Ferd’nand

Henning Dahl Mikkelsen, signaturen Mik, skapade 1937 den tecknade serien Ferd’nand (i Sverige ibland även under titeln Ferdinand). Ferd’nand var en dansk dagspresserie distribuerad av Köpenhamns Presse-Illustrations-Bureau (PIB).

Den första strippen med serien  Ferd'nand. ©PIB
Den första Ferd’nand-strippen. ©PIB

Då det var en pantomimserie (kanske världens längst levande pantominserie) lämpade den sig ypperligt för internationell distribution, och redan samma år fick pantomimserien sin debut i ett par engelska tidningar. De danska medierna var först lite skeptiska till Ferd’nand, men efter att två stora amerikanska tidningar, New York Herald Tribune och Chicago Tribune, hade tagit in serien började den bli populär också i Danmark.

Den andra strippen med serien  Ferd'nand. ©PIB
Den andra Ferd’nand-strippen. ©PIB

Pantomimseriens historia är annars en gammal nordisk framgångssaga. I Sverige och Danmark har ordlöshet skickligt använts av serieskapare som Oscar Jacobsson i Adamson, en av Seriesveriges få internationella framgångar, liksom av Henning Dahl Mikkelsen i Ferd’nand. 

Den tredje strippen med serien Ferd'nand. ©PIB
Den tredje Ferd’nand-strippen. ©PIB

Tryckplåt med Ferd’nand

Tillbaka till sidans topp


Ferd’nand i Amerika

Ferd’nand blev en framgång i USA där United Feature Syndicate började distribuera den, den 10 november 1947. Men Ferd’nand blev aldrig riktigt en amerikansk serie – den tycktes ha en ton av ”den gamla världen” och har alltid varit mycket populärt i Europa. I Sverige har serien varit publicerad bl.a. i Comics, den stora serieboken (1970-74), och i SeriePressen (nr 1, 3, 4 och 10, 1993).

Ferd’nand gick i Hemmets Veckotidning (urklippen är från 70-talet). ©PIB

Ferd’nand gick i Hemmets Veckotidning (urklippen är från 70-talet). ©PIB

Seriefiguren Ferd’nand är en tyst, medelålders, vardaglig, knubbig, godmodig, medelklassman. Hans fru och son, vars namn vi inte vet, är lika vardagliga. Ferd’nand har alltid en svart kavaj och en lite udda konisk hatt (liknande den som Chico Marx har, men högre), och sonen har en liknande hatt. Fru Ferd’nand ser dock ganska vanlig ut. Med sitt persongalleri har dock Mikkelsen en förmåga att framkalla leenden ur de små sakerna i livet.

Original med serien Ferd'nand, som är lätt att känna igen i sin svarta kavaj och i sin speciella hatt. ©PIB
Original med Ferd’nand, som är lätt att känna igen i sin svarta kavaj och i sin speciella hatt. ©PIB

Ferd’nand var och är en unik rolig serie, som enbart med hjälp av minspel och teckningar gör vardagliga situationer, som vi känner igen oss i, roliga. Vi har alla upplevt något av det Ferd’nand upplever. Och i nästan varje seriestripp finns det situationer som vi känner igen från vårt eget vardag. Det är helt enkelt humor på en mycket hög nivå.

Enligt Guinness Book of Records är Ferd’nand den mest långlivade danska serien och den danska serie som sålt mest utanför landets gränser.

Sista nyskapade strippen blev publicerad 8 januari, 2012.

Tillbaka till sidans topp


Fler tecknade serier och titlar

Ett urval källor:
Comicwiki.dk
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.