack Cole spände sina kreativa muskler med den alltid flexibla, ständigt pålitliga Plastic Man, som debuterade i augusti 1941. Cole tecknade serien i 15 år, då han experimenterade grafiskt med roliga, unika historievändningar för sin expanderbara huvudfigur och kraftiga följeslagare, Woozy Winks.

Tillbaka till toppen av sidan


Superman #11
Frimärket med omslaget till Superman #11 (1941). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till Superman #11 (1941). ©USPS/DC
 • Juli-augusti 1941
 • Teckningar av Fred Ray

Ödet förde spädbarnet Kal-El från planeten Krypton till Smallville, USA, där han blev uppfostrad av vänliga bönder. Som Clark Kent är han begåvad med extraordinära krafter som han visar förklädd som Superman, men han visar också medkänsla och moraliskt ansvarstagande.

Tillbaka till toppen av sidan


The Flash #111
Frimärket med omslaget till The Flash #111 (1960). ©USPS/DC
Frimärket med omslaget till The Flash #111 (1960). ©USPS/DC
 • Februari-mars 1960
 • Teckningar av Carmine lnfantino & Joe Giella

The Flash kan röra sig i så stora hastigheter att han kan göra sig osynlig, eller resa i tiden och mellan dimensioner. Han upplever pseudovetenskapliga äventyr samtidigt som han möter ett omfattande och bisarrt “förbrytargalleri”.

Tillbaka till toppen av sidan


Comics serierna 100 år

Boken Comics – Serierna 100 år av Sture Hegerfors & Lasse Åberg uppmärksammade också förekomsten av tecknade serier på frimärken. Worldwide.

Ett uppslag ur Comics - Serierna 100 år. ©Hegerfors/Åberg
Ett uppslag ur Comics – Serierna 100 år. ©Hegerfors/Åberg

Läs mer här

Blogg

Ett urval källor:
US Postal Service
Comics Value
Superman Homepage
Deseret News

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.