Jungle Jim episod-guide

Jungle Jim av Don Moore och Alex Raymond, som startade 1934, är i stort sett i avsaknad av tydligt avgränsade och namngivna episoder, varför det finns behov av en Jungle Jim episod-guide. Det finns dock ett tydligt undantag, The Ghost of Java Sea, som började 20 mars 1938 och pågick till den 14 augusti 1938. Dessförinnan hade också episoden The Purple Triangle (från 5 april till 1 november 1936) fått en egen titel.

Beräknad läsningstid: 50 minuter

Ett urval källor

En söndagsstripp ur episoden om despoten på de Paguanska öarna, från 14 augusti 1938. ©KFS
En söndagsstripp ur episoden om despoten på de Paguanska öarna, från 14 augusti 1938. ©KFS

Annars var de första söndagssidorna (utan titla) händelseintensiva action-drivna historier, med löst sammansatt handling från söndag till söndag. Efter det första halvåret börjar lite längre mer sammanhållna historier utkristallisera sig.

Sommaren 1935 börjar också söndagssidorna få rubriker för nästa veckas avsnitt, om än inte titlar för hela episoder.

Här följer ändå en sammanställning över de episoder som förekom i Jungle Jim tecknad av Alex Raymond.


episod-guide


Djungel-Jim

Jungle Jim episod-guide: Jungle Jim, från 7 januari till 11 mars 1934

Jungle Jim episod-guide: Den första söndagssidan från den 7 januari 1934, först ut i Jungle Jim episod-guide
Den första söndagsstrippen från den 7 januari 1934. ©KFS

Den inledande perioden är en introduktion av Jungle Jim och hans tjänare Kolu, samtidigt som Jim visar upp sig och sina förmågor. Han nedkämpar vilda djur, och räddar nödställda, såväl infödda som unga vita damer. Han möter för första gången sin ärkerival Tiger Peters, som stjäl hans vilda djur som Jim fångat för att sälja till djurparker och cirkusar.

Tillbaka till sidans topp


Det svarta lejonet

Jungle Jim episod-guide: The Black Lion, från 18 mars till 3 juni 1934

Jungle Jim episod-guide: Den inledande söndagssidan från 18 mars 1934 till episoden om det svarta lejonet, andra äventyret i Jungle Jim episod-guide
Den inledande söndagsstrippen från 18 mars 1934 till episoden om det svarta lejonet. ©KFS

Ett människoätande svart lejon plågar en näraliggande by, men Jim ser att inget djur kan ha åstadkommit skadorna på offret. Det visar sig vara måndyrkare som bär handskar med lejonklor, ledda av en vit man, som de tror är ”mångud”. Jim dödar det heliga lejonet, Kolu dödar ledaren, och allt återgår till det normala. Jim räddar i processen Mr Wilson.

Tillbaka till sidans topp


Hotet mot Wilsons guldgruva

Jungle Jim episod-guide: The Gold Mine, från 3 juni till 30 september 1934

Jungle Jim episod-guide: Det dramatiska slutet 30 september 1934, på episoden om hotet mot Wilsons guldgruva, tredje episoden i Jungle Jim episod-guide
Det dramatiska slutet 30 september 1934, på episoden om hotet mot Wilsons guldgruva. ©KFS

Jim kommer i strid med en svart panter, som blir räddad i sista stund av en pojke, Ni-Ta. Det visar sig att det är en tam svart panter, Zobi, som följer Ni-Ta vart han går. Mer Wilson, som har en guldgruva i närheten, har fått 15 man mördade och guld stulet, söker hjälp av Jim.

Ni-Ta och Zobi träffar Tiger Peters dotter, Joan, när hon försöker varna Jim. Tiger Peters har rymt ur fängelset och har anslutit sig till ett rövarband som angriper transporter från Wilsons guldgruva. Baird, Wilsons partner, är ledare för bandet, men han dör i en skottduell med Red Hallahan, och Tiger Peters faller till sin död, angripen av den svarta pantern Zobi.

Tillbaka till sidans topp


Den mystiske härskaren i dalen

Jungle Jim episod-guide: The Mi-Ki Valley, från 7 oktober 1934 till 7 juli 1935

Jungle Jim episod-guide: Söndagssidan från 26 maj 1935, som stående helsida tabloid. ©KFS
Söndagssidan från 26 maj 1935, som stående helsida tabloid. ©KFS

Kolu och Joan Peters blir tillfångatagna av kinesen Cho-Fang, mystisk härskare i Mi-Ki-dalen.

Original men söndagsstrippen från 30 december 1934. ©KFS
Original men söndagsstrippen från 30 december 1934. ©KFS

Jim och guldgrävaren Malay Mike blir också fångade när de försöker befria sina vänner. De blir hållna fångna i en slocknad vulkan som med utgrävningar blivit till ett fort och religiöst tempel. Jim lyckas fly, liksom Joan, och en hemlig kinesisk agent, Dr. Fah See, hjälper Kolu och Malay Mike att fly.

Krigare i en näraliggande by tar upp kampen mot Cho-Fang, som barrikaderar sig på det heliga berget med sina män och maskingevär. Men Malay Mike och Joan letar sig fram till ett ammunitionsförråd i berget, och språnget det, varpå berget kollapsar. Och Mike räddar i sista sekund Fah See.

Tillbaka till sidans topp


Bortrövandet av ex-hustrun

Jungle Jim episod-guide: River Pirates, från 14 juli till 27 oktober 1935

Jungle Jim episod-guide: Den inledande söndagssidan från 14 juli 1935 ur episoden bortrövandet av kvinnan med barn.
Den inledande söndagsstrippen från 14 juli 1935 ur episoden bortrövandet av kvinnan med barn. ©KFS

På väg tillbaka till lägret möter Jim, Joan och Kolu en kanot med ett gäng beväpnade infödingar och en vit kvinna med barn tillfångatagna. De plundrar Jims båt och lämnar dem strandsatta. Kvinnan är Patricia Romney, fru till upptäcktsresande Craig Romney, som infödingarna dödat.

De finner en dagbok, som dock blir stulen under natten av en infödd tjänare till Hawk Bruder. Bruder dödar tjänaren, skiljer mor och barn åt och för barnet till en intilliggande by, varpå Jim får syn på kanoten.

Joan och Jim finner en dagbok i lägret (ur ett original från strippen 28 juli 1935). ©KFS
Joan och Jim finner en dagbok i lägret (ur ett original från strippen 28 juli 1935). ©KFS

Jim och Kolu går i en fälla när de försöker frita Patricia.

