Chic Young

Chic Young (1901-73) var en amerikansk tecknare som skapade den populära tecknade serien Blondie. Enligt KFS hade Blondie som mest en daglig läsekrets på 52 miljoner.

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Ett urval källor

En söndagssida av Chic Young från 13 juli 1947
En söndagssida från 13 juli 1947. ©KFS


Tidiga år

Murat Bernard “Chic” Young var född i Chicago, Illinois, och började tidigt teckna uppmuntrad av sin mor, som var konstnär. Hans far James var skoförsäljare, och hade väl inte så mycket till övers för konstnärer, men alla barn i familjen var kreativa: Walter var målare, dottern Jamar blev reklamtecknare och Lyman Young, Chics äldre bror, tecknade serien Spud och Tim (”Tim Tyler’s Luck” i original) för King Features. Det var Lyman som uppmuntrade Chic att ständigt rita.

Chic Young växte upp i St Louis, och efter high school återvände han till Chicago där han arbetade på lllinois Central Rallway medan han gick kvällskurser på Art Institute of Chicago. 

Tillbaka till sidans topp


Första jobben som tecknare

År 1921 fick han veta att Newspaper Enterprise Association (N.E.A.) sökte en tecknare för att göra en tecknad serie om en ung attraktiv kvinna. Han reste till Cleveland där han tecknade “The Affairs of Jane”, för en lön på $22 i veckan, om en kämpande filmskådespelerska som drömde om att gå från lågbudgetfilmer och bli filmstjärna. Den kortlivade serien, som började på Halloween 1921, upphörde efter fem månader den 18 mars 1922. 

En dagsstripp av Chic Young med The Affairs of Jane
En dagsstripp med The Affairs of Jane. ©NEA

Efter sex månader i Cleveland flyttade Young till New York där han skapade en annan serie om en annan flörtig flicka, ”Beautiful Bab”, som Bell Syndicate började distribuera den 15 juli 1922. Den existerade bara till 14 april 1923 men det gjorde att han fick jobb på King Features Syndicate studio det året, främst som assistent till tecknaren Jack Callahan, vars sätt att rita och berätta blev en förebild.

En dagsstripp av Chic Young med Bautiful Bab
En dagsstripp med Bautiful Bab. ©Bell

Tillbaka till sidans topp


Dumb Dora

År 1924 började Young teckna serien ”Dumb Dora”, om brunetten Dora som “inte var så dum som hon såg ut.”

Dumb Dora av Chic Young från 26 september 1926
Dumb Dora från 26 september 1926. ©KFS

Under 1925 signerade han Dumb Dora med namnet “Chic” Young för första gången. I årsboken 1919 för William McKinley High School citeras hans smeknamn ”Chicken”, som är bakgrunden till hans kända signatur.

År 1927 gifte sig Young med den professionella harpisten Athel Lindorff (d. 1979). De träffades på en av hennes konserter och två veckor senare friade han.

Börskraschen 1929 gjorde att Young förlorade sina besparingar, men efter sex år med Dumb Dora hade serien blivit alltmer populär, så under våren 1930 begärde Young bättre betalt. Men Joseph V. Connolly, chef på King Features, var inte benägen att gå med på löneökningar. Young hotade då att sluta och reste med sin fru till franska rivieran för att ytterligare poängtera sin sak. Connolly bad honom återvända, och Young gick med på det, men bara om han fick rättigheterna till en egen ny serie. Connolly accepterade, förutsatt att Young kunde komma med en godtagbar serieidé.

Det ledde till att Paul Fung tog över Dumb Dora från och med april 1930, och Young släppte serien för att skapa en egen ny titel.

Tillbaka till sidans topp


Blondie

Sommaren 1930 skapade Young serien ”Blondie”, i sin studio i Great Neck, Long Island. Serien debuterade den 8 september 1930 och blev snabbt den mest populära serien i Amerika.

Den första dagsstrippen med Blondie av Chic Young
Den första dagsstrippen med Blondie. ©KFS

Serien fick ännu fler läsare när Blondie och Dagobert (”Dagwood Dumpling”) gifte sig 1933, följt av Baby Dumpling 1934 (senare kallad Alexander). 

En dagsstripp av Chic Young från 18 juni 1934
Original till en dagsstripp från 18 juni 1934. ©KFS

När hans första son, Wayne, dog av difteri 1937, tog Young ett sabbatsår eftersom förlusten gjorde det svårt för honom att rita Baby Dumpling. Efter att Young och hans fru tillbringade ett år på resa i Europa återupptog han arbetet med Blondie.

Familjen Young bodde i förorten New Rochelle, New York, men år 1939 flyttade Young sin familj till Kalifornien för att vara mer inblandad när Columbia Pictures skulle börja filma 24 Blondie-filmer med Arthur Lake och Penny Singleton.

Framväxten av nya medier i tiden som film, radio, tv och reklam innebar att licensiering av serien gjorde Young rik. 

En dagsstripp av Chic Young från 9 maj 1944
Original till dagsstripp av Chic Young från 9 maj 1944. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Assistenter

Young arbetade med flera olika assistenter, inklusive Alex Raymond och Ray McGill. Alex Raymons yngre bror, Jim Raymond, började som assistent 1935, och han tog sedan över rollen som huvudtecknare 1950 när Youngs syn blev allt sämre.

En dagsstripp från 26 juni 1964, tecknad av Jim Raymond
Original till en dagsstripp från 26 juni 1964, tecknad av Jim Raymond. ©KFS

I början av 50-talet flyttade hela familjen till Paris för ett par år, och några år senare flyttade de till Florida.

Under sin livstid producerade Chic Young mer än 15.000 Blondie-strippar.

Tillbaka till sidans topp


När Blondie debuterade den 8 september 1930, hade söndagsserien ännu ingen ”topper”. Men Young tecknade inom kort en kompletterande serie till söndagssidan, den golftokiga The Family Foursome, som varade i fyra och ett halvt år, från 21 september 1930 till 21 april 1935.

The Family Foursome av Chic Young från 3 maj 1931
The Family Foursome från 3 maj 1931. ©KFS

En annan serie har skapade var Potterby och hertiginnan (Colonel Potterby and the Duchess) som var den övre delen av söndagssidan med Blondie från 1935 till 1963, en s.k. ”topper strip”. Serien gick i serietidningen Karl-Alfred i alla nummer från nr 1, 1946 till nr 46, 1953

Colonel Potterby and the Duchess av Chic Young debuterade 27 januari 1935
Colonel Potterby and the Duchess debuterade 27 januari 1935. ©KFS

I början av 1935 började Young fylla ut topper-utrymmet med några skämtteckningar under titeln Side Show, men han bytte snart till Colonel Potterby and the Duchess. När Foursome-familjen sedan upphörde i april så tog Potterby-serien helt över den övre delen av söndagssidan.

Tillbaka till sidans topp


Dean Young

Young dog av lungemboli i Florida, 1973, 72 år gammal efter en längre tids sjukdom, varefter sonen Dean Young tog över huvudansvaret för Blondie.

En dagsstripp av Dean Young och Stan Drake
En dagsstripp av Dean Young (manus) och Stan Drake (teckning), från 21 maj 1991. ©KFS

Chic Youngs son, Dean Young, har sedan faderns död skrivit manus till Blondie som idag är tecknad av John Marshall och assistenten Frank Cummings.

Dagsstripp av Dean Young och John Marshall
Dagsstripp av Dean Young och John Marshall, 27 februari 2016. ©KFS

Tillbaka till sidans topp


Utmärkelser

Chic Young tilldelades 1948 utmärkelsen Reuben Award från National Cartoonists Society för serien Blondie, bara en av hans många utmärkelser.

Tillbaka till sidans topp


Comic Strip Classics

Blondie var en av 20 tecknade serier som U.S. Postal Service uppmärksammade med ett eget frimärke med titeln Comic Strip Classics (1 oktober 1995) inför 100-årsjubiléet av tillblivelsen av den tecknade serien.

Comic Strip Classics
Blondie var en av 20 Comic Strip Classics. ©USPS

Tillbaka till sidans topp


Inspiration

Serierutor från Blondie har inspirerat Roy Lichtenstein till flera popkonst-verk, nämligen Two Paintings: Dagwood (1983, 1984), Reflections: Sunday Morning (1989), Reflections: Yoo-Hoo (1989) och Reflections on the Scream (1990).

Klicka på bilden för att läsa mer om hur Roy Lichtenstein kopierade Chic Young. ©Lichtenstein
Klicka på bilden för att läsa mer om hur Roy Lichtenstein kopierade Chic Young. ©Lichtenstein

Roy Lichtenstein kopierade Chic Young

Tillbaka till sidans topp


Comics serierna 100 år

Boken Comics – Serierna 100 år av Sture Hegerfors & Lasse Åberg uppmärksammade också Chic Young och Blondie.

Ett uppslag ur Comics – Serierna 100 år. ©Hegerfors/Åberg/Bulls
Ett uppslag ur Comics – Serierna 100 år. Krazy Kat på vänstra sidan. ©Hegerfors/Åberg/Bulls

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Famous Artists
The Comics Journal
Lambiek Comiclopedia
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.