Eddie

Eddie var en dansk äventyrsserie för dagspress tecknad av Jaime Vallvé för seriesyndikatet PIB.

Ett urval källor

Inledande uppslag med det första Eddie-äventyret ur serietidningen Eddie nr 1, 1963. ©PIB
Inledande uppslag med det första Eddie-äventyret ur serietidningen Eddie nr 1, 1963. ©PIB

På 50-talet förekom kritik mot våldsamma tecknade serier, men kritiken ebbade ut i början av 60-talet. Samtidigt hade “hårdkokta” deckare blivit mycket populära. Speciellt Peter Cheyneys romaner med detektiven Lemmy Caution hade många läsare, inte minst som ett resultat av en rad franskproducerade filmer med Eddie Constantine i huvudrollen.

Jørgen Sonnergaard – som var redaktör hos agenturen PIB Copenhagen sedan 1963, bl.a. för seriealbumserien Comics, den stora serieboken – fick kontakt med en ung spansk artist vid namn Jaime Vallvé. Vallvé tecknade flera provstrippar, och PIB kontaktade Cheyneys bokagent med idén att få licens att göra en tecknad serieversion av Cheyneys detektivbokserie med Eddie Contantine som seriehjälte. Det föll dock inte i god jord hos agenten.

Sonnergaard och PIB:s försäljningschef, Ivan Hytten, kom då överens om att Hytten skulle resa till Berlin där Eddie Constantine skulle spela i sin nästa film. Hytten ordnade ett möte och den sympatiske skådespelaren gav utan vidare sin tillåtelse till PIB att använda hans välkända fysionomi som modell för huvudpersonen i en tecknad serie med titeln Eddie, för europeisk publik.

Seriefiguren Eddie lånade sina drag från skådespelaren Eddie Constantine. En serieruta ur det första äventyret med Eddie. ©PIB

Seriefiguren Eddie lånade sina drag från skådespelaren Eddie Constantine. En serieruta ur det första äventyret med Eddie. ©PIB

Constantine krävde dock betalning för sitt godkännande – en flaska god whisky.

Serien Eddie började produceras för skandinavisk dagspress 1959 och blev publicerad ett antal år därefter. Sonnergaard skrev manus och Vallvé tecknade serien som handlade om äventyraren Eddie Constantine som kunde förekomma i olika roller, agent, privatdetektiv, utrikeskorrespondent, pilot, etc. eller bara som sig själv.

Om än serien inte är den mest välskrivna, och ibland något valhänt tecknad, blev den en omedelbar succé, och blev såld till nästan 60 tidningar.

Många karikatyrer av Eddie Constantine är mycket välgjorda. ©PIB

Många karikatyrer av Eddie Constantine är mycket välgjorda. En serieruta ur det elfte äventyret med Eddie. ©PIB

Tillbaka till toppen av sidan


Publicering

På svenska har serien blivit publicerad i serietidningarna Veckans serier (1972-73), Äventyrens värld (1973-74), Serie-Nytt, Seriemagasinet, James Bond, Agent X9 och Helgonet. Dessutom i dagspress i Sydsvenska Dagbladet (november 1959 till januari 1964) och Aftonbladet.

Serien var huvudserie i serietidningen Eddie som utgavs av Formatic Press med sju nummer 1962–64.

Eddie fick dock ett abrupt slut när den engelska serieversionen av James Bond utkom på marknaden.

Tillbaka till toppen av sidan


Jaime Vallvé

Jaime Vallvé.

Jaime Vallvé.

Santiago Jaime Vallvé Peralta (1928–2000) var en spansk-katalansk serietecknare verksam i Danmark. Han skrev även seriemanus.

Jaime Vallvé dök plötsligt upp i Köpenhamn eftersom han hade fått intrycket att uppdraget att teckna serien Eddie var ett fast jobb snarare än ett frilansuppdrag. Han slog sig ner i Danmark och fick faktiskt ett jobb i studion på PIB.

En dagsstripp ur den tredje episoden med Eddie, The Lola Girls, signerad S Vallvé. ©PIB
En dagsstripp ur den tredje episoden med Eddie, The Lola Girls, signerad S Vallvé, ur Eddie nr 1, 1962 från Formatic Press. ©PIB

Under de närmaste tre-fyra åren arbetade Vallvé på PIB:s ateljé, där han förutom Eddie tecknade flera serieadaptioner av klassiska romaner (publicerade på svenska i Hemmets Veckotidning och Sydsvenska Dagbladet) som De tre musketörerna och Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas och Ivanhoe av Sir Walter Scott. Han tecknade också faktaserier (t.ex. en serie om Beatles, publicerad på svenska i Banggg) och illustrerade korsord.

Efter åren hos PIB blev Vallvé frilansare och arbetade från hemmet i Vipperöd.

Tillbaka till toppen av sidan


Fantomen
Jaime Vallvé tecknade över hundra Fantomen-äventyr. ©Semic
Jaime Vallvé tecknade över hundra Fantomen-äventyr. ©Semic

Senare blev Vallvé en av de mest använda tecknarna i den svenska serietidningen Fantomen. Vallvé fick en förfrågan 1970 från Semic Press, blev intresserad och efter arbetsprover 1971 publicerades hans första Fantomen-äventyr tidigt 1972. Han tecknade sammanlagt 116 avsnitt fram till 1996 inom ramen för Team Fantomen-produktionen.

Tillsammans med Janne Lundström skapade han Johan Vilde och efter manus av Claes Reimerthi tecknade han De nordiska svanarna.

Tillbaka till toppen av sidan


Eddie Constantine

Eddie Constantine
Stillbild av Eddie Constatine som Lemmy Caution ur filmen Mord i Casablanca (1953). ©Compagnie Industrielle Comerciale Cinématographique

Eddie Constantine (1917-93) var en amerikansk-fransk skådespelare, född (1915 enligt vissa källor) som Edward Constantinowsky i Los Angeles i USA. Han var verksam i Frankrike från omkring 1950.

Filmaffischer till de tre första filmerna med Lemmy Caution.
Filmaffischer till de tre första filmerna med Lemmy Caution. ©Compagnie Industrielle Comerciale Cinématographique

På 50-talet blev han filmhjälten Lemmy Caution i kriminalfilmer av följetongskaraktär. Det spelades in flera filmer om rollfiguren under en tioårsperiod från 1953 till 1963.

  • Mannen är farlig (Cet homme est dangereux, 1953)
  • Mord i Casablanca (La môme vert de gris, 1953)
  • Lemmy Caution G-Man (Les femmes s’en balancent, 1953)
  • Lemmy Caution slår till (Vous pigez?, 1955)
  • Friska på, Eddie! (Comment qu’elle est?, 1960)
  • Lemmy och pangbrudarna (Lemmy pour les dames, 1962)
  • Lemmy i praktslag (À toi de faire… mignonne, 1963)

Constantine har gjort ett flertal roller av annat slag i många andra filmer, men också flera snarlika roller, som Nick Carter. Efter filmen Friska på, Eddie! blev flera av filmerna med Constantine i andra roller än Lemmy Caution marknadsförda på svenska med namnet Eddie i titeln.

  • Eddie som cowboy (Chien de pique, 1960)
  • Ingen straffar Eddie (Cause toujours mon lapin, 1961)
  • Eddie skjuter skarpt (Bonne chance, Charlie, 1962)
  • Slå hårt, Eddie! (Les femmes d’abord, 1963)
  • Eddie, FBI Agent (Des frissons partout, 1963)
  • Håll igång Eddie! (La Tela de araña, 1963)
  • Gangster-Eddie (Lucky Jo, 1964)

Constantine återvände 1965 också till rollen som Lemmy Caution i Godards framtidsvision Alphaville – Ett fall för Lemmy Caution (Alphaville: Une étrange aventure de Lemmy Caution).

Tillbaka till toppen av sidan


Peter Cheyney

Porträtt av Peter Cheney. ©National Portrait Gallery, London
Porträtt av Peter Cheney. ©National Portrait Gallery, London

Peter Cheyney (1896-1951) var en brittisk författare som skrivit en rad internationellt uppskattade detektivromaner i amerikansk “hårdkokt” stil. Berättelserna var karaktäriserade av högt tempo, roande jargong och snärtig replikföring, oftast med Lemmy Caution som hjälte. De flesta är översatta till svenska.

På 50-talet och 60-talet blev flera av dem filmatiserade med Eddie Constantine som Lemmy Caution, inledningsvis med Mannen är farlig (1953), baserad på romanen från 1943.

Tillbaka till toppen av sidan


Fler tecknade serier och titlar
Fler serieskapare

Ett urval källor:
Björn Harnby
PIB Copenhagen 100 (pdf)
Phantom Wiki
Lambiek Comiclopedia
Seriewikin
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.