En seriehjältinnas död

Bob Lubbers skapade en egen serie, Robin Malone, för NEA (1967-70). Serien blev producerad i tre år, men lyckades sedan inte hålla sig kvar på marknaden. Slutet på serien var dock något så ovanligt som en seriehjältinnas död. Eller var det det?

Beräknad läsningstid: 5 minuter

En dagsstripp med utropet MIKE!!, och med trafik nedanför som kan läsas som morsekod för "RIP RM", från 11 mars 1970. ©NEA
En dagsstripp med utropet MIKE!!, och trafik nedanför med “RIP RM” tydbart i klartext, från 11 mars 1970. ©NEA

Handling

Ett tema under hela seriens livslängd var att Robin Malone försöker bygga upp ett nytt liv samtidigt som hon sörjer sin make, Mike, som försvunnit efter en flygolycka, och var förmodad död.

Under den episod i serien som startade vid årsskiftet 1969-70 återfanns Mike Malone i den sydamerikanska djungeln. Han hade dock drabbats av minnesförlust.

Under episoden, som pågick under första kvartalet 1970, blev Mike hjärntvättad av Robins ärkefiende, Siegfried Mushroom. Äventyret slutade den 11 mars med att en oidentifierad kropp föll från en terass utanför en takvåning högt uppe på en skyskrapa i New York.

Den 12 mars hade serien upphört. Läsarna var lämnade med en undran om vad som hände med Robin? Vem var det som föll av skyskrapan? Kan en serie sluta så?


Den sista veckan

Dagsstrippen som inledde seriens tvetydiga final, från 9 mars 1970. ©NEA
Dagsstrippen som inledde seriens tvetydiga final, från 9 mars 1970. ©NEA

Slutet på episoden började med att Mushroom ställde till med en galafest i takvåningen och bjöd in såväl vänner som fiender till Robin Malone som hon stött på i serien.

Strax efter att Robin anlänt till festen störtar en oidentifierad kropp från takvåningen.

En dagsstripp som slutar med att Mike rusar mot Robin, från 10 mars 1970. ©NEA
En dagsstripp som slutar med att Mike rusar mot Robin, från 10 mars 1970. ©NEA

Vem var det som föll? Lubbers gav själv ledtrådar till en lösning av mysteriet med den sista dagsstrippen. Han minns, många år senare, att han lämnade ett kodmeddelande i trafiken som skulle avslöja svaret. Det kodade budskapet finns där och kan utläsas: RIP RM (Rest in Peace, Robin Malone).

Seriefiguren Robin Malone hade blivit dödad, liksom serien.


Alternativa slut

Alternativa slut

Det fanns dock ett alternativt slut som alla, inklusive Bob Lubbers, glömt bort.

NEA hade två versioner av dagsstripparna från 10 och 11 mars tillgängliga för tidningarna. Det fanns med andra ord ett alternativt slut på serien, där det verkar som att hjältinnan överlevt.

Den alternativa dagsstrippen den 10 mars ersatte den första serierutan med en fjärde ruta som visar hur Robin undkommer Mikes utfall som för honom över räcket.

En version av dagsstrippen, som slutar med att Robin duckar undan faran, från 10 mars 1970. ©NEA

I den alternativa dagsstrippen dagen efter, den 11 mars, har en textruta som säger: ”I sista stund – Robin flyttar sig åt sidan, och Mike, utan möjlighet att hejda sin galna rusning, faller över räcket och störtar ner … ner … ner … till sin död. Och så slutar legenden om Robin Malone.”

Dagsstripp med utropet MIKE!!, där Lubbers använde Morse-kod för att stava “RIP RM” i trafiken, från 11 mars 1970. ©NEA

Dessutom har texten “RIP RM” – som tidigare kunnat utläsas i trafiken nedanför – dolts.

Icke nog med det. Ännu en version av den sista dagsstrippen blev återtryckt i den italienska tidskriften Glamour International 2001. Denna stripp, utan bildtexter, visar den fallande kroppen och utropet ”ROBIN!!” hängande i luften. Det kodade meddelandet finns kvar i trafiken men datumet har ändrats till 14 mars.

Dagsstripp med utropet ROBIN!!, och “RIP RM” i klartext i trafiken, från 14 mars 1970. ©NEA

Betyder datumändringen att det fanns ännu flera alternativa dagsstrippar för hela den sista veckan?

Seriens alternativa slut. ©NEA
Seriens alternativa slut. ©NEA

Söndagsseriens slut

Även söndagsserien med Robin Malone slutade med en cliffhanger. Robins skyddsling, tonåringen Kathy, och tre vilda flickvänner kör en cabriolet på kurviga vägar i Georgia om natten. Bilen tycks åka av vägen och i den sista rutan syns en explosion vid sidan om vägen men bilen syns inte till.

Söndagsserien med Robin Malone från 8 mars 1970. ©NEA
Söndagsserien med Robin Malone från 8 mars 1970. ©NEA

Vi vet med andra ord inte om Kathy överlevde kraschen.


Blogg

Ett urval källor:  
Hogan’s Alley 
Strippers Guide 
I Love Comix Archive 
Newspaper Comics Strip Blog

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.