Original till söndagsstrippen från 29 september 1935. ©KFS
Original till söndagsstrippen från 29 september 1935. ©KFS

Bruder visar sig vara Dirk Romney, bror till Craig och före detta make till Patricia. Jim och Kolu blir nergrävda i sanden i syfte att låta sol och myror ta kål på dem, men de blir räddade av brodern till den mördade tjänaren. De kan därpå konfrontera Bruder/Romney och han blir skjuten till döds, varpå de kan befria Patricia och återförena henne med sitt barn.

Tillbaka till sidans topp


Djungel-Jim och vampyrkvinnan

Jungle Jim episod-guide: The Bat Woman (som Big Little Book fick den titeln Jungle Jim and the Vampire Woman), från 3 november 1935 till 29 mars 1936

Den 3 november 1935 inträder för första gången Lilli de Vrille i handlingen i Jungle Jim. ©KFS
Den 3 november 1935 inträder för första gången Lilli de Vrille i handlingen i Jungle Jim. ©KFS

Jim bryter upp ett slagsmål på ett café och kommer själv i slagsmål med Jacques L’Abat, då in på scenen kommer Lil, dvs. Lilli de Vrille, eller Shanghai Lil. 

Lil och L’Abat har ett tillhåll bland kannibaler på en ö i norra Malaysia, som har en ny vild religiös kult som Lil leder som överstepräst i vampyrdräkt. Missionären Dr. Chalmers reser mot kannibalerna och dottern Lynne Chalmers följer efter. Deras guide skjuter Lynne och kidnappar Dr. Chalmers som tar honom till Lil och L’Abat. Jim och Kolu tar upp spåret, och finner Lynne medvetslös i lägret. 

Lil torterar Dr. Chalmers som tidigare fått Lil i fängelse 10 år för mord, och Jim röner samma öde när han blir tillfångatagen. Då vill Lil att Jim gifter sig med henne, eftersom infödingarna känner till Jungle Jim och högaktar honom. L’Abat, som älskar Lil, vill inte tillåta giftermålet och skjuter Lil under ceremonin.

Söndagsstrippen från 15 mars 1936
Söndagsstrippen från 15 mars 1936. ©KFS

Efter dådet kastar sig L’Abat från klippan mot sin död. Lil däremot är endast lättare skadad och kommer att återhämta sig. Jim och Dr Chalmers kan återförena sig med Kolu och Lynne och Jim passar på att lämna byn, medan Dr Chalmers väljer att stanna och missionera.

Shanghai Lil skjuten
Shanghai Lil skjuten (ur originalet till strippen ovan). ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Purpurtriaden

Jungle Jim episod-guide: The Purple Triangle, från 5 april till 1 november 1936

Jungle Jim episod-guide: Den 5 april 1936 börjar för första gången en episod med en angiven titel.
Den 5 april 1936 börjar en episod med för första gången en angiven titel. ©KFS

Jim blir kontaktad av en kines som blir skjuten under mötet, men hinner säga att den amerikanske konsuln i Shanghai vill träffa honom. Shanghai Lil dyker upp i Jims läger och säger att kinesen är dödad på hennes initiativ eftersom han var ute efter att döda Jim. Hon har ett flygplan och flyger Jim till Shanghai i sitt plan. Samtidigt reser Lynne Chalmers med sin sjuke far med båt till Shanghai. 

Konsuln ger Jim i uppdrag att oskadliggöra Lin Pu som leder en liga, Purpurtriaden, som vill störta den kinesiska regimen. 

Tillbaka till sidans topp


Bluger vill störta regimen

Lil berättar att mannen han söker är Derek Bluger som var den man som lurade henne att spela rollen som vampyrkvinnan, och att hon nu älskar Jim. 

När Lynne är i Shanghai blir hon kidnappad av Lin Pu för att föra henne till Bluger som är den som verkligen leder ligan i syfte att bli kejsare av Kina. Jim och Kolu närmar sig Blugers läger, men de blir upptäckta. Bluger använder Lynne som lockbete och Jim och Kolu blir infångade när de försöker rädda Lynne. 

Lynne som lockbete, ur strippen från 19 juli 1936
Lynne som lockbete, ur strippen från 19 juli 1936. ©KFS

Bluger och Lil blir då återförenade och han vill att de ska gifta sig. Lil är dock en infiltratör och lyckas föra ut ett budskap via brevduva till den amerikanske konsuln. Lil lyckas få Jim, Kolu och Lynne fritagna med hjälp av lojala kineser, och Jim och Lil fängslar Bluger och Lin Pu. Bluger flyr och kastar sig ut genom ett fönster mot en säker död nedanför klippan, och även Lin Pu blir dödad. Lil och Jim tar sig ut ur lägret som sedan de lojala kineserna spränger.

Tillbaka till sidans topp


Smuggelligan Tigerklon

Jungle Jim episod-guide: The Tiger’s Claw, från 15 november 1936 till 5 september 1937

Jungle Jim episod-guide:   En söndagssida från 28 februari 1937.
En söndagsstripp från 28 februari 1937. ©KFS

Peter Hawkins söker Jims hjälp att finna sin son, som förlorade minnet under kriget, och som rymt från sjukhuset och tagit sig till Kina med båt. Men nu har Hawkins fått veta av en indisk prins vid namn Bhutan, som är en del av Tigerklo-ligan, att hans son är i norra Burma. Jim och Hawkins reser dit, vilket inte ingick i Bhutans planer. Brittiska och kinesiska myndigheter misstänker Bhutan för att smuggla elfenben till Kina, och Lil, som är kinesisk agent, blir utsänd till området. 

En ruta ur söndagsstrippen den 3 januari 1937
En ruta ur söndagsstrippen den 3 januari 1937. ©KFS

Tigerklo-ligan försöker förhindra Jim och Hawkins från att fortsätta, och lokalbefolkningen från att hjälpa dem. Jim’s karavan blir utsatt för bakhåll och Jim blir skadad och förd medvetslös till en sjukstuga där Lil finner honom. Hawkins och Kolu blir fängslade och förda till bergen, av ingen mindre än Hawkins son, kallad Blackie. 

