Faksimilböckerna Lee Falk’s Fantomen, den inbundna årgången, från Egmont, har kommit till årgång 1972 och nu har del 2 kommit ut, som innehåller nr 7-11 av serietidningen. Liksom tidigare innehåller volymen också några artiklar relevanta för årtalet, och denna volym innehåller två artiklar ur RogersMagasin.com, och ett par av redaktör Andreas Eriksson.
Andreas kontaktade mig i våras, efter att han på min sajt hittat en artikel om Jaktfalkarna, och en om Frisco Kid, och frågade om han fick använda dem. Vilket självklart var det helt OK, varför de nu också finns i tryck, lätt redigerade.
Finns att köpa på Adlibris | Akademibokhandeln | Amazon | Bokus | Ginza | Seriekällaren | Serier & sånt | m.fl.
Innehåll
- Jaktfalkarna – luftens riddare, min artikel
- Frisco Kid – kärt barn har många namn, min artikel
- Fantomen ljuger!, artikel av Andreas Eriksson
- Ur skattkammaren, artikel av Andreas Eriksson
- Fantomen nr 7 1972 | nr 8 1972 | nr 9 1972 | nr 10 1972 | nr 11 1972
Jaktfalkarna – luftens riddare
Jaktfalkarna (Les Chevaliers du Ciel, ung. ”Himlens riddare”, Tanguy et Laverdure), i Sverige även känd som Jetpiloterna, var en realistisk flygserie skapad av Jean-Michel Charlier (manusförfattare, även av västernserien Blueberry). Serien utkom som seriealbum 1971-72, till en början tecknad av Albert Uderzo, som också tecknade Asterix. Jaktfalkarna hette i original Michel Tanguy när den lanserades i Pilote.
Serien handlade om huvudfigurerna Michel Tanguy och Ernest Laverdure, två lätt tokiga Mirage-piloter i franska flygvapnet, som flög allt med vingar – och lite till.
Förlaget Semic utgav fem färgalbum av serien på svenska i början av 70-talet. Fyra av dem var tecknade av Uderzo, ett av Joseph Gillain, under signaturen Jijé. Nr 1–3 (1971-72) hade titeln Jaktfalkarna, och nr 4 och 5 (1972) fick heta Jetpiloterna. Namnbytet var med anledning av TV-serien Jetpiloterna, baserad på samma figurer.
År 2022 inledde Cobolt förlag en samlingsutgivning av serien, med avsikt att publicera från början i kronologisk ordning.
Frisco Kid
Inledande sida med artikeln om Frisco Kid och José Luis Salinas, ur Fantomen, den inbundna årgången 1972, del 2. ©Egmont
Frisco Kid var en dagspresserie, tecknad av José Luis Salinas, om en stilig, muskulös västernhjälte (seriefiguren i broderad svart skjorta) – arketypen för en ”latin lover” – som hellre kysste hjältinnan än sin häst. Salinas djur såg verklighetstrogna ut, skurkarna syntes elaka, och hjältinnorna var vackra.
Frisco Kid förekom på 50-talet i serietidningen Tom Mix nr 10-19, 1954, som publicerade de två första äventyren av serien. På 70-talet var Frisco Kid en del av innehållet i Cowboy nr 2-4, 1972, från Semic. Frisco Kid fick sedan en egen serietidning från Semic som utkom med 9 nr 1972, med ett äventyr i varje nummer, med start från det första äventyret?
Fantomen ljuger!
Andreas skriver om äventyret “Spöket på Tamba-sjön” i Fantomen nr 9, 1972 som innehåller en olycklig formulering om ”avmönstrade sjömän”. Detta fick kritik från Svenska sjöfolksförbundet, i tidningen Sjömannen.
Andra tidningar, till exempel Arbetet, följde upp och skrev också om detta. En medlem i förbundet hade läst serien, och blivit upprörd av formuleringen “Men det finns andra som inte tycker om att arbeta – avmönstrade sjömän, luffare, småfifflare och brottslingar”.
Serierutan med textplattan som orsakade rabaldret. ©KFS/Egmont
Andreas menar dock att vi med stor säkerhet kan anta att manusförfattaren Janne Lundström inte menade att alla avmönstrade sjömän slår sig in på den kriminella banan.
Ur skattkammaren
Andreas har sammanställt Fantomen-äventyren samlade i denna årgångsbok. I volymen finns följande kuriosaäventyr med Fantomen:
- Den grymme Amuri (Un sovrano tranquillo), Fantomen nr 8/1972, ursprungligen publicerad i L’Uomo Mascherato n.64 (1968), tecknad av Dina Leonetti
- Pygmérubinen, Fantomen nr 11/1972, med teckningar av Özcan Eralp. Serien är baserad på Return of the Ruby, av Joe Gill och Pat Boyette, ur The Phantom #45 (1971)
Utöver dessa så innehåller denna årgångsbok följande Fantomenäventyr:
- Den falske kommendanten, ett Team Fantomen-äventyr av Janne Lundström och Bertil Wilhelmsson
- Spöket på Tamba-sjön, ett Team Fantomen-äventyr av Janne Lundström och Jaime Vallve
- Gandor – eldfågeln (The Giant Bird of Gandor) av Lee Falk och Sy Barry, ursprungligen publicerad som söndagsäventyr från 22 december 1963 till 28 juni 1964
- Singh-piraternas skatt, ett Team Fantomen-äventyr av Janne Lundström och Özcan Eralp
Två avsnitt av Fantomenrysaren hämtades från USA:
- Hogarrs händer! (The Hands of Hogarr!), Fantomen nr 8/1972, av Stan Lee, Larry Lieber och Paul Reinman, ursprungligen publicerad i Tales of Suspense #16 (1961)
- Wollastons förbannelse (The Scream of Things), Fantomen nr 10/1972, av Allan Brodsky, Barry Windsor-Smith och Vince Colletta. Ursprungligen publicerad i Tower of Shadows #7 (1969)
- Biserien “De 12 skyldiga” (Twelve Guilty Men), Fantomen nr 9 och 10/1972, är av brittiskt ursprung, ursprungligen publicerad som följetong i tidningen Valiant #137-157 (1965)
- Äventyr i Afrika, av tecknaren Cesar Spadari, är en annan biserie som avslutas i denna volym. Mer om serien och tecknaren finns att läsa i Fantomen, den inbundna årgången 1969, del 4
Fakta
- Titel: Lee Falk’s Fantomen, den inbundna årgången 1972 del 2
- Förlag: Story House Egmont (Egmont Comics)
- Redaktör: Andreas Eriksson
- Utgivningsdatum: 8 september 2023
- Omfång: 352 sidor
- Format: 17×26 cm
- Tryck: svartvit inlaga i Fantomen, omslag och inledande artiklar i färg
- Bindning: inbunden med skyddsomslag
- ISBN: 978-91-7621-974-4