Johan Vilde i slavfortet

Recension i Bild & Bubbla nr 1, 1978: Johan Vilde i slavfortet av Janne Lundström (manus) och Jaime Vallvé (teckningar).

Omslag till Johan Vilde i slavfortet. ©R&S
Omslag till Johan Vilde i slavfortet (1977). ©R&S
  • Nr 2: Johan Vilde i slavfortet
  • Utgivningsår: 1977
  • Förlag: Raben & Sjögren
  • Pris ca 9:75 (Inköp-pris 7:50)

I det andra albumet av Johan Vilde får vi läsa om hur Johan tillsammans med sin afrikanska ätt tillfångatas för att säljas som slavar. De blir förda till ett svenskt fort, där de snart börjar planera att fly.

“Johan Vilde” är spännande berättad och Janne Lundström verkar ha gjort sig stort besvär med att ta reda på bakgrundsfakta till serien. Tyvärr har han därmed också blivit en smula för hänryckt och inte stoppat i tid, utan serien känns lite “pratig”.

Jaime Vallvés teckningar är kompetent utförda i en traditionell serieteknik. Hans styrka ligger snarare i att med en berättande layout öka spänningen än i att rita detaljer. Hans sätt att rita ansikten har jag aldrig kunnat fördra.

Färgläggningen av albumet är heller inte den allra bästa. Jaime Vallvé är tydligen alltför van att rita i svart/vitt. Nu ligger färgen mera som ett intetsägande utanpåverk utan att ge något extra till serien.

Albumet är väl värt ett inköp tack vare den medryckande spänningen, och vi får hoppas att det blir fler album som serien utlovar.

Roger Schaeder

Ett uppslag ur Johan Vilde i slavfortet. ©R&S
Ett uppslag ur Johan Vilde i slavfortet. ©R&S

Bibliotekstjänst lektörer tycker bl.a.:

— Historien är skickligt berättad och spännande. Den afrikanska miljön och den hopplösa fångenskapen är skildrad på ett övertygande sätt.
Thomas Brylla

— Albumet kan i skolan användas som lässtimulerande materiel på grundskolans mellan- och högstadium.
Lars Rask


Fler serietidningar och andra seriepublikationer

Ett urval källor:
Roger Schaeder: Johan Vilde, Recension i Bild & Bubbla nr 1, 1978
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.