Lil och Jim flyger till bergen och Lil kraschar planet, för att få deras ankomst att verka oavsiktlig. Jim håller sig undan, förmodad död, och Lil fortsätter till Bhutans läger. Lil kan röra sig fritt i lägret och förser Jim med proviant och meddelande om att Kolu och Hawkins lever. Blackie upptäcker honom, men Jim övertygar honom om att han är en vän, och ser ett långt ärr som övertygar honom om att Blackie är Hawkins son. 

Lil har samlat bevis om smuggling, som Kolu tar till Secret Service högkvarter, varför armén kan agera. Bhutan försöker tvinga Lil att gifta sig med honom, men får en örfil till svar. Hawkins den yngre återfår minnet och flyr tillsammans med sin far.

Tillbaka till sidans topp


De förlorade juvelerna

Jungle Jim episod-guide: The Lost Jewels of Genghis Khan, från 12 september 1937 till 13 mars 1938

Jungle Jim episod-guide: Söndagsstripp från 6 mars 1938, med färre och större bilder, och integrerad text istället för pratbubblor och textplattor. ©KFS
Söndagsstripp från 6 mars 1938, med färre och större bilder, och integrerad text istället för textplattor. ©KFS

Bankiren O. P. Watts vill att Jim tar reda på hans dotter Connie som förälskat sig i gruvingenjören Bob McGuire. Hon har rymt med honom för att, med hjälpsam en skattkarta, leta efter saknade juveler som tillhört Djingis khan. O. P. Watts har fått ett hotbrev från ”den tyste” om att stoppa Connie och Bob, annars kommer de att bli dödade på vägen.

Jim, Lil, Kolu och O. P. Watts drar till Afghanistan för att söka efter Connie och Bob. Jim får veta att ”den tyste” är en bandit i gränstrakterna som slagit sig samman med avfällingen, maharadjan av Ibor. Connie och Bob går i en fälla satt av Ibor och blir satta som fångar i ett buddhistkloster. Jims grupp slår nattläger och ”den tyste” tvingar de lokala guiderna att överge lägret.

Tillbaka till sidans topp


”Den tyste” tar över

I klostret kommer ”den tyste” sedan över skattkartan och lämnar klostret för att leta efter juvelerna. Jim ser honom rida iväg och genskjuter honom. Ibor får veta att ”den tyste” bedragit honom och förföljer honom. Jungle Jim klär ut sig till ”den tyste” och Ibor låter föra honom tillbaka till klostret. Han befriar sedan Connie och Bob, och de fängslade munkarna.

Jim maskerar sig till ”den tyste”
Jim maskerar sig till ”den tyste” (ur söndagsstrippen från 26 december 1937). ©KFS

Tillbaka vid lägret ovan klostret startar Jim en lägereld, som Ibor ser, och när de närmar sig lägret spränger Jim en skreva i berget så rasar ner över Ibor grupp, men Ibor och en grupp av hans män genskjuter Jim och fångar honom.

Jungle Jim störtar av hästen. ©KFS
Jungle Jim störtar av hästen (första rutan 13 februari 1938). ©KFS
Jim blir tillfångatagen. ©KFS
Jim blir tillfångatagen (andra rutan 13 februari 1938). ©KFS

Under tiden har Lil, Kolu, O. P. Watts och deras män nått klostret och bemannat murarna. Ibors män stormar klostret, men armén, som munkarna varslat, har anlänt och öppnar eld. Jim blir skadad men fäller Ibor till marken, och hans män ger upp. Två dagar senare finner Connie, Bob, Jim, Lil, Kolu och Watts de saknade juvelerna.

Ibors män stormar klostret.
Ibors män stormar klostret. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Spöket på Javasjön

Jungle Jim episod-guide: The Ghost of Java Sea, från 20 mars till 14 augusti 1938

Episoden som börjar den 20 mars 1938 har en tydlig introduktion.
Episoden som börjar den 20 mars 1938 har en tydlig introduktion. ©KFS

Fyra stora rederier med huvudkvarter i Singapore har förlorat män, fartyg och last till gäckande pirater som kallas ”Spöket på Javasjön”. Redarna har gått samman i förhoppning att lagföra piraterna. Men utan att lyckas. Laura Krantz, dotter till en av rederiägarna, reser till Calcutta och anlitar Jim att hjälpa dem, varpå Jim och Laura reser till Singapore.

Från och med söndagssidan sen 3 april 1938 överger Raymond även pratbubblor och fullbordar integreringen av all text.
Från och med söndagsstrippen den 3 april 1938 överger Raymond pratbubblor och fullbordar integreringen av all text. ©KFS

Jim upptäcker att ett av rederierna, ägt av Brant, inte drabbats av piraterna. Då väljer Jim att gå under jorden, och samtidigt dyker Lil upp i Singapore. Redaren Wong blir kontaktad av Jim och Kolu för att få åka med ett av rederiets fartyg till vattnen utanför Borneo, där piraterna brukar slå till.

Tillbaka till sidans topp


Även Lil misstänker Brant

Lil söker upp Brant och säger att hon vill ta hämnd på Jim, och han erbjuder Lil att bli en del av hans organisation om hon finner Jim.

En ruta ur strippen den 1 maj 1938. ©KFS
En ruta ur strippen den 1 maj 1938. ©KFS

Och förklädd till burmes hittar hon Jim och Kolu i hamnen, varpå Brant skickar honom en ask med en kobra, och en hälsning från Lil, till honom.

Den fjärde redaren, Smithers, får order av ”spöket” att sänka fartyget med Jim. Fartyget sänks, men Jim och Kolu är inte längre ombord utan tar sig till Borneo i en liten fiskebåt. Krantz och Wong läser en hälsning från Jim att han misstänker att Brant är ”spöket”, men Brant och Lil har redan flugit till Borneo.

Brant och Smithers tänker dela upp bytet och försvinna från platsen, medan Jim och Kolu hittat en infödingsby med orädda krigare som kan delta i jakten på ”spöket”. De stormar lägret, tillfångatar piraterna, och Jim och Lil återförenas.

En ruta ur strippen den 17 juli 1938
En ruta ur strippen den 17 juli 1938. ©KFS

De två flyger Brant till Singapore, medan Kolu stannar för att vakta övriga fångar till polisen anländer.

Tillbaka till sidans topp


Tyrannen från Paguanöarna

Jungle Jim episod-guide: Karnak the Killer, från 21 augusti 1938 till 21 maj 1939

Den 14 augusti 1938 inleds episoden om despoten på de Paguanska öarna
Den 14 augusti 1938 inleds episoden om despoten på de Paguanska öarna. ©KFS

Jim och Lil är på tigerjakt i Malaysia, när major Breese från USA:s armé söker upp honom. Armén vill anlita Jim för att finna en laglös despot, Karnak the Killer, som hotar att ta över ledarskapet över Paguanöarna. 

