Mafalda

Joaquin Salvador Lavado, signaturen Quino, skapade den tecknade serien Mafalda som han tecknade mellan 1964 och 1973.

Mafalda filosoferar över politik och världsläget.

Lavado skapade karaktären 1963 medan han utarbetade sidor för en reklamkampanj för ett elapparatföretag. Reklamkampanjen blev aldrig genomförd, men han fick börja publicera serien regelbundet.

En stripp ur SeriePressen nr 6, 1993. ©Bulls

Mafalda är ett litet flickebarn med stora insikter om världen. Om än hon bara är en sexårig flicka så ägnar hon det mesta av sin tid åt att filosofera över politik, världsläget och universum i allmänhet. Hon drömmer om att alla världens nationer ska sluta fred och att alla orättvisor ska försvinna. Och hon avskyr soppa, något som tyvärr ofta blir serverat i hemmet. 

Efter att ha övergivit Mafalda den 25 juni 1973, på grund av brist på nya idéer, flyttade Lavado till Milano, Italien, varifrån han fortsatte att skapa humorsidor.

Mafalda ur SeriePressen nr 7, 1993. ©Bulls

Serien debuterade på svenska i Aktuellt i politiken och har även varit publicerad i egna album och bl.a. i Dagens Nyheter, Larson och i SeriePressen nr 1 och 3-8, 1993.
SeriePressen 1993-94 från Formatic Press
Formatic Press 1993-94
Artikel om Quino och Mafalda, ur SeriePressen nr 5, 1993


  • Quino heter egentligen Joaquín Salvador Lavado, och är en argentinsk serieskapare född 17 juli 1932. Han är känd för serien Mafalda, och för sina pantomimserier betitlade Quino.

Officiell webbplats: www.quino.com.ar

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
The Munich Eye
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.