Ambler av Doug Wildey

Vem är Doug Wildey?

Enkelt! Doug Wildey är artisten som skapade, skrev, ritade och sålde serien Ambler! Serien hade premiär den 16 oktober 1972 och Ambler av Doug Wildey gick som dags- och söndagsserie i 63 veckor innan Doug valde att låta den upphöra den 29 september 1973, eftersom serien inte sålde så bra.

Artikel ur Thud 30 (nr 4, 1975)

Ett urval källor

Beräknad läsningstid: 14 minuter

Ambler hade ofta mönstergillt uppbyggda strippar med en miljöbild, en helbild och en närbild. ©CTNYNS
Ambler hade ofta mönstergillt uppbyggda strippar med en miljöbild, en helbild och en närbild. Från 1 januari 1973. ©CTNYNS

Att han drog tillbaka serien berodde också mycket på att han inte var nöjd med syndikatets (CTNYNS, dvs. Chicago Times-New York News Syndicate) hantering av den. Däremot var han nöjd med UPI som sålde den till utlandet.

Innan Doug gjorde Ambler hade han han hunnit med en hel del annat inom branschen. Han började nämligen rita serier professionellt redan 1950. Han tecknade på 50-talet för de flesta större serieutgivarna med undantag för EC.

I USA kan man delvis dela upp seriehistorien i vad som var före och efter Comics Code, dvs. seriecensurens införande. I Dougs fall innebär detta att han ”före” mest sysslade med fantasy, krigs-, skräck- och romansmagasin, och ”efter” med science fiction och västernmagasin förutom krigs- och romansmagasinen. Några titlar: Buffalo Bill, Buster Crabbe, Hopalong Cassidy, Outlaw Kid

Tillbaka till toppen av sidan


The Saint

Söndagsserien med The Saint från 6 november 1960. ©NYHT
Söndagsserien med The Saint från 6 november 1960. ©NYHT

Han har också tidigare erfarenhet från dagstidningsserier. Wildey tecknade The Saint i både dags- och söndagsversionen under ett par år i början på 60-talet tills serien upphörde. Han har dessutom varit ”spöktecknare” åt några mer berömda serieskapare (vilket är en mycket vanlig företeelse i USA).

Original till en dagsstripp med The Saint från 10 oktober 1960. ©NYHT
Original till en dagsstripp med The Saint från 10 oktober 1960. ©NYHT

Annars har Doug på 60-talet mest jobbat med tecknade TV-serier åt Hanna-Barbera, hos vilka han bl.a. medverkade på en serie som hette Johnny Quest Show.

Original till en sida ur Jonny Quest Classics Series Story, från 80-talet. ©Comico
Original till en sida ur Jonny Quest Classics Series Story, från 80-talet. ©Comico

Doug har alltid gjort “färdiga” serier, aldrig varit bara ”blyertstecknare” (eng. penciller), aldrig ”tuschare”.

”Det bara blev så”, säger han.

Tillbaka till toppen av sidan


Ambler

Logotyp till Ambler och signatur för Doug Wildey. ©CTNYNS

Detta gäller också i högsta grad för Ambler av Doug Wildey där han lagt ned otroligt mycket arbete. Det var en mycket detaljerad serie, och Doug fick väl jobba tolv timmar om dagen sju dagar i veckan med att skriva serien, teckna, texta, färglägga och klistra upp söndagssidan samt posta alltihop.

Att serien kunde bli så detaljerad berodde mycket på att Doug alltid använde fotografiskt underlag för sina serier. I fallet Ambler hade han mycken hjälp av vännen och kollegan Vince Davis när det gällde foton av framför allt modeller.

Tillbaka till toppen av sidan


Vem är Ambler?

Med en sångare som hjälte och godmodiga anspelningar på aktuella samhällsfrågor riktades Ambler klart mot en tonårspublik. Från 3 november 1973. ©CTNYNS
Med en sångare som hjälte och godmodiga anspelningar på aktuella samhällsfrågor riktades Ambler klart mot en tonårspublik. Från 3 november 1973. ©CTNYNS

Grayson Ambler är en ung man, tillbaka från vapenfri tjänst i Vietnam för att leva sitt liv… på sitt sätt. Han är inte fattig men ej heller rik, varken alltför begåvad eller speciellt dum. En vanlig ung man med talang! Han skriver sånger och sjunger dem för sitt uppehälle, och ger sig ofta ut på vägarna efter inspiration.

Ibland kör han, eller liftar, men för det mesta går han… härifrån har vi namnet på serien och honom: AMBLER (betyder egentligen ”en som trippar”). Det är också när han söker sig ut på vägarna som han genom naturliga omständigheter (eller Dougs fantasi) råkar ut för äventyrligheter.

För Ambler av Doug Wildey är en äventyrsserie. I alla fall under veckorna. På söndagarna ”sjunger” Ambler ofta en sång.