På leopardjakt blir Jim skjuten av en av major Breese’ tjänare, Koa, som även klubbar ner Kolu. Jim, Lil och major Breese reser till öarna, där majoren anklagas för mordet på Jim, eftersom Koa rapporterat att majoren skjutit Jim. Tillsammans med guvernören planerar de sökandet efter Karnak. 

Söndagsstrippen från 6 november 1938
Söndagsstrippen från 6 november 1938. ©KFS

Jim, Lil och major Breese söker igenom två öar var. Major Breese upptäcks, trots förklädnad, av Koa som dödar honom. Jim och Kolu stöter på huvudjägare som tar dem tillfånga. Samtidigt smyger Koa på Lil och för henne till ett skjul i hamnen, där Karnak väntar. Hon förs sedan till en ö uppe i bergen där Karnak har sitt gömställe. 

Tillbaka till sidans topp


Jim hittar Karnak

Under natten flyr Jim och Kolu, och de ser när en löpare på morgonen springer för att meddela Karnak att Jungle Jim fångats. Det ger Jim och Kolu möjlighet att följa honom för att finna Karnak. När de når ön upptäcks de av Judith, systerdotter till Karnak, som de övermannar.

Original till strippen från 5 februari 1939. ©KFS
Original till strippen från 5 februari 1939. ©KFS

Hon hinner dock skrika, och när de närmar sig gömstället öppnar Karnak och hans vakter eld. Lil förstår att det är Jim, varför hon startar en eld som sprider sig över fasaden, och tvingar skyttarna från fönstren.

Söndagsstrippen från 26 februari 1939
Söndagsstrippen från 26 februari 1939. ©KFS
Originalet till strippen från 26 februari 1939. ©KFS
Originalet till strippen ovan. ©KFS

Karnak skyndar till hennes rum, och hotar att döda henne, men Jim kommer emellan. Dock lyckas Karnak fly till sitt flygplan och starta det, men han kommer inte långt innan det störtar i sjön. 

Judith sörjer djupt, eftersom Karnak var hennes enda släkting och en fin man innan han blev galen. Huvudjägarna har nu nått ön. Men Judith leder dem till en hemlig grotta, där det finns en motorbåt som de kan fly med. Det tar dem dock två veckor och hårda strapatser att nå civilisationen. 

Efter en tid på sjukhus har de repat sig, och en kväll attackeras Jim av Koa, som dock inte lyckas i sin föresats att mörda Jim, utan faller själv till sin död.

Episoden om Karnak får en våldsam avslutning den 14 maj 1939.
Episoden om Karnak får en våldsam avslutning den 14 maj 1939. ©KFS
Söndagssidan två sista bilder i svart/vitt.
Söndagsstrippens två sista bilder i svart/vitt. ©KFS
Den avslutande bildrutan ur originalet från strippen den 21 maj 1939
Den avslutande bildrutan ur originalet från strippen den 21 maj 1939. ©KFS
Original med strippen från 28 maj 1939. ©KFS
Original med strippen från 28 maj 1939. ©KFSj

Tillbaka till sidans topp


De galna måndyrkarna

Jungle Jim episod-guide: Revenge of the Moon-Worshipers, från 28 maj till 3 december 1939

Jim kontaktas av en desperat man, Red Stacey, vars hustru, Helen, drabbas av depression och försvinner med den gamla hushållerskan Nauri (senare namngiven Nala i serien). Jim, Lil, Red och Kolu ger sig iväg för att söka efter Helen. De finner Staceys farm i lågor, och bryter upp i två expeditioner med olika sökvägar. 

Original till söndagsstripp från 2 juli 1939. ©KFS
Original till söndagsstripp från 2 juli 1939. ©KFS

Stacey lyssnar inte på de råd han får av Kolu, och deras expedition råkar i bakhåll, där alla skjuts ner och Stacey infångas. Kolu skadas endast lindrigt och smyger undan för att varna Jim. I det fortsatta sökandet kommer de till en repbro, som kollapsar, varpå de faller och blir beskjutna.

Original med söndagsstrippen från 13 augusti 1939. ©KFS
Original med söndagsstrippen från 13 augusti 1939. ©KFS

Jim och Lil klarar sig, men Kolu saknas. Kolu har dock klarat sig, men vet inte att de andra också gjort det. 

En ruta ur söndagsstrippen från 27 augusti 1939. ©KFS
En ruta ur söndagsstrippen från 27 augusti 1939. ©KFS
Söndagssidan från 22 oktober 1939.
Söndagsstrippen från 22 oktober 1939. ©KFS
Söndagssidan från 29 oktober 1939.
Söndagsstrippen från 29 oktober 1939. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Lil tillfångatagen

Jim ger sig ut för att jaga för att få mat och finner Lil saknad när han återvänder. Stacey blir förd till en by bakom palissader där han finner sin fru som dock inte känner igen honom. Och Jim följer spåren efter Lil mot byn, där Lil placeras i samma hydda som Helen. 

Jim bevakar byn, och Kolu finner honom. Kolu vet att berätta att infödingarna i byn är rester av måndyrkarna, som offrar människoliv varje månad vid fullmåne. Jim och Kolu beslutar att terrorisera byn, och de skjuter ner alla vakterna på natten med pilbåge. 

Lil tycker Helen börjar verka klar i huvudet, och även Nala märker det och ordnar under natten så att hon får ett bett av en viss insekt. Morgonen efter är Helen på nytt som förryckt.

Den inledande rutan ur söndagsstrippen från 22 oktober 1939
Den inledande rutan ur söndagsstrippen från 22 oktober 1939. ©KFS

Jim och Kolu finner platsen för människooffer, och lägger upp en plan. Nästa natt är det fullmåne, och fångarna leds i procession till offerplatsen. Jim skjuter översteprästen, och Kolu skjuter Nala, varpå de vidskepliga infödingarna flyr. 

Original till strippen från 5 november 1939. ©KFS
Original till strippen från 5 november 1939. ©KFS

De tar sig tillsammans från platsen och efter ett par veckor vaknar Helen till sans och frågar efter Red. Helen berättar att Nala tidigare varit hushållerska åt en farbror till Red, som utlovat henne en del av arvet, men därefter gjort henne arvlös. De förstår då att för henne var hämnd motivet.

