Joaquin Salvador Lavado

Quino, som egentligen heter Joaquin Salvador Lavado (1932-2020), är idag känd för sina teckningar utan ord. Men han är också tecknaren bakom Mafalda, den lilla flickan med det stora samvetet. 

Mafalda ur SeriePressen nr 1, 1993, av Joaquin Salvador Lavado
Mafalda ur SeriePressen nr 1, 1993. ©Bulls

Redan som barn blev Joaquin kallad Quino. Han är argentinare och född 17 juli 1932 i Mendoza, en stad vid Anderna. 

— Mitt intresse för teckning dök upp när jag var 3 år. Mina föräldrar gick på bio och lämnade mig och mina bröder hos vår farbror, som var reklamtecknare. Vi hade väldigt roligt åt de lekar vi hade den kvällen med teckningar och bilder och redan då upptäckte jag att jag kunde uttrycka mig med papper och penna. 

Vid 18 års ålder åkte Lavado till Buenos Aires för att för första gången försöka sälja sina teckningar dock utan att lyckas. När han några år senare återvände, upprepad sig i flera månader det negativa resultatet från första resan. I ett sista försök fann han att tidningen “Esto es” letade efter en ny karikatyrtecknare som ersättare till en humorist som slutat där. Så började han sin professionella karriär som karikatyrtecknare och han gjorde nästan enbart teckningar utan text. 

På några få år, fortfarande mycket ung, blev han ett av de största namnen på sitt område i Argentina. 1963 utkom Lavados första bok med teckningar utan ord. Boken, som heter Mundo Quino, blev en säljsuccé och har sedan dess utkommit i många nya upplagor. 

Förutom teckningar utan ord, har Lavado gjort flera reklamarbeten. 1964 blev han tillfrågad av ett företag som sålde elektriska hushållsapparater, om han ville göra en serie om en typisk medelklassfamilj. När projektet var slut, var en liten flicka född på papperet och Lavado började omedvetet bekymra sig för henne. 

Tillbaka till sidans topp


Mafalda

Den lilla tysta, inåtvända flickan blev en uttrycksfull sanningssägare. Efter några månader blev Mafalda för honom ett dagligt problem innan serien var färdigritad, och samtidigt hans klagolåt över världens elände.

Joaquin Salvador Lavado är tecknaren bakom Mafalda
Joaquin Salvador Lavado är tecknaren bakom Mafalda. ©FPA

Trots succén med Mafalda som vi idag kan läsa på flera språk i många länder i Sydamerika, Europa och Australien, övergav Lavado aldrig sina andra serier. Han tycker om dem alla och har ofta sagt att han inte vill bli förknippad enbart med denna succé.
Artikel om Quino och Mafalda, ur SeriePressen nr 5, 1993

Officiell webbplats: www.quino.com.ar

Tillbaka till sidans topp


Fler serieskapare

Ett urval källor:
Princess of Asturias Foundation
Wikipedia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.