Scarth

Scarth (Scarth AD 2170) var en erotisk science fiction- och kriminalserie skapad av Jo Adams (manus) och Luis Roca (teckningar). Scarth startade i The Sun 1969, som då gjorde en nysatsning som tabloid för en vuxnare publik.

Ett urval källor

Inledande dagsstrippar från första veckan. ©The Sun
Inledande dagsstrippar från första veckan. ©The Sun

Tillbaka till toppen av sidan


Handling

Serien utspelar sig när serien börjar år 2170 och handlar om en ung kvinna som dör i en bilolycka. Lyckligtvis möjliggör framtidens teknik att hon kan återupplivas med hjälp av en transplantation på en del av hjärnan. När hon vaknar saknar hon minne av sitt tidigare liv och vet inte ens vad hon heter. Kliniken ger henne namnet Scarth, så hon kan registreras.

Dagsstrippar från andra veckan. ©The Sun
Dagsstrippar från andra veckan. ©The Sun

Rocas teckningar är mycket suggestiva och har hämtat inspiration från pop-psykedelisk grafik såväl som dekorativ konst i jugendstil, och berättelsen är både livfull och idérik.

Scarth reser runt i rymden och bekämpar fiender och kriminella element i olika märkliga världar. Handlingen kombinerade element av science fiction, erotik, satir, romantik, äventyr, kriminalintriger och mystik.

Under de tidiga åren uppträdde Scarth i erotiska miljöer, och hjältinnan och andra kvinnliga figurer blev ofta visade avklädda. Det blev för mycket till slut. Serien fick en nystart med mindre naket, och titeln blev ändrad till Scarth A.D. 2170. Senare ändrade titeln till Scarth A.D. 2171, Scarth A.D. 2172 och sedan till Scarth A.D. 2195.


Publicering

Menomonee Falls Gazette

Scarth AD 2195 av Addams och Roca blev publicerad i Menomonee Falls Gazette #95-232 (1973-78, med undantag av #128-180 och #196-200 då serien förekom i vartannat nummer) från seriens start, med dagsstripparna 1-761.

Scarth fanns med på omslaget till MFG #117, #156 och #193. ©Street Enterprises
Scarth fanns med på omslaget till MFG #117, #156 och #193. ©Street Enterprises

Dessförinnan hade Scarth AD 2170 av Addams och Roca blivit publicerad i MFG #14 (1972, stripparna 297-301) och Scarth AD 2172 av Addams och Bea i #69 (1973, stripparna 911-916).


Publicering på svenska

En episod av serien, Arvtagaren, blev publicerad i Comics 5, den stora serieboken, med titeln Scarth – år 2171 e.Kr.

Ett par dagsstrippar ur Comics nr 5. ©The Sun
Ett par dagsstrippar ur Comics nr 5. ©The Sun

Tillbaka till toppen av sidan


Serieskapare

Jo Adams

Jo Addams är en brittisk sf-författare, en av de få kvinnor som skriver för mediet. Även Les Lilley har varit med om att utforma berättelserna.

Tillbaka till toppen av sidan


Les Lilley

Leslie Lilley (1924-98) var en brittisk manusförfattare. Han var författare av bokstavligen tusentals serieteckningar och skämtteckningar.

När Lilley började skriva serier för dagspress skrev han allt från semi-humoristiska serier som den berömda striptjejen Jane för Daily Mirror (ett par episoder, 1989-90) till mer dramatiska Tiffany Jones för Daily Mail, Spårhundarna (The Seekers) för Daily Sketch, och sedan den sexiga sf-serien Scarth för The Sun.

Original till en dagsstripp med The Seekers (Q174). ©Daily Sketch
Original till en dagsstripp med The Seekers (Q174). ©Daily Sketch

Ett urval källor:
UK Comics
The Independent

Tillbaka till toppen av sidan


Luis Roca
Porträtt av Luis Martinez Roca

Porträtt av Luis Martinez Roca

Luis Martinez Roca (1940-98) var serietecknaren som skapade Scarth tillsammans med manusförfattaren Jo Adams.

Roca arbetade för Selecciones Illustradas, och hade som många av SI-artisterna arbetat mycket för den brittiska marknaden, särskilt tecknat romantiska serier under 60-talet.

Några dagsstrippar (nr 297-300) återgivna i Menomonee Falls Gazette #14 från september 1970. ©The Sun
Några dagsstrippar (nr 297-300) från september 1970 återgivna i Menomonee Falls Gazette #14. ©The Sun

Han var en av de första spanjorerna som tecknade skräckserier för Warren, och var publicerad i Eerie #36 (1971) och i Vampirella #11 och #17 (1971-72).

För den skandinaviska marknaden har han tecknat Tumac (1978-80), från Semic.

Roca har även illustrerat fler erotiska serier, som Julia o Julio (1993), som blev publicerad i Colección X från förlaget La Cupula.

Några källor uppger att Roca blev efterträdd på Scarth av José Beá.

Ett urval källor:
Tebeosfera.com

Tillbaka till toppen av sidan


José Beá

Några källor uppger att José Beá tecknade Scarth, men inte t.ex. Who’s Who of American Comic Books

Några källor uppger att José Beá tecknade Scarth

Josep Maria Beà (f. 1942) är en katalansk serietecknare (på spanska José Beá). Beá började sin serietecknarkarriär i slutet av 50-talet när han arbetade för Fleetway. 1962 flyttade Beá till Paris, där han fokuserade på måleri snarare än serietidningar. 1971 återvände han till serietidningar och arbetade bland annat med Dracula.

Genom sina förbindelser Selecciones Illustradas började Beá arbeta för Warren Publishing i Amerika 1971. Beá tecknade serier för alla såväl Creepy och Eerie som Vampirella, och han skrev också manus till några av sina berättelser.

Ett urval källor:
Lambiek Comiclopedia
Who’s Who of American Comic Books

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar
Fler serieskapare

Ett urval källor:
British Comics
Freddy Milton
Adam Twycross: Scarth
ComicsInfo.dk
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.