Tillbaka till sidans topp


Peter Stone-mysteriet

Jungle Jim episod-guide: The Nahian Uprising, från 10 december 1939 till 2 juni 1940

Jungle Jim episod-guide: En söndagsstripp från 23 mars 1940.
En söndagsstripp från 23 mars 1940. ©KFS
Samma stripp från tidningstryck visar de ursprungliga färgerna. ©KFS
Samma stripp från tidningstryck visar de ursprungliga färgerna, om än på gulnat tidningspapper. ©KFS

Plantageägaren Anthony Lowry, vill att Jim hittar Peter Stone, den ende kvarvarande ättlingen till Jabez Stone som led skeppsbrott på Nahia-öarna i slutet av 1700-talet. Infödingarna högaktar ätten Stone och har bett för en återkomst av Peter Stone. Istället har en inkräktare dykt upp som ger sig ut för att vara Stone, och han härskar med hjälp av terror och mord. 

Jim, Lil och Kolu följer med Lowry på hans yacht till Nahia-öarna. Ombord på yachten finns också den unga änkan Kitty St John. 

Jungle Jim episod-guide: Kitty söker Jims uppmärksamhet (strippen från 24 december 1939)
Kitty söker Jims uppmärksamhet (strippen från 24 december 1939). ©KFS

Jim och Kolu går ut för att få förstahandsinformation från lokalbefolkningen och Kitty vill följa med. Jim hindrar henne bryskt, varför hon för att hämnas träffar Stone över middag. 

När Stone försöker kyssa henne, sänker Jim honom med en rak höger och skickar hem Kitty. Stone och en av hans hejdukar, Punchy, smyger hem till Lowry, kidnappar Kitty och sätter eld på huset. Jim, Lil, Kolu och Lowry lyckas dock rädda sig ur lågorna. 

Tillbaka till sidans topp


Jakten på ”Peter Stone”

Nästa natt ger sig Jim och Kolu ut för att söka Stone. Samtidigt inleder Stone en hänsynslös terror på vita plantageägare, med skövlingar, mord och mordbrand. Jim inser nu att detta blir en strid på liv och död. 

Kitty passar på att söka igenom dokumentation hon finner hos Stone, men när Stone återvänder upptäcker han att vissa papper saknas. Han söker upp Kitty och har med sig en piska, men Jim kommer emellan och slagsmål utbryter.

Ett par rutor ur söndagssidan den 7 april 1940
Ett par rutor ur söndagsstrippen den 7 april 1940. ©KFS

Punchy försöker skjuta Jim, men träffar Stone, och Jim skjuter Punchy. Samtidigt har Kolu satt eld på skurkarnas båtar och på ammunitionsförrådet som exploderar. I förvirringen som uppstår flyr Jim med Kitty, och Kolu täcker deras reträtt med skjutvapen. 

Jungle Jim episod-guide: Ett par rutor ur söndagssidan den 21 april 1940. ©KFS
Några rutor ur söndagsstrippen den 21 april 1940. ©KFS

Jim läser i de urklipp som Kitty hittade att Peter Stone dog på sjukhus 1925, och att mannen som utgav sig för att vara honom var en efterlyst mördare. Kolu löper till kusten med budskap om att ”Stone” är död, och plantageägarna gör sig redo att stoppa de ledarlösa upprorsmakarna. 

Jim kämpar dag och natt tillsammans med Kitty att ta sig i säkerhet, men Kitty orkar inte, och Jim måste söka skydd mot sina förföljare. Jim försvarar sin position, och Lowry och hans män hör skottlossningen och kommer till undsättning. 

När Jim tillfrisknar frågar han Lil hur det gått för Kitty, varför Lil tar första bästa båt från ön i tron att Jim älskar Kitty.

Original till söndagsstrippen den 26 maj 1940. ©KFS
Original till söndagsstrippen den 26 maj 1940. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Förlista

Jungle Jim episod-guide: Castaways, från 9 juni till 15 september 1940

Jungle Jim episod-guide: På väg till Singapore sköljs Jim och Kitty överbord i en storm (strippen från 7 juli 1940)
På väg till Singapore sköljs Jim och Kitty överbord av en stormvåg (strippen från 7 juli 1940). ©KFS

Sista serierutan ur originalet till söndagsstrippen den 7 juli 1940. ©KFS

Sista serierutan ur originalet till söndagsstrippen den 7 juli 1940. ©KFS

Jim reser till Singapore, men finner att även Kitty St John är ombord. En rasande storm blåser upp snabbt, och Jim försöker gå under däck när han möter en sjösjuk Kitty. Båda sköljs överbord av en jättevåg. De klamrar sig fast vid en mast som sköljts med. Kolu är kvar ombord och sörjer de båda. 

Jim och Kitty lyckas dock länge klamra sig fast vid masten, men när de närmar sig en ö svimmar Kitty, och Jim får kämpa länge för att de båda i land. Ön ligger avlägset från fartygsrutter och de lever länge ett Robinson Crusoe-liv. 

Söndagssidan den 28 juli 1940. ©KFS
Söndagsstrippen den 28 juli 1940. ©KFS

Men en natt hör Jim röster, och ser en ubåt nära land. De får komma ombord, men eftersom det är ett krigsfartyg överlämnas de till det första civila fartyg de möter, SS Monterey på väg till San Francisco. Lil, som står vid relingen, svimmar när hon får veta att Jim lever. Och Kolu i hamn får också veta det genom en tidningsnotis. 

När Jim får veta att Lil är ombord skyndar han sig till henne och fångar henne i sin famn, till förtret för Kitty.

Ett par rutor ur söndagssidan den 8 september 1940. ©KFS
Ett par rutor ur söndagsstrippen den 8 september 1940. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Försöket att sabotera Panamakanalen

Jungle Jim episod-guide: The Plot to Destroy the Panama Canal, från 22 september 1940 till 21 september 1941

Söndagsstrippen den 22 september 1940 inleder episoden om Panamakanalen
Söndagsstrippen den 22 september 1940 inleder episoden om Panamakanalen. ©KFS

Väl i San Francisco vill FBI-agenten Channing att Jim fångar en amerikansk förrädare som gömmer sig i djungeln i Panama, och som planerar ett sabotage av kanalen. 

På kvällen i restaurangen upptäcker Jim att Kitty St John arbetar som servitris eftersom hennes bror spelat bort alla hennes pengar när hon var i Sydostasien. Jim får en snilleblixt och ner FBI att få med sig en sekreterare till Panama. När det visar sig att Kitty saknar kvalifikationer som sekreterare anställer Channing henne som assistent på uppdraget. 

