Rolf Stål

Eugen Semitjov gjorde sitt första försök till tecknad serie i början av 40-talet med science fiction-serien Rolf Stål. Serien blev den gången refuserad av Bulls, och det dröjde till slutet av 1952 innan Rolf Stål blev publicerad för första gången.

Med tack till Björn Harnby

Rolf Stål finns samlad i Äventyr i världsrymden. ©Harnby
Rolf Stål kan läsas i samlingsvolymen Äventyr i världsrymden (2019). ©Harnby

Serien om Rolf Stål blev publicerad i veckotidningen Såningsmannen från nr 52, 1952 till nr 30, 1953, med titeln Äventyr i världsrymden. Serien beskrevs som ”en svensk originalserie av W. Semson”, och var publicerad i svartvitt. Ingenstans framgick att det var Eugen Semitjov som låg bakom serien.

65 år senare blev serien återutgiven i sin helhet i en samlingsvolym från Harnby förlag (1919).

Jag har under skapandet av den här webbplatsen ibland haft kontakt med Björn Harnby, som skrivit om flera av de serier jag intresserar mig för. En av de serierna är Allan Kämpe av Semitjov. När jag, tack vare min syster Anita, kom över ett antal Veckans serier från 40-talet var Allan Kämpe en av de serier som ingick, eftersom den debuterade där.

Jag publicerade en bloggpost om detta, varpå Björn berättade att han var i behov av digitala kopior av den publiceringen, så jag hjälpte honom med de införanden jag hade. Som tack fick jag ett exemplar av Rolf Stål på äventyr i världsrymden, som han låtit trycka upp på eget förlag, något jag är mycket tacksam för.

Tillbaka till toppen av sidan


Eugen Semitjov

Eugen Semitjov

Eugen Semitjov var född i Ryssland, men växte upp i Stockholm dit hans föräldrar flyttat. Hans far, författaren Vladimir Semitjov, influerade honom med sina fantastiska science fiction-berättelser och väckte hans kärlek till rymden som sedan följde honom genom livet.

I början av fyrtiotalet hade han påbörjat en planerad ingenjörsbana, och arbetade vid en ritbyrå i Sundbyberg utanför Stockholm. Där upptäckte man ganska snart att han även hade talang för att teckna, och han fick rådet att ta en teckningskurs för att sedermera kunna arbeta som katalogtecknare. Han började då en kvällskurs på Berghs Reklamskola och jobbade på ritbyrån på dagarna.

Rektorn för skolan gav Semitjov chansen att teckna science fiction och det slog väl ut tack vare hans fascination för Blixt Gordon (Flash Gordon) av Alex Raymond. Semitjov skapade då även sin första egna science fiction-serie, Rolf Stål, och försökte få den publicerad, bland annat på Bulls Presstjänst.

Tillbaka till toppen av sidan


Allan Kämpe

Allan Kämpe

Visserligen var Rolf Stål inte vad Bulls ville ha, men de såg hans talang och föreslog honom att gå hem och fundera fram ett nytt förslag på en serie och teckna några utkast till denna, vilket han gjorde. Resultatet blev den nya serien Allan Kämpe (1943). Denna gång föll serieidén i god jord hos Bulls och Semitjov blev erbjuden fast anställning som serietecknare.

Det finns mycket i Rolf Stål-serien som senare återkommer i Allan Kämpe-serien. Många av karaktärerna och idéerna i Allan Kämpe går att återfinna i Rolf Stål samtidigt som man även kan finna influenser från Blixt Gordon.

Tillbaka till toppen av sidan


Handling

Inledande sida ur Rolf Stål på äventyr i världsrymden. ©Semitjov
Inledande sida ur Rolf Stål på äventyr i världsrymden. ©Semitjov

Vid tiden för Jesu födelse på Jorden var två riken på Mars i krig med varandra. Striden ledde till katastrof och marsborna måste fly – till Venus, där det annars bara bodde lägre stående djur. Där byggde de sedan upp en ny högkultur.

2000 år senare experimenterade ingenjören Rolf Stål och vetenskapsmannen Georg Haller med raketbränsle. De började planera för interplanetära resor och byggde en raket.

När så en meteor hotade kollidera med Jorden reste de med raketen till meteoren, borrade ett hål och apterade en tidsinställd sprängladdning.

Vid inflygningen till meteoren hade raketen skadats, varför de måste reparera den innan de kan starta. Reparationen drar ut på tiden och de hinner nätt och jämt lyfta innan meteoren sprängs.

Rolf Stål och Georg Haller lyckas spränga meteoren. ©Semitjov
Rolf Stål och Georg Haller lyckas spränga meteoren. ©Semitjov

Vid explosionen skadas raketen på nytt vilket påverkar balansen, så att det blir omöjligt att styra mot jorden. Istället lyckas de styra mot Venus, där de nödlandar med fallskärm.

Tillbaka till toppen av sidan


På Venus

Strax ser de en Venusraket komma och nödlanda, och en skadad man vacklar ut. Han säger att han är från landet Ambria och är förföljd och uppmanar Rolf och Georg att gömma raketen. Det dröjer inte länge innan fientliga raketer från staten Sadia flyger över dem.

På Venus hamnar Rolf och Georg i ett krig mellan venusianer. ©Semitjov
På Venus hamnar Rolf och Georg i ett krig mellan venusianer. ©Semitjov

Monarken i Sadia vill betvinga Ambria, och inga medlingsförsök hjälper. Georg får en idé till ett nytt vapen som använder radium som det finns gott om på Venus. Vapnet utvecklas och masstillverkning startar. Spionen Ligor stjäl formlerna, och Rolf upptäcker det.

Ligor flyr och Rolf tar upp jakten, först i markbunden vagn, sedan med raket.

Rolf förföljer den sadianske spionen. ©Semitjov
Rolf förföljer den sadianske spionen. ©Semitjov

När Rolf landar nära den plats där Ligor landat blir han tillfångatagen av en Sadiansk patrull och blir inspärrad. Monarken Svoloks dotter Mayna står inte ut med ofreden, och ordnar så Rolf blir fri och får en flyktväg.

Han blir dock upptäckt och jagad, och under flykten möter han Mayna. Hon visar honom en bakväg ut ur slottet och tillsammans tar de sig till raketen och flyger iväg till Ambria.

Mayna hjälper Rolf att fly. ©Semitjov
Mayna hjälper Rolf att fly. ©Semitjov

På vägen till Ambria talar Mayna via radio med sin far och ställer ultimatum att det måste bli fred. Det blir stilleståndsavtal och freden på Venus kommer, varför Rolf och Georg kan resa hem till Jorden.

De får en raket till förfogande, och Mayna väljer att följa med Rolf, som båda är nyförälskade.

Tillbaka till toppen av sidan


Fakta

  • Titel: Rolf Stål på äventyr i världsrymden: svensk originalserie
  • Serieskapare: Eugen Semitjov (1923-87)
  • Förlag: Harnby förlag
  • Tryckår: 2019
  • Format: 29,5 x 21 cm
  • Omfång: 32 sidor exkl. omslag
  • ISBN: 978-91-519-0963-9

Tillbaka till toppen av sidan

Vill du också ha ett exemplar av Rolf Stål på äventyr i världsrymden, kontakta Björn Harnby via mejl på harnby@yahoo.com.


Blogg 
Fler serietidningar och andra seriepublikationer

Ett urval källor:
Libris
Harnby.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.