Ming Foo

Ming Foo av Brandon Walsh (manus) och Nicholas Afonsky (teckningar) var en så kallad ”topper strip” som tillkom 1934 till söndagssidan med Little Annie Rooney. Huvudserien hade dessförinnan funnits som dagsstripp sedan 1927.

Little Annie Rooney var ett försök av King Features att kopiera framgången för serien Little Orphan Annie av Harold Gray, som blev lanserad av Chicago Tribune halvtannat år dessförinnan. Efter att Little Orphan Annie debuterade den 5 augusti 1924 blev serien snabbt en av de mest populära i sin tid. Med den framgång som serien fick var det ofrånkomligt att en kopia skulle uppstå.


Little Annie Rooney

Little Annie Rooney debuterade som dagsstripp 10 januari 1927, med Ed Verdier (signaturen Verd) som serieskapare. Titeln hade serien efter en populär sång från 1890 och biofilmen från 1925 (med Mary Pickford i titelrollen). Inga övriga likheter med sången eller filmen finns den tecknade serien.

En dagsstripp med Little Annie Rooney från 23 juli 1928. ©KFS
En dagsstripp med Little Annie Rooney från 23 juli 1928. ©KFS

När Verdier inte längre kunde fortsätta som tecknare, på grund av dålig syn, tog Ben Batsford över som serieskapare mellan 22 juli 1929 till 4 oktober 1930.

En dagsstripp med Little Annie Rooney från 7 januari 1930. ©KFS
En dagsstripp med Little Annie Rooney från 7 januari 1930. ©KFS

Söndagssidan tillkom 30 november 1930, av Brandon Walsh (manus) och Darrell McClure (teckningar). De båda hade dessförinnan tagit över också dagsstripparna med Little Annie Rooney från 6 oktober. Det var med det teamet som serieskapare som serien började få framgång.

Original till en söndagsstripp med Little Annie Roone av Walsh och Afonsky, från 5 november 1939. ©KFS
Original till en söndagsstripp med Little Annie Roone av Brandon Walsh och Nicholas Afonsky, från 5 november 1939. ©KFS

Annie Rooney levde i en värld full av skurkar, svårigheter och besvikelser. Hon flydde från barnhemmet och vandrade från stad till stad. Ibland kunde hon få stanna i ett rofyllt hem, bara för att se det tas ifrån henne genom ödets nyckfullhet. Hon kunde gå hungrig och rädd för att måsta sova utomhus om natten. Hunden Zero var hennes enda tröst i svåra tider. Men den rådiga lilla flickan lyckas alltid gå fri från fara och segra över skurkar.

Little Annie Rooney har varit publicerad på svenska med titeln Annika i Aftonbladet, Vårt hem, Svenska Journalen och Allers.

Tillbaka till toppen av sidan


Topper strip

Söndagssidan med Little Annie Rooney hade en topper på 30-talet och början av 40-talet. Den första toppern, Fablettes, var med på söndagssidan från början av 30-talet och slutade den 10 mars 1935.

Fablettes var en anspråkslös serie utan fasta seriefigurer. Brandon Walsh skrev skämt om det mesta som dök upp i hans huvud, och Darrell McClure illustrerade det.

En söndagsstripp med Fablettes från 3 mars 1935. ©KFS
En söndagsstripp med Fablettes från 3 mars 1935. ©KFS

Under en episod av Little Annie Rooney förekom en stereotyp kines vid namn Ming Foo. Walsh bestämde sig för att figuren kunde bli en bra topper-serie. Fablettes försvann därför den 10 mars 1935 till förmån för den nya serien.

Inledande sida med Ming Foo i Comics 3 (1972). ©Bulls
Inledande sida med Ming Foo i Comics 3 (1972). ©Bulls

Ming Foo blev publicerad från 17 mars 1935 till 28 mars 1943, hela tiden med Brandon Walsh (manus) och Nick Afonsky (teckningar) som serieskapare. Afonsky, som hade en något kryptisk signatur, fick heta N. A. Fansky i Comics 3, och heter NA Fonsky på Seriesam.com.

Brandon Walsh blev därefter kvar som manusförfattare med Darrell McClure som tecknare på huvudserien Little Annie Rooney till 1954, och när Walsh slutade tog McClure över hela ansvaret för serien till 16 april 1966 då den blev nerlagd (söndagssidan upphörde redan 30 maj 1965).

En söndagssida med Little Annie Rooney från 25 augusti 1935, med amning Foo som topper. ©KFS
En söndagssida med Little Annie Rooney från 25 augusti 1935, med Ming Foo som topper. ©KFS

Tillbaka till toppen av sidan


Handling

Serien Ming Foo var en lång berättelse som var uppdelad i kortare, anekdotliknande episoder. Historien utspelade sig på det halvruttna segelfartyget ”Havssvalan” på seglats från Indiska Oceanen till Stilla havet, på mystiska orientaliska floder och på andra uppdiktade farvatten.

Titelfiguren uttrycker sej alltid i ordspråk och målande bilder. Han är en slags chef för kapten Tom, skeppspojken Joey och den evigt kverulerande besättningen av okänt ursprung.

En promotion-stripp med Little Annie Rooney från 1948. ©KFS
En stripp med Little Annie Rooney ur en reklambroschyr från 1948. ©KFS

I Sverige har Ming Foo varit publicerad i Vårt hem seriebilaga (1936-37), och i Allers Ungdomsrevy (1944-47), och i Comics 3, den stora serieboken (1972).

Ming Foo gick i Allers på 40-talet. ©Bulls
Ming Foo gick i Allers på 40-talet. ©Bulls

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Seriesam
Jungle Frolics
Strippers guide
Don Markstein’s Toonopedia
Seriewikin
Wikipedia

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.