Planet med Jim, Kolu och Kitty mellanlandar i Albuquerque, där Jim får veta att Channing mördats, och själ utsätts för ett mordförsök men dödar mördaren.

Söndagsstrippen från 10 november 1940. ©KFS
Söndagsstrippen från 10 november 1940. ©KFS

Framme i Cristóbal möter Jim överste Barrett och planerar uppdraget. 

När Jim, Kolu och Kitty anländer till djungeln blir de sedda av Pedro, som rapporterar till J-7 (eg. plantageägaren ”Doc” Beard) som beordrar att alla i expeditionen ska dödas. Jim väljer att arbeta på egen hand och Kolu och Kitty söker upp Doc Beard som de tror är pålitlig allierad, för att utgå från hans plantage. 

Söndagsstrippen från 15 december 1940
Söndagsstrippen från 15 december 1940. ©KFS

Under tiden lockar Jim fram indianerna med en lägereld, och förföljer dem när de avlägsnar sig. Pedro visar sig vara ledaren, varför Jim förföljer honom till till den hemliga grotta där J-7 huserar. När Jim sedan träffar Kolu förstår de att Doc Beard och J-7 är samma man och att det måste finnas en underjordisk gång mellan huset och grottan. 

Tillbaka till sidans topp


Myndigheterna varskodda

Kitty lyckas överlämna ett meddelande till överste Barret till poliser i en passerande patrullbåt, och Jim lyckas hitta sin väg genom tunneln från grottan till huset. Där träffar han Kitty och ger henne instruktioner, men när hon återvänder möter hon Pedro som hotat henne med kniv. Kolu som hör hennes skrik kommer emellan, och övermannar Pedro. 

Jim upptäcker under tiden att J-7 tillverkar en enmanstorped i grottan och förstår att den kan spränga dammen i Gatúnsjön. J-7 upptäcker Jim som blir fängslad och J-7 avser att ta med honom i torpeden. Men Kitty har signalerat till polisen, som Jim instruerat, och de anländer i två polisbåtar. 

En ruta ur söndagssidan den 16 mars 1941. ©KFS
En ruta ur söndagsstrippen den 16 mars 1941. ©KFS

När J-7 försöker tvinga Jim ner i torpeden sparkar Jim omkull honom och slår undan bockar som håller torpeden, varpå den glider obemannad ner i sjön. J-7 skjuter Jim, varpå Kolu skjuter J-7 till döds. Jim är allvarligt skadad men opereras och är en månad senare redo för nya uppdrag.

Tillbaka till sidans topp


Fallet med den karibiska ön

Jungle Jim episod-guide: The Caribbean Investigation, från 4 maj till 21 december 1941

Jungle Jim blir alltmer involverad i skeenden relaterade till kriget (strippen från 25 maj 1941)
Jungle Jim blir alltmer involverad i skeenden relaterade till kriget (strippen från 25 maj 1941). ©KFS

Jim får veta av överste Barrett att en fientlig makt försöker skapa en bränsledepå på en ö i Karibien, och att överste Cripps har all information. Jim tar med sig Kolu och Kitty på resan till Puerto Rico för att träffa översten. Cripps berättar att den privatägda (av Bull Thorson) ön får ett ökat antal leveranser, och även besök av ubåtar, och vill att Jim undersöker om det finns substans bakom farhågorna. 

Jim organiserar så Kolu kan agera sjöman på ett fartyg som frekvent anlägger ön, men vill att Kitty stannar i Puerto Rico.

Söndagsstrippen från 8 juni 1940. ©KFS
Söndagsstrippen från 8 juni 1940. ©KFS

Jim transporteras med fartyg nära ön, och ska ro iland när han upptäcker Kitty vid relingen i roddbåten. Jim och Kitty driver iland, och medan Jim smiter undan övertygar Kitty öns vakter och Thorson att de är skeppsbrutna. 

Tillbaka till sidans topp


Lil finns också på ön

Thorsons sekreterare, Sasha, är vaksam på Kitty, och Jim finner henne gråtande i parken. Det visar sig vara Lil, som tror att Kitty och Jim är gifta. Jim förklarar situationen för Lil som är planterad av FBI hos Thorson. 

Jim upptäcker att Thorson har en hiss som tar honom till en underjordisk grotta, där ubåtar lägger till. Han räddar också Bobo, en vakt som avvikit, från bestraffning, och tillsammans simmar de in i grottan. När de tar trappan upp från grottan möter de Thorson som skjuter ihjäl Bobo och tvingar Jim att följa med. 

Konfronterad med Jim håller Lil masken, men Kitty avslöjar sig, och Thorson tror att Jim är hennes make men ty hon visste att han levde. De är dömda att dö, men Lil förhindrar det och Jim avslutar genom att knocka Thorson. 

Kolu är dock tillbaka på ön med fraktfartyget, men vakter upptäcker och skjuter honom.

Ett par rutor ur söndagsstrippen den 19 oktober 1941. ©KFS
Ett par rutor ur söndagsstrippen den 19 oktober 1941. ©KFS

När de vill överlämna honom till Thorson får Lil dem att gå och lämna honom kvar. Tillsammans lämnar de Thorsons ställe och Jim gömmer Kolu och damerna för att simma runt ön till fraktfartyget som Kolu anlände med. 

Efter en lång och ansträngande simning når Jim fartyget och får det att segla för att hämta vännerna. En vaktstyrka finns dock i närheten och hör Kolu jämra sig. Jim och fartygets beväpnade män lyckas dock sluta ner vaktstyrkan och rädda Lil, Kitty och Kolu. Jim kan rapportera sina upptäckter till Puerto Rico som sänder en styrka att ockupera ön.

Tillbaka till sidans topp


Sänkning av SS Albatross

Encounter with a Submarine, från 28 december 1941 till 1 mars 1942

Jim var ombord ett fartyg som sänktes av en fientlig u-båt (strippen från 8 februari 1942)
Jim var ombord ett fartyg som blir sänkt av en fientlig u-båt (strippen från 8 februari 1942). ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Kapten Bradley i strider mot Japan

Jungle Jim episod-guide: Behind Enemy Lines, från 8 mars till 6 december 1942

Den 8 mars 1942 blir Jungle Jim kapten i armén
Den 8 mars 1942 blir Jungle Jim kapten i armén. ©KFS

Jim tar båten till Singapore och bryter upp ett äktenskapligt gräl ombord. En natt anförtror sig frun till Jim att hennes man är en utländsk spion, och att han kommer att orsaka alla deras död om han inte stoppas. Jim finner O’Neill signalerande vid relingen och fartyget, SS Albatross, träffas av en torped. Jim kastas i vattnet och ser en ubåt skjuta ner alla i livbåtar, varför Jim svär att med all kraft bekämpa axelmakterna om han överlever. 

