Hjältarna 1959

Hjältarna 1959 har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgång 1959, del 2 av 4 (2010).

I juni månad i USA hände det som väl inte så många trott var möjligt, vi fick en svensk boxningsvärldsmästare och i tungvikt dessutom. Floyd Patterson såg vänstern men inte högern.

Beräknad läsningstid: 10 minuter

Ett urval källor

Ingemar Johansson blir världsmästare i tungviktsboxning 1959 i matchen mot Floyd Patterson. Vann på knockout i tredje ronden. Foto: TT/UPI
Ingemar Johansson blir världsmästare i tungviktsboxning 1959 i matchen mot Floyd Patterson. Vann på knockout i tredje ronden. Foto: TT/UPI

Ingemar Johansson var folkhemsk – enkel bakgrund och snäll. Lite för snäll kanske, han var den förste som lät någon komma tillbaks till titeln. Ingemar åkte över med familjen omkring sig, fästmö Birgit och mamma med köttbullar. Han klarade sig ganska ren genom den skumraskvärld boxning i Amerika kunde vara.

I tre år var det han och Floyd som dominerade titelmatchandet, i kulisserna stod Sonny och Cassius. Tre fighter fick Ingemar, efter förlusten i den tredje var drömmen död.

En förverkligad dröm var stormatchen i Sverige, den mot Eddie Machen. Den andra givetvis titeln. Men han hade inte viljan att bara stanna kvar i cirkusen. För syns och kanske pengars skull blev han europamästare igen 1962 och försvarade den positionen året efter, sedan hamnade handskarna på hyllan.

Tillbaka till toppen av sidan


Ingo i media

Medialt hade Ingemar varit mycket synlig i flera år. I bildtidningen Se och i Rekordmagasinet och Allsport. De senare ägdes ju för övrigt av hans manager Edwin Ahlqvist. En spökskriven självbiografi, Sekonderna lämnar ringen, och den kom strax före första VM-matchen.
Han medverkade i tolv filmer under åren, oftast som sig själv. Det blev en 91:an och en roll med Biffen och Bananen. Kamperna mot Machen och Patterson förevigades.

Under året som regerande mästare var han med i spelfilmen All the Young Men. Den tilldrog sig under koreakriget. Ingemar var svenskättad och hette Torgil och bland medspelarna syntes Alan Ladd och sångaren Jimmy Darren.

Ingemar hade själv fått vara sångare. Han sjöng in Klart till drabbning, en passande titel för en av våra stora kämpar.

Tillbaka till toppen av sidan


Sven Tumba

Sven ”Tumba” Johansson med Mona och Tommie 1963. Han bytte efternamn till Tumba 1965. ©Bildjournalen
Sven ”Tumba” Johansson med Mona och lille Tommie 1963. Han bytte efternamn till Tumba 1965. ©Bildjournalen

I slutet av 1958 blev Sven ”Tumba” utsedd till årets man av Bildjournalen. Mycket för att han i radio ledde Timmen Tumba, där Rock-Olga vann en talangtävling och Rockande Samen uppträtt.

Men han var nog ännu större 1959. Han blev svensk mästare för Djurgården i både fotboll och ishockey och var officiellt bäst i vattenskidåkning också. I den senare sporten var han lärare i årets Åsa-Nisse-film.

Men ishockey låg honom nog varmast om hjärtat och han var med och startade TV-pucken det här året. I 17 år spelade Tumba i landslaget och är vår meste målgörare. Han tränade fram en speciell åkstil, han var accelerationssnabb. Han var vår förste över till NHL och Boston Bruins. Nu blev det egentligen inget matchande för dem, men han lärde sig en del om slagskott.

Tre gånger världsmästare, 1953, 57 och 62. Borde ha blivit det 63 också om inbördes möte räknats, för Tre kronor slog ju ryssarna. VM gick då i Stockholm och efter vinsten mot Canada tassade han och Uffe Sterner upp och blev grattade av kungen.

Tillbaka till toppen av sidan


Inte bara idrott

Sven hade mycket goda relationer med kungahuset, han och prinsessan Birgitta umgicks. De hade lärt känna varandra under utbildningen till gymnastiklärare. Gifte sig gjorde han med Mona.

Han var om sig och kring sig Sven Tumba. Affärsman – SPAPS-hjälmen, fotbolls – och ishockeyspel, äppelmust, kalsonger och plastpooler. Sjöng in Ishockeypolka 1963. Medverkade i sin andra film några år efter. Den hette Oj, oj, oj eller Sången om den eldröda hummern och där fick han spela kung.

Flera självbiografier, en tidig hette Tumba säger allt och 40 år senare kom Mitt rika liv eller Den nakna sanningen.

Mera etermedia – gymnastik i radio och ishockeyskola i TV. Han gav Lasse Holmqvist en smakstart som dennes förste gäst, och mycket rolig, i Här är ditt liv.

Och vi får inte glömma golfen, där han varit en spjutspets i en bredare lansering. Både i Sverige och inte minst i Ryssland.

I årtionden har han varit aktuell för oss, grabben Johansson från Tumba. Ambitiös, smart, humoristisk och folklig.

Tillbaka till toppen av sidan


Errol Flynn

I filmen De dog med stövlarna på (1941) dör Errol Flynns rollfigur George Armstrong Custer vid Little Bighorn. Den 14 oktober 1959 dör han själv. ©Wagner Bros
Onsdagen den 14 oktober 1959 sände svensk TV filmen De dog med stövlarna på (They Died With Their Boots On, 1941) där Errol Flynns rollfigur George Armstrong Custer dör i slaget vid Little Bighorn. Samma kväll, natten till torsdagen, dör han själv i Vancouver av en hjärtattack endast 50 år gammal. ©Wagner Bros

1959 handlade det inte bara om levande hjältar. Errol Flynn dog på hösten. Han som spelat så många heroer. Robin Hood, Kapten Blod, General Custer. Han hade lyft gestalterna och de tackade genom att färga av sig på honom.

Han var en äventyrare i sig också, om han fick säga det själv. Speciellt före filmens tid. Då hade han jobbat runt i Australien och öarna norr därom. Smugglare, guldletare. Han påstod sig ha tävlingsboxats för hemlandet, men egentligen fick han nog nöja sig med att ha porträtterat Gentleman Jim Corbett, en slagkraftig och humoristisk roll.

Flynn växte upp på Tasmanien, fadern marinbiolog och modern svår. Hon var avkomling till Fletcher Christian, bountymyteristernas ledare. Errol Flynns första filmroll var lustigt nog en gestaltning av anfadern. Det var 1933. Ett par år senare kom så Kapten Blod och genombrottet.
Robin Hood är nog han fortfarande, Connery och Costner får ursäkta. 30- och 40-talen är storhetstiden, sedan tar levernet ut sin rätt. Sprit och andra droger, många kvinnor. Errol Flynn fick inte spela Don Juan för inte.

På 50-talet kom karaktärsrollerna. Soames i sagan om Forsythes. En praktroll som i princip sig själv i Solen har sin gång. Han fick också göra sin egen idol John Barrymore i Too Much, Too Soon, en filmtitel han själv då kunde skriva under på.

Tillbaka till toppen av sidan


Han blev endast 50 år
Självbiografin My Wicked, Wicked Ways om Errol Flynn skriven tillsammans med spökskrivaren Earl Conrad. ©Heinemann
Självbiografin My Wicked, Wicked Ways (Hela mitt syndiga liv, på svenska) om Errol Flynn skriven tillsammans med spökskrivaren Earl Conrad. ©Heinemann

Flynn blev 50 sommaren 1959. Självbiografin My Wicked, Wicked Ways kom under året. Hans sista film hette Cuban Rebel Girls – äventyraren och kvinnokarlen.

Han dog i oktober och då visades den första Flynn-filmen i svensk TV – De dog med stövlarna på. Bildjournalen gav honom ett uppslag samma månad. Året efter kom en artikelserie i Levande Livet av en svensk globetrotter som arbetat ihop med honom Down Under. TV sände tre filmer till inom året, bland andra De tappra 600. Hans bok kom på svenska 1961.

Programtablån för svensk TV den 14 oktober 1959. ©DN

Programtablån för svensk TV onsdag den 14 oktober 1959. ©DN

Errol Flynn var död, men levde vidare i medierna. För ett par år sen skrev Peter Englund en essä där han tillbakavisade idéerna om Flynn som naziagent. Han ansåg att det var så mycket annat syndande och däremellan filmande att det skulle vår skådespelare, som var rätt bekväm av sig, inte hunnit med.

Olle Dahllöf

Olles hörna

Tillbaka till toppen av sidan


Artikeln har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1959, del 2 av 4. ©Egmont

Artikeln har tidigare varit publicerad i Fantomen den inbundna årgången 1959, del 2 av 4. ©Egmont

Tillbaka till toppen av sidan


Ingemar Johansson
Floyd Patterson vs. Ingemar Johansson 26 juni 1959 på Yankee Stadium i New York. Tredje ronden.
Omslag till Se nr 15, 1959, Rekordmagasinet nr 27B, 1959 och All Sport nr 10, 1959. ©Bonnier/Ahlqvist
Omslag till Se nr 15, 1959, Rekordmagasinet nr 27B, 1959 och All Sport nr 10, 1959. ©Bonnier/Ahlqvist

Tillbaka till toppen av sidan


Sven ”Tumba”
Sven Tumba laddar för ett skott i bortamatchen mot IFK Malmö 1959. Djurgården vann med 5-3 och ”Tumba” gjorde två mål - på nick. ©Jan Asplund/Stenbergs Bilder/SCANPIX
Sven Tumba laddar för ett skott i bortamatchen mot IFK Malmö 3 maj 1959. Djurgården vann med 5-3 och ”Tumba” gjorde två mål – på nick. ©Jan Asplund/Stenbergs Bilder/SCANPIX
Sven Johansson (t.v.) i Åsa-Nisse Jubilerar (1959). ©Svensk Talfilm
Sven Johansson (t.v.) som lärare i vattenskidåkning, tillsammans med John Elfström (mitten) och Artur Rolén (t.h.) i Åsa-Nisse Jubilerar (1959). ©Svensk Talfilm

Tillbaka till toppen av sidan


Errol Flynn
Filmaffisch till Robin Hoods äventyr (The Adventures of Robin Hood, 1938) med Errol Flynn i titelrollen. ©Wagner Bros

Filmaffisch till Robin Hoods äventyr (The Adventures of Robin Hood, 1938) med Errol Flynn i titelrollen. ©Wagner Bros

Nyhetsartikel den 16 oktober 1959. ©DN
Nyhetsartikel i Dagens Nyheter den 16 oktober 1959. ©DN
My Wicked Wicked Ways på svenska. ©Bonniers/Putnam’s
My Wicked Wicked Ways på svenska. ©Bonniers/Putnam’s

Tillbaka till toppen av sidan


Ett urval källor:
Sveriges Radio
iMDB
Filmtopp
DN-arkivet
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.