En ”sång” i söndagsstrippen inleder den tredje episoden, från 10 december 1972. ©CTNYNS
En ”sång” i söndagsstrippen inleder den tredje episoden, från 10 december 1972. ©CTNYNS

Serien existerade i 63 veckor. Men ändå hann Ambler med hela tolv äventyr. Detta beror på att serien ganska snabbt antog 5-veckorsäventyr som standard. Jämför det med det som är vanligast i USA, 8-10-veckor, och i England, 15-19-veckor.

Detta innebär givetvis också att det aldrig blev några komplicerade äventyr med långa intriger, och det var kanske just detta som gjorde att många läsare uppfattade Ambler som tråkig.

Ambler gick i Menomonee Falls Gazette #46-108 med dagsstripparna från 16 oktober 1972 till 29 december 1973. Söndagsserien gick i MFG #95-108, från till 23 december 1973. Serien fanns med på omslaget till MFG #46, 48, 69, 92 och 108.

Nedan följer ett index över Amblers samtliga äventyr.

Tillbaka till toppen av sidan


Index

Äventyr 1
Dagsstrippar den första veckan ur den första episoden, från 16-21 oktober 1972. ©CTNYNS
 • Från 16 oktober till 11 november 1972 (4 veckor)

Ambler hamnar i en småstad samtidigt som det där råder fullt pådrag efter förövaren av ett inbrott hos en av stadens mest framstående medborgare, Clyde Sharpe.

Ambler och en professionell fotbollsspelare, Jock Black, som också drivit omkring på stan, anhålls och förhörs. Clyde gör allt för att få dem fällda, men de går fria eftersom det visar sig vara Clydes egen svärson som begått inbrottet.

 • Episoden var publicerad i MFG #46-49

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 2
Dagsstrippar den första veckan ur den första episoden, från 16-21 oktober 1972. ©CTNYNS
Dagsstrippar den andra veckan ur den andra episoden, från 20-25 november 1972. ©CTNYNS
 • Från 13 november till 9 december 1972 (4 veckor)

Ett stort uppbåd ungdomar har samlats utanför fängelset för att kräva Amblers frigivelse.

Ambler ställer upp och sjunger en sång för folkmassan, men det anländer ett laglöst motorcykelgäng, Stryker’s Bikers, som missar sången. De kräver att få höra Ambler sjunga, men han smiter ut bakvägen och lyckas gömma sig i skogen när gänget kommer efter.

 • Episoden var publicerad i MFG #50-53

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 3
Inledande vecka ur den tredje episoden från 11-16 december 1972. ©CTNYNS
Inledande vecka ur den tredje episoden från 11-16 december 1972. ©CTNYNS
 • Från 11 december 1972 till 10 februari 1973 (9 veckor)

Ambler räddar en ung flicka, Shannon Ware, från att drunkna och slår följe med henne. Hon är manager och finansiär för en popgrupp som just ska kliva ur startgroparna.

Efterföljande söndagsstripp från 17 december 1972. ©CTNYNS
Efterföljande söndagsstripp från 17 december 1972. ©CTNYNS

De blir förföljda av en privatdeckare, som Shannons far hyrt för att hålla ett öga på pengarna som hon tagit ut från banken. Efter diverse förvecklingar löser sig det hela efter ett telefonsamtal med fadern och efter att Ambler intygat att Shannon gör en god investering.

 • Episoden var publicerad i MFG #54-62

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 4
Ambler av Doug Wildey: Inledande två dagsstrippar ur episoden från 12-13 februari 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den fjärde episoden från 12-13 februari 1973. ©CTNYNS
 • Från 12 februari till 24 mars 1973 (6 veckor)

Ambler är god vän med ett 13-årigt underbarn på piano. Pojkens mor har i alla tider hållit honom borta från alla ”farliga” lekar, vilket begränsat hans aktiviteter till pianoträning och TV-tittande.

Nu har han sparat ihop till och köpt en surfbräda, varför Ambler får gå emellan och lugna modern.

 • Episoden var publicerad i MFG #63-68

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 5
Inledande två dagsstrippar ur episoden från 26-27 mars 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den femte episoden från 26-27 mars 1973. ©CTNYNS
 • Från 26 mars till 5 maj 1973 (6 veckor)

Ambler kommer till en småstad med rasproblem. Det ligger ett indianreservat i närheten, och framför allt bröderna Tanner brukar roa sig med att jaga bort indianerna så fort de visar sig utanför reservatet.

För att få ha sin farfar i fred på ett berg utanför reservatet, har en indianpojke gjort mystiska björnspår på ängen nedanför. Bröderna Tanner blir därigenom helt koncentrerade på att jaga vad de tror är en flygande björn, och har inte tid att jaga indianer.

 • Episoden var publicerad i MFG #69-74

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 6
Ambler av Doug Wildey: Inledande två dagsstrippar ur episoden från 7-8 maj 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den sjätte episoden från 7-8 maj 1973. ©CTNYNS
 • Från 7 maj till 9 juni 1973 (5 veckor)

Den här gången träffar Ambler Edgar, som åker till rodeon i stan för att bli rik och skuldfri. Han misslyckas, och måste låna pengar av Ambler.

På baksidan av kvittot finns det en dikt som Edgar skrivit och som en kollega till Ambler, Billy Jo Hoy, råkar få se. Edgar blir då kvitt sina ekonomiska bekymmer genom att bli sångförfattare åt Billy.

 • Episoden var publicerad i MFG #75-79

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 7
Inledande två dagsstrippar ur episoden från 11-12 juni 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den sjunde episoden från 11-12 juni 1973. ©CTNYNS
 • Från 11 juni till 14 juli 1973 (5 veckor)

Amblers väg korsas än en gång av Stryker’s Bikers. Innan de hinner göra honom något överfalls han dock av en förrymd fånge, som tar Amblers kläder och utrustning.

Ambler blir inte svårt skadad, utan tillfrisknar fort under vården av en negerfamilj, som hittar och tar hand om honom. Sämre går det för rymlingen, som råkar ut för Stryker’s Bikers, vilka tar honom för Ambler.

 • Episoden var publicerad i MFG #80-84

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 8
Ambler av Doug Wildey: Inledande två dagsstrippar ur episoden från 16-17 juli 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den åttonde episoden från 16-17 juli 1973. ©CTNYNS
 • Från 16 juli till 18 augusti 1973 (5 veckor)

Ambler löser den här gången problemen för en lumparkompis, Gunner, som slits mellan sin fästmö och en go-go-flicka, samt mellan frisöryrket och proffsboxningen.

Det hela löser sig när Ambler träffar go-go-flickan. Då intresserar hon sig bara för honom och inte alls för Gunner, som återvänder till fästmön och frisöryrket och blir tränare åt en yngre boxarförmåga.

 • Episoden var publicerad i MFG #85-89

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 9
Inledande två dagsstrippar ur episoden från 20-21 augusti 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den nionde episoden från 20-21 augusti 1973. ©CTNYNS
 • Från 20 augusti till 22 september l 973 (5 veckor)

Ambler är gästartist i Morrie Castles TV-show. Morrie blir hotad till livet, och han och Ambler blir i sista stund räddade från ett bombattentat.

 • Episoden var publicerad i MFG #90-94

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 10
Ambler av Doug Wildey: Inledande två dagsstrippar ur episoden från 24-25 september 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den tionde episoden från 24-25 september 1973. ©CTNYNS
 • Från 24 september till 27 oktober 1973 (5 veckor)

I detta äventyr träffar Ambler en yngling med stort intresse för djur. Under ett höstoväder räddar de en tik och hennes nyfödda valpar från att gå under.

 • Episoden var publicerad i MFG #95-99

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 11
Inledande två dagsstrippar ur episoden från 29-30 oktober 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den elfte episoden från 29-30 oktober 1973. ©CTNYNS
 • Från 29 oktober till 1 december 1973 (5 veckor)

Ambler ska göra musiken till en reklamfilm med fotbollsstjärnan Tank. Han träffar då också Jock Black igen. Problemet den här gången är att reklamprodukten är tandkräm och Tank bara har löständer.

Ambler fixar så Tank får filma för en rakkräm i stället, ”för skägget är mitt eget”, som Tank säger.

 • Episoden var publicerad i MFG #100-104

Tillbaka till toppen av sidan


Äventyr 12
Ambler av Doug Wildey: Inledande två dagsstrippar ur episoden från 3-4 december 1973. ©CTNYNS
Inledande två dagsstrippar ur den tolfte och sista episoden från 3-4 december 1973. ©CTNYNS
 • Från 3 till 29 december 1973 (4 veckor)

Ambler blir fast i vildmarken tillsammans med två män och en kvinna under sju dygns häftiga snöfall. Utan mat och dryck, lider de av svåra kval och stora slitningar.

På seriens sista dag tillfrågas Ambler om vart han är på väg. Svaret blir: Everywhere … and nowhere!

Avslutande två dagsstrippar från 28-29 december 1973. ©CTNYNS
Avslutande två dagsstrippar från 28-29 december 1973. ©CTNYNS
 • Episoden var publicerad i MFG #105-108

Roger Schaeder

Tillbaka till toppen av sidan


Red:s fotnot

I Janne Lundströms stora Tarzan-artikel i THUD 16 nämndes en obekant tecknare, som ritade Tarzan i det amerikanska magasinet under en period av 60-talets senare hälft. Den tecknaren har numera identifierats som Doug Wildey.

Det kan nämnas att Wildeys ”Helgonet” förekom i den svenska tidningen med samma namn omkring 1966.

Tillbaka till toppen av sidan


Ett urval av källor:
Jim Vandeboncoeur Jr.: Who’s Doug Wildey (why does that name sound familiar) and what’s Ambler???, The Menomonee Falls Gazette nr 46.
Shel Dorf, Let’s visit Doug Wildey, The Menomonee Falls Gazette nr 127.
Doug Wildey, Ambler, The Menomonee Falls Gazette nr 46-108.
Roger Schaeder: Ambler av Doug Wildey, Thud 30 (nr 4, 1975)
Strippers Guide

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.