Lil i Puerto Rico får veta att Jim var ombord på det sänkta fartyget. Efter tre dagar upptäcker en jagare honom i havet och räddar honom. Jagaren anfölls av en ubåt, undviker torpederna och sänker ubåten med sjunkbomber. Jim släpps av i Panama hos överste Barrett, och Lil får veta att Kolu fått i uppdrag att resa till Colón i Panama för att möta upp med Jim.

Överste Barrett meddelar Jim att han nu är kapten i armén, så nu får han sin uniform, och återförenas med Kolu och Lil. Jim tar farväl av Lil och han och Kolu flyger till västkusten i Panama.

Ett par rutor ur söndagsstrippen den 15 mars 1942. ©KFS
Ett par rutor ur söndagsstrippen den 15 mars 1942. ©KFS

Ombord ett krigsfartyget som följer en konvoj får Jim sina order att ansluta sig till de stridande i orienten. Framme i stridscentralen får han order att genskjuta fienden med handplockade stridskrafter.

Tillbaka till sidans topp


Mot japanSka linjer

Efter en tid av träning, avgår de och tar sig in bakom fiendens linjer. Ett första uppdrag blir att spränga japanernas ammunitionsdepå. Efter attacken delar gruppen upp sig, och Jim och Kolu upptäcker en japansk patrull som fångat en av Jims män, löjtnant Sing Lee. Jim lägger sig i bakhåll och skjuter ner patrullen, och räddar Sing Lee. 

Gerillagruppen som Jim leder återförenas i ett övergivet tempel och planerar nästa steg, att fylla på proviantförrådet. De anfaller en japansk konvoj, skjuter soldaterna och tar förråden av mat och ammunition. Därefter gisslar de japanerna och spränger de järnvägar, broar, oljefält och annat som fienden utnyttjar.

Jungle Jim episod-guide: Söndagsstrippen den 9 augusti 1942. ©KFS
Söndagsstrippen den 9 augusti 1942. ©KFS

Japanerna lyckas dock få veta var Jim med sin gerillagrupp befinner sig och sänder bombplan och soldater till området, men då har Jim redan haft föraningar om detta och gerillagruppen hunnit omlokalisera sig.

Tillbaka till sidans topp


Vem är där om inte Lil

De infödda inspireras av framgångarna för Jim, och nya gerillagrupper växer fram. Japanerna svarar med att planera arkebusera 600 civila. Jim vill förhindra detta genom att kidnappa general Tojama. Samtidigt bombat japanerna ett Röda Kors-sjukhus där Lil finns som sjuksköterska, och hon svär att hämnas.

Ett par rutor ur söndagsstrippen den 6 september 1942. ©KFS
Ett par rutor ur söndagsstrippen den 6 september 1942. ©KFS

Jim leder en liten grupp, med bl.a. Kolu och Sing Lee, mot japanerna, och sammanstrålar med gerillaledaren Lum Wong och hans män. General Tojama har slagit högkvarter i en bondgård, och Wong och hans män stormar gården framifrån.

En ruta ur söndagsstrippen den 4 oktober 1942. ©KFS
En ruta ur söndagsstrippen den 4 oktober 1942. ©KFS

Samtidigt anför Jim sin lilla grupp från baksidan. De finner Tojama på övervåningen, och kidnappar honom. Samtidigt som Wong och hans män bränner ner högkvarteret.

Jim övertygar Tojama att beordra frisläppandet av de civila fångarna, i utbyte mot sin egen frihet. Då Jim får order att anmäla sig hos general Britt lämnar han över befälet över gerillagruppen, och tar med sig Kolu för att vända tillbaka.

Tillbaka till sidans topp


Nazistiska spioner i Brasilien

Jungle Jim episod-guide: The Nazi Spy Ring, från 13 december 1942 till 6 februari 1944, en episod med flera tecken på involvering av en tecknarassistent.

Söndagsstrippen den 27 december 1942. ©KFS
Söndagsstrippen den 27 december 1942. ©KFS

Jim blir kallad till Washington för nya order, och mellanlandar i Alaska. Där träffar han Lil, också på väg till Washington, som anlände tre dagar tidigare. I Washington förföljs de av S-4 som ber kyparen göra sin plikt, men försöket att förgifta Jim misslyckas. 

FBI lånar Jim från armén och han och Lil får i uppdrag att krossa en spionliga i Brasilien som gömmer sig i djungeln. Jim förstår att han är förföljd, men de båda smiter ut från hotellet förklädda och lurar därmed S-4 med kumpan. De flyger därefter till Panama där de plockar upp Kolu som Jim fått förflyttad från Kina.

En ruta ur söndagsstrippen den 28 februari 1943. ©KFS
En ruta ur söndagsstrippen den 28 februari 1943. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


På plats i Rio

De landar i Rio de Janeiro och får bo hos regeringstjänstemännen Sr. Alvarez, men på natten upptäcker Jim ett par inkräktande nazister som antänder en bomb i källaren. Jim knockar de båda och slänger bomben långt ut på gräsmattan, och överlämnar femtekolonnarna till polisen.

Jim och Alvarez planerar operationen för Jim och Kolu, och ombord på en ångbåt på väg uppför Amazonfloden träffar Jim en kvinnlig tecknare, Vicki Saunders (i nästa episod kallas hon för Nikki Saunders), som ritar hans porträtt. Kolu skuggar henne och ser att hon sålde teckningen till en olycksbådande främling. När hon förstår att han vet, varnar hon honom att vara försiktig. 

De kliver av i Manaus och färdas vidare uppför Negrofloden till en plantage ägd av Mr Bardo.

Söndagsstripp från 16 maj 1943, där Jim och Kolu seglar uppför Amazonfloden.
Söndagsstripp från 16 maj 1943, där Jim och Kolu seglar uppför Amazonfloden. ©KFS

Jim litar inte på Bardo, och hittar på kvällen en bok vari han finner namnet Vicki Saunders. På natten genomsöker en indian hans kläder. När Jim konfronterar Bardo låter han piska indianen. 

Jungle Jim episod-guide: Söndagen därefter återgår serien till att använda sig av pratbubblor
Söndagen därefter återgår serien till att använda sig av pratbubblor under tre månader. ©KFS

Kolu gör sig bekant med indianen och får veta att Sr. Saunders hade gummiplantagen tidigare men blev sjuk. Dottern försökte driva plantagen vidare, men tvingades sälja till Bardo, som driver en hård regim och inte tvekar att slå och döda indianerna. Kolu får också veta att Bardo har vänner som dyker upp ibland och säger Heil Hitler. Och att både far och dotter Saunders är fångar hos nazisterna. 

Tillbaka till sidans topp


Beviset mot Bardo

På natten smyger Jim omkring i huset och hittar dokumentation som visar att Bardo i själva verket heter von Barden. Denne har i sin tur upptäckt att Jim snokar runt och angriper honom, men Jim knockar honom och lämnar över honom till brasilianska agenter i Manaus.

Ett par rutor ur söndagsstrippen den 25 juli 1943. ©KFS
Ett par rutor ur söndagsstrippen den 25 juli 1943. ©KFS

Jim och Kolu forsätter högre upp i Amazonas och stöter på en gummiarbetare som skadats i ett överfall, och dör. Allt fler gummiarbetare dödas av huvudjägare med giftpilar, ledda av en man kallad ”Skullface”. Jim försöker följa i spåren av mördarna, men finner dem inte. 

Istället ser han ett flygplan som släpper ner proviant, och Jim och Kolu finner platsen för nedsläppet. Skullface har dock också hunnit till platsen och tillfångatar Jim och Kolu som förs bundna till ett flygplan för att tas till chefen S-4. 

Under färden lyckas Jim lossa repen och Kolu hoppar med fallskärm för att ta hand om Skullface. Jim tas till nazisternas högkvarter, och där finner Jim Vicki påta i trädgården. När Jim kastas in i ett förråd i källaren smyger Vicki sig iväg och gräver fram pilar och indiangiftet curare. 

Tillbaka till sidans topp


En avgörande roll för Vicki

Vicki lyckas döda två av de tre nazisterna som vaktar dem, men den tredje försöker skjuta Vicki, men träffar hennes far. Vicki lyckas ta en av spionernas revolvrar till Jim och befria honom.

Jungle Jim episod-guide: Söndagsstripp från 21 november 1943. ©KFS
Söndagsstripp från 21 november 1943. ©KFS

Den tredje spionen tänder eld på huset, varför Jim får springa med den skadade Vicki genom eld för att sätta sig i säkerhet.

Motsvarande episod på svenska, ur Veckans äventyr nr 1, 1945. ©Bulls
Motsvarande episod på svenska, ur Veckans äventyr nr 1, 1945. ©Bulls

Spionen ligger dock i bakhåll utanför, men Jim skjuter honom och räddar sig och Vicki ur huset, och begraver hennes far. Då anländer S-4 med flyg, men Jim möter dem med maskingevär och skjuter ner två av dem och fängslar S-4.

Några av de sista stripparna 1943 ser ut att vara färdigtecknade av en tecknarassistent
Några av de sista stripparna 1943 ser ut att vara färdigtecknade av en tecknarassistent (Strippen från 26 december). ©KFS

Under tiden har Kolu tillverkat pilar och båge, och dödat Skullface indianer en efter en, och endast Skullface återstår. Jim flyger planet med S-4 och Vicki till lägret där Skullface håller till, och Skullface rusar mot planet, men får en pil i ryggen. Jim, Kolu och Vicki flyger S-4 och Skullface till Manau och lämnar över dem till myndigheterna.

Tillbaka till sidans topp


Den enögdes liga

Jungle Jim episod-guide: The Stolen Letter, från 13 februari 1944 till 28 maj 1944

Söndagsstripp från 6 februari 1944. ©KFS
Söndagsstripp från 6 februari 1944. ©KFS

Jim vill tillbaka i strid i Sydostasien, men FBI vill behålla honom. Uttråkad bjuder han ut Lil på middag och får veta att hon sökt sig till Marine Corps Women’s Reserve, som i land ska avlasta manliga befäl i marinen. 

På väg hem från middagen hör Jim ett dämpat skrik, och ser en kvinna, Ms. Shaw, torteras. Han ingriper och slår ner en skurk, men den andre, ”Duke” d’Oro, flyr. 

Hon berättar att hon var på väg hem, och hade ett brev med sig innehållande krigshemligheter. De upptäcker att brevet saknas. FBI analyserar handväskan och finner att Duke, känd kriminell typ, lämnat fingeravtryck. 

På väg hem från FBI får Ms. Shaw livvakt, men båda skjuts ner och hon skadas allvarligt.

Jungle Jim episod-guide:  Söndagsstripp från 26 mars 1944. ©KFS
Söndagsstripp från 26 mars 1944. ©KFS

Jim tar sig an situationen och söker upp d’Oros mor, och får veta att Duke har en nattklubb. Där får Jim kontakt med en nattklubbsvärdinna, Gyp, som bjuder honom med sig hem. Utanför väntar Duke tillsammans med sin partner Clammy. 

Jim har dock lämnat taxichauffören oväntat mycket dricks, och stuckit in ett kort, och på det skrivit och bett honom ringa ett visst nummer, en fråga om liv och död. 

Gyp visar sig inte ha något av intresse att berätta, och Duke och Clammy anländer och tvingar Jim att åka med i en taxi (samma chaufför som Jim åkte med) till en övergivet lager.

Jungle Jim episod-guide: Söndagsstrippen den 30 april 1944 var den sista tecknad av Alex Raymond. Det är också sista äventyret i denna Jungle Jim episod-guide
Söndagsstrippen den 30 april 1944 var den sista tecknad av Alex Raymond. ©KFS
Jungle Jim episod-guide: Ögat, ”The Eye”. ©KFS
Ögat, ”The Eye”. ©KFS

Både Jim och chauffören tvingas med in i lagret. Där träffar de chefen för spionligan, ”Ögat”, och med sig har han Mr. Yoshima som har äran att avrätta dem. Innan det hinner ske skjuts de ner av FBI som chauffören larmat, och som följt sällskapet på avstånd till lagret.

Tillbaka till sidans topp


Blogg

Ett urval källor:
Old Sunday Comics
Newspaper Comic Strips
Jungle